2015. december 3., csütörtök

Ica szelet



Ez egy régi recept,búzásban már többször sütöttem,gyerekkoromban odáig voltam érte,ma is :) de gluténmentesen most csináltam először.
Ehhez a Gelutén Import Kft süteménylisztjét használtam,ami tökéletesen megfelelt erre a célra :)

Tészta:

25 dkg Il Pane di Anna süteményliszt
7 dkg porcukor
10 dkg vaj
2 kanál méz
1 kávéskanál szódabikarbóna
3 tojás sárgája
A hozzávalókból tésztát gyúrunk,majd ketté vesszük és az egyik félbe egy evőkanál kakaóport teszünk.Hűtőbe tesszük míg a dióhabot csináljuk.

Dióhab:

3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
1 vanília cukor
15 dkg vagdalt dió (én nem szeretem vagdalgatni,így a daráló nagy lyukú betétjén darálom le,így olyan mintha vagdalt lenne)
1 evőkanál rizsliszt


A tojásfehérjét kemény habbá verjük majd a porcukrot kanalanként adagolva tovább verjük míg az összes cukor benne lesz a habba. Majd a diót,lisztet és a vaníliát összekeverjük és óvatosan a habhoz forgatjuk,ne törjön a hab össze.

Krém:

3 dl tejből és 4 evőkanál rizslisztből főzött krémet készítünk
20 dkg vajat (nem margarint) 10 dkg porcukrot és egy vaníliát habosra keverünk,majd a kihűlt főzött krémmel kikeverjük.Fontos hogy mindkét krém azonos hőmérsékletű legyen.

Szükség lesz még baracklekvárra.

A fehér tésztát kinyújtjuk 25*30 cm-es téglalappá egy rizslisztezett sütőpapíron (azért ezen mert nagyon vékony lesz a tészta és hogy ne szakadjon el tepsibe helyezés közbe így egyszerűen csak bele lehet húzni papírostól a tepsibe). Megkenjük baracklekvárral és rákanalazzuk a dióhabot egyenletesen.180 fokos előmelegített sütőbe kb 15-20 percig sütjük.Majd a kakaós tésztalapot is ugyanúgy nyújtjuk ki mint a fehéret csak arra már nem teszünk semmit és csak 10 percig sütjük,hamar sül figyelni kell rá.
Ha kihűltek a lapok akkor a barna kerül alulra,rákenjük a krémet majd erre megy a dióhabos fehér tészta.Hűtőbe tesszük míg a krém megszilárdul és a tészták is puhulna,mert csak akkor lesz szépen szeletelhető a sütemény.
















9 megjegyzés:

  1. Most sütöm! :) Igaz Mester sütiliszttel és másfélszeres adagot és vaj helyett is margarint használok. :) Szóval majdnem követem is a recepted! :D ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen látom :)))
      Majd írd meg milyen lett.

      Törlés
    2. Csúcs finom lett, beleszerettem....ahogy mások is akik kóstolták. 😊 A héten is megsütöm, hiába szemeztem itt a többi krém töltelékes sütiddel, a gondolatom az Ica szelet körül forog. 😊

      Törlés
    3. :)))))) komoly? Én is imádom de most sajnos kalória számolás van :((

      Törlés
    4. Nekem is az van....tudod, de inkább belekalkulálom és én csak kis 25-30 gr-os kockákra vágtam a multkor is a sütit. :))))

      Törlés
    5. Jaja én is így vagyok vele. Inkább többet mozgok csak egyek sütit :)

      Törlés
  2. Ma en is elkeszitettem ezt a sutemenyt. Nagyon finom lett. Koszonom.
    Egy sorstars a glutenmentes konyha es hetkoznapok oldalrol.
    :-)
    Johanna Mihaly Halasz

    VálaszTörlés
  3. 1974-ben egyik Sárospataki cukrászdában ettem először - és a 4 gimnazista év alatt rendszeresen Ica szeletet. Azóta emlékszem az ízére. Szerintem az egyik legfinomabb süti volt Patakon, de a karamellás szelet és a csoki kocka is kedvencem volt.

    VálaszTörlés