2015. január 27., kedd

Kenyerek 1.



A gluténmentes táplálkozásban legnehezebben a pékárukat (köztük a kenyér,kifli,zsömle) lehet elkészíteni.Nem egyszerű megtalálni a legmegfelelőbb receptet.Én a mai napig újítok,próbálkozom melyik a legfinomabb, legpuhább, legjobb állagú.Mindig variálom a liszteket.Van olyan amikor 5 féle lisztből sütök.
12 évvel ezelőtt mikor belecsöppentünk a GM életbe,azt se tudtam mi fán terem a glutén,persze azóta tudom hogy nem fán terem :)))) Szóval akkoriban nem volt ilyen nagy választék a lisztekben mint manapság.Olyan kenyeret sütöttem,hogy simán önvédelmi fegyvernek is el lehetett volna adni :)) vagy építkezésnél téglának felhasználni :) na azért manapság már jó kenyereket lehet sütni.
Nálam itthon mindig van legalább 7-8 féle liszt.
Próbálom egy helyre tenni a kenyér recepteket,hogy ne kelljen sokat keresni :)
A zsömlék bejegyzés is elkészült :)

Kenyér 1.

5 dkg Schar Mix it! Universal liszt
5 dkg Farmo LP low protein liszt
15 dkg Nutri free mix per pane liszt
10 gr (kb 1 ek) burgonyapehely
1 tk cukor
1 tk só
2 ek olaj
250 ml meleg víz (vagy tej,vagy felesben,vagy joghurt,kefír)
1/2 csomag szárított élesztő vagy kb 10-12 gr friss.
Én mindig szárítottat használok.

Először a szárazanyagokat összekeverem alaposan,a szárított élesztőt nem kell futtatni az is mehet a száraz alapanyagokhoz (ha frissel dolgozunk akkor azt futtassuk fel a 250 ml víz egy részével és a cukorral) majd a a vizet és az olajat is tegyük bele.Kézi habverő dagasztó spiráljával dolgozzuk ki a tésztát.Olyan lesz az állaga mint a nokedli tészta.Ezután vagy szilikon vagy jénai vagy fém formába kanalazzuk.A szilikont nem kell olajozni és rizs lisztezni, de a jénai és a fém formákat igen.Ragad a tészta,így mindig vagy vizes vagy olajos kanállal simítsuk a formába,a tetejét szépen egyengessük el vizes kanállal mert ha nem tesszük akkor nem lesz szép a teteje,göröngyös lesz.
Kelesszük a tésztát,én ilyenkor télen a radiátorra szoktam tenni,kb egy órára de ez függ a helyiség hőfokától is,volt már hogy csak fél órát kelt.Nyáron a nagy melegben is hamarabb kel,tehát ránézésre szoktam általában.Kb duplája legyen.Majd olajjal megkenjük a tetejét és 180 fokos előmelegített sütőben kb 35 percig sütjük.
Ha kész akkor a formában hagyjuk kihűlni.







Kenyér 2.

25 dkg Schar mix B liszt
5 dkg Beiker liszt
1 tk cukor
1 tk só
3 ek olaj
300 ml meleg víz
1/2 cs szárított élesztő vagy 10-12 gr friss
1 tk citromlé (elmaradhat)
Az elkészítése és a sütése ugyanúgy mint az első receptnél.

 
Kenyér 3.

15 dkg Schar mix B liszt
15 dkg Beiker liszt
300 meleg víz
1 tk citromlé (elmaradhat)
1 tk só
1 tk cukor
fél cs szárított élesztő
3 ek olaj


Kenyér 4.

10 dkg Schar mix B liszt
10 dkg Beiker liszt
10 dkg Glutenex barna magvas lisztkeverék
300 meleg víz
1 tk citromlé (elmaradhat)
1 tk só
1 tk cukor
fél cs szárított élesztő
3 ek olaj


Kenyér 5.

20 dkg Schar mix B liszt
5 dkg Beiker liszt
250 meleg víz
1 tk citromlé (elmaradhat)
1 tk só
1 tk cukor
fél cs szárított élesztő
3 ek olaj



Kenyér 6.

9 dkg Schar Mix it!
10 dkg Beiker
10 dkg Schar mix B
1 dkg pattogatott amaránt (kb 3 ek)
1 ek burgonyapehely
kicsivel több mint 3 dl langyos tej + víz keveréke
1/2 cs szárított élesztő (Dr. Oetker)
kevés cukor
3 ek olaj
1 tk só




Kenyér 7. 

Nutrifree kenyér Hidi Marika ötlete alapján

25 dkg Nutrifree mix per pane
220 ml víz
1 tk citromlé
1 kk só
1 tk cukor
1/2 cs szárított Dr Oetker élesztő
1 ek burgonyapehely
2 ek olaj




Kenyér 8. 

15 dkg Nutri free mix per pane
5 dkg nutri free mix per pane fibra +
5 dkg Farmo Low protein
10 g burgonyapehely (1 ek)
2 ek olaj
250 ml meleg víz
1/2 cs Dr Oetker szárított élesztő
1 kk só
1 tk cukor







Kenyér 9. 

20 dkg Nutri free mix per pane
5 dkg nutri free mix per pane fibra +
10 g burgonyapehely (1 ek)
2 ek olaj
250 ml meleg víz
1/2 cs Dr Oetker szárított élesztő
1 kk só
1 tk cukor






Kenyér 10.

20 dkg Glutenix Alfa mix
10 dkg Beiker

3 ek olaj
300 ml meleg víz
1/2 cs Dr Oetker szárított élesztő
1 tk só
1 tk cukor







15 megjegyzés:

  1. Kedves Betti!
    Érdeklődi szeretnék, hogy a kenyerek sütéséhez mekkora jénai tálat használsz?
    Válaszod előre is köszönöm!
    Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Eszter, a kerek jénai átmérője 17 cm. Ez a fenti méret. Alul kisebb. A hosszúkás jénai mérete 24x11 cm ez szintén a fenti méret. Az alsó hosszúság 22 cm. Remélem tudtam segíteni :)

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm a választ!...Illetve szeretném megköszönni, hogy létrehoztad ezt a blogot...nem is tudod mennyit segítesz a receptjeiddel! :)

      Törlés
    3. Nagyon szívesen :) hát csak remélem hogy sokat segítek :) anno mikor mi kezdtünk nem volt ilyen segítség :(

      Törlés
    4. Kedves Betti, a tanácsodra lenne szükségem! A 9-es kenyér receptedet már kétszer elkésztettem, de sajnos egyik alkalommal sem lett olyan magas, mint a tied...még fele akkora sem, pedig mindent úgy csinálok, ahogy leírtad. Egy órát minimum kel, majdnem duplájára is növekszik, de mire kész kb 5 cm magas és a sütő ajtaját sem nyitom rá. Lenne valami tanácsod, ötleted hol rontom el?Köszönöm, Eszter

      Törlés
  2. Szia Eszter :)
    Teljesen ugyanúgy csinálsz mindent? Azokkal a lisztekkel? Nem nagy a forma amibe teszed? Ahogy írod ezek szerint szépen megkel de utána összeesik? Akkor ha így van lehet hogy túlkeleszted...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden alapanyag ugyanaz, kivéve az élesztőt, mert az gluténmentes Haas (szárított). A víz kérdéses még nálam, mert az előírt mennyiséggel nekem nagyon kemény lesz és azt írtad, h galuska állagú legyen. Nekem még több vízzel sem lesz galuska állagú, inkább pizza tészta állagú...lehet, hogy még több vizet kellene hozzá tennem?...A túlkelesztésre azért nem merek gondolni, mert így is nehézkesen kel és a jénai tetejéig messze nem jön fel. De egy óra után már berakom a sütőbe. A tál kb 24-25 cm x 17 cm..lehet ez a gond? Bár nem olyan eltérő a méretkülönbség...legalább is nem tűnik annak.
      Még az lenne a kérdésem, hogy mit teszel, hogy tovább megőrizd a frissességét? Azt hallottam, hogy tegyem hűtőbe, de nem igazán vált be.
      Bocsánat a litániáért, de tanácstalan vagyok....KÖSZÖNÖM :)

      Törlés
  3. Akkor valamit nem jól csinálsz ugyanis nekem mindig galuska állagú a tészta. Nem 10 dkg burgonyapelyhet teszel bele a 10 gr helyett?
    A másik meg az hogy az a méret ami neked van baromi nagy. Nekem 11 cm széles neked 17 cm. Az nagyon sok eltérés. Jóhogy lapos :)))
    Frissesség:sütés után zacskóba teszem 2-3 napig konyhapulton van aztán hűtőbe teszem. Mikroba pár másodperc után puha lesz de én szoktam kenyér pirítóba tenni és úgy olyan mintha frissen sült volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen és a kedves dorgálást is :D
      Az lesz a legjobb, ha veszek egy másik jénai tálat :)))

      Törlés
    2. Aha :)
      És az összetevők? Burgonyapehely?

      Törlés
    3. Minden szigorúan annyi, amennyit írtál :) burgonyapehely 10 g, ráadásul precíziós mérlegem van egyenlőre és azzal mértem...:)
      persze a víz több, mert 250 ml-rel "kemény"...nem értem...
      vagy nem kell a mixer+dagasztókarral dolgozni, csak a dagasztókarokkal?

      Törlés
  4. Érthetetlen :) nekem nem kemény... Na a napokban meg sütöm megint. Már rég csináltam.

    VálaszTörlés
  5. Szeretném megkérdezni, h kelesztésnél, sülésnél ráteszed a jénai tetejét?

    VálaszTörlés