2015. december 7., hétfő

Dióhabos holdacska



Így karácsony közeledtével pont passzol az ünnephez ez a sütemény,egyszerű is elkészíteni.Én most csináltam először,de nem utoljára :)
Én a Gelutén Import Kft által forgalmazott lisztet használtam hozzá,az Il Pane di Anna süteménylisztet.Nagyon finom tésztát kaptam.
A receptet itt találtam a Mariann konyha oldalon :)
Így készítettem el:

Hozzávalók a tésztához:

18 dkg kristálycukor
6 db tojássárgája
1 kávéskanál szódabikarbóna
25 dkg rama
1 citrom reszelt héja
35 dkg Il Pane di Anna süteményliszt
2 dl tej

A cukrot kikevertem a tojássárgákkal,majd hozzátettem a puha margarint és a citromhéjat és tovább kevertem.Majd a lisztben elkevert szódabikarbónát és a tejet is hozzákevertem és robotgéppel tovább dolgoztam míg sűrű kenhető masszát kaptam.Ekkor egy sütőpapírral kibélelt 38*31 cm-es tepsibe (vagy gáztepsi) helyeztem a masszát,elsimítottam majd 180 fokos sütőben 10 percig elősütöttem.Addig elkészítettem a dióhabot.

Dióhab:

6 db tojásfehérje
18 dkg krisztálycukor
18 dkg darált dió

Szükség lesz még baracklekvárra a hab alá kb 7-8 evőkanállal.

A tojásfehérjét kemény habbá vertem,majd kanalanként hozzákevertem a cukrot folyamatosan verve míg fényes habot kapunk.Ha készen van akkor a diót már csak fakanállal keverem bele óvatosan hogy ne törjön a hab.

Az elősütött tésztát kiveszem a sütőből,megkenem baracklekvárral,nem 3-4 evőkanállal kellett mint az eredeti receptben,nekem volt az 7-8 ek is.Majd a dióhabot is rákenem és visszateszem sülni de ekkor már 160 fokra vissza veszem a sütőt és kb 15-20 percig sütöm.Látni a dióhab színén ha már jó a sütemény :)
Ha kihűlt a sütemény akkor egy nagyobb pogácsaszaggatóval félholdakat készítünk :)









13 megjegyzés:

  1. Ilyen lisztem pont nincs, másikkal működne? Mester süti liszt, Mix per Pane, vagy Schar B? Üdv.: Ildi

    VálaszTörlés
  2. Szia. Mesterrel csináld akkor ha nem tudsz ilyet szerezni. De rizsliszt is jó :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy ilyen csodásra sikerült ! Nem is gondoltam, hogy gluténmentesen is ilyen jó lesz, de kipróbálom majd ! :)

    VálaszTörlés
  5. Szia Betti ! Holnap akarom megsütni ezt a sütit Marcikának az ovis bulira. A szaggatást nem értjük.Pogácsa szaggatóval sok lesz a maradék. Ahhoz csináljak egy tejsodót és úgy együk meg itthon. Félhold alakú szaggatót nem kaptam, de a férjem csinál ilyen formát és nem lesz gond később. Írd már meg légyszíves,hogy Te hogy szaggattad ki .Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  6. Szia. Pogácsa szaggatóval. Először csinálsz egy pogácsát majd mára másodikat csak annyira teszed a tészta tetejére hogy fel hold alakot tudj vele szaggatni. Nem lesz maradék. Nagyon minimális. Csak a legelső lesz kerek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Betti ! Köszönöm szépen.A férjem műszaki ember és nem jött rá magától. További szép estét.Minden süteményed isteni finom !!!!!!!!

      Törlés
    2. Akkor már világos hogy hogyan kell szaggatni? :)))nem is a férjnek kell rájönnie hanem aki a konyhában van a legtöbbet :)

      Törlés
    3. Szia Betti ! Elkészült a süti és nagyon finom lett. Igazad van ,én vagyok a konyhában a legtöbbet. Holnap teszek fel képet .Még annyit,hogy 160 fokon én 50 'ig sütöttem , még próbaszaggatást is csináltam,de nyers volt még 30 ' után is..Nekem villanytűzhelyem van nemrég kaptam. Üdvözlettel

      Törlés
    4. Igen minden sütőfüggő :) örülök hogy sikerült :)

      Törlés
  7. Szia Betti! Shär c lisztel működne? Látszik hogy fincsi! 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Igen szerintem azzal is jó lesz :)

      Törlés