2015. december 1., kedd

Krémes


Asszem nagy fába vágtam a fejszémet,mikor gluténmentes leveles tészta készítésére adtam a fejem...ilyet még sose csináltam,de receptet sem találtam hozzá sehol.Így egy búzás recept alapján nekiálltam elkészíteni majd lesz valami alapon :) Itt most halkan megsúgom,hogy az első tészta a kukában landolt :( elsóztam és nem lehetett javítani. A Gelutén Import Kft új nyújtható kenyérlisztjét használtam hozzá,ebben van só amit elfelejtettem pedig tudtam...így mivel követtem az adott receptet én még tettem bele azt is :) ráadásul kevesebb víz is kellett hozzá,na de a második adag végül is sikerült.Leírom hogyan készítettem pontosan hajtogatásokkal együtt.Másik kenyérliszttel nem tudom hogy működne és mennyi liszt kell belőle.
A receptet itt találtam és köszönöm szépen Dettinek a részletes leírást :)

Leveles tészta készítése:

Hozzávalók:

25 dkg Il Pane di Anna új kenyérliszt
1 dl víz
5 gr ecet (10%-os)
25 dkg margarin (Nekem Rama volt)

A lisztből és a margarinból is elvettem 5-5 dkg -ot és hozzákevertem a másikhoz.

Tehát a 20 dkg margarinhoz ment az 5 dkg liszt,jól összekevertem és egy tégla formát csináltam belőle majd hűtőbe tettem.

A 20 dkg liszthez ment az 5 dkg margarin az 1 dl víz és az ecet.Egy rugalmas tésztát kaptam belőle.Vágtam bele egy keresztet,letakarva 20 percig pihentettem.

Majd jól rizslisztezett szilikon nyújtólapon 4 szirmú virághoz hasonló formájúra nyújtottam és a közepébe tettem a margarin téglát amit gyártottam...

minden oldalról ráhajtottam a tésztát...


majd kinyújtottam 3-4 mm vastagra...(ha ragadna akkor lisztezzünk alá)

Aztán szimplán hajtottam...képzeletben mintha 3 felé osztanánk a tésztát egy egyharmadig behajtjuk az egyik oldalon...

Majd a másik oldalt is ráhajtjuk.

Ezután ismét kinyújtjuk 3-4 mm vastagra

majd most duplán hajtjuk...mintha 4 részre osztanánk a tésztát és mindkét oldalt a feléig behajtjuk...

Majd összecsukjuk mint egy könyvet...

Most pihentetjük 20 percet és az egészet ismételjük.Tehát lesz egy szimpla és egy dupla hajtás megint.20 percet ismét pihentetjük.
Ha készen vagyunk akkor ketté vágjuk a tésztát.Rizslisztezett sütőpapíron nyújtottam ki 3-4 mm vastagra,a szélei ha vannak lelógó béna részek,akkor azt levágjuk.

Sütőpapírostól áthúzzuk egy tepsibe és 250 fokon addig sütjük míg szép aranysárga színt kap.
A másik tésztát is ugyanígy kinyújtjuk de azt bevagdossuk (nem vágjuk át a tésztát csak épp bejelöljük) hogy sülés után könnyebben el lehessen vágni.Sütjük ezt is.



Ha készen vannak a tészták akkor elkészítjük a krémet.

Krém:

7 dl tej
9 dkg vaníliás pudingpor
20 dkg kristálycukor
4 db tojás
vaníliás cukor
A tojásokat ketté választjuk.
A sárgáját elkeverjük egy-két dl tejjel, majd a cukor egyharmadával (70 gr), vaníliás cukorral és a pudingporral simává vegyítjük.A többi tejet felforraljuk és amikor forr, beleöntjük a pudingos alapot. Folyamatosan kevergetjük, vigyázzunk, le ne égjen.
Ekkor elzárjuk és azonnal elkezdjük kemény habbá verni a fehérjét.Ha megvan akkor a cukrot (130 gr) kanalanként tesszük hozzá közbe folyamatosan verve a habot. Amint kemény habbá vertük hozzáadagoljuk a sárgájás krémhez óvatosan apránként.
Ha készen vagyunk akkor azt a tésztát amit nem jelöltünk be azt egy kb 20*25 cm-es tepsibe vagy négyszögletes formába helyezzük,rákanalazzuk a krémet majd a másik tésztát amit közben felkockáztunk a jelölések mentén azt a krém tetejére sorakoztatjuk.

Hűtőbe tesszük pár órára míg a krém megdermed.Tálalásnál porcukorral szórjuk meg a tetején.



2 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki. Mesterművet alkottál. Milyen pudingot használtál? Nem lehetne sima főzött sárgakrémmel csinálni? Vhogy ódszkodom a pudingportól, bármilyen finom is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) a pudingportól nem kell félni. Kukoricakeményítő van benne. A kenyérliszt keverékbe is benne van.

      Törlés