2017. február 17., péntek

Mákos kiflik


A nagy sikerű bejglim tésztájából készítettem ma ezeket a kifliket illetve rudakat :)

Tésztához:

250 gr Aglutén farina liszt
1/2 cs szárított vagy 12 gr friss élesztő (én szárítottat használok mindig)
40 gr cukor

1 db M-es tojás (50 gr volt)
60 gr puha vaj
120 gr meleg (nem forró) tej

A lényeg ,hogy a tojás,a vaj és a tej együtt 230 gr legyen.Először a tojást és a vajat tettem egy mérőpohárba és mivel ezek együtt 110 gr-ok voltak így már csak 120 gr meleg tejjel kellett kipótolni, hogy meglegyen a 230 gr összesen.

Máktöltelék (Horváth Ilona szakácskönyvből):

100 gr darált mák
15 gr rizsdara (innen:egészségmarket)
1 dl tej
60 gr cukor
50 gr mazsola (most aszalt vörös áfonya volt)
1/2 citrom reszelt héja
A tejet a cukorral felforrósítjuk és belekeverjük a többi hozzávalót.Hűtjük.

Elkészítés:

A liszthez tettem a cukrot,és az élesztőt,elkevertem és hozzáöntöttem a tejes-vajas-tojásos cuccot,jól kidagasztottam robotgép dagasztó spirállal.Hagytam a tálban kelni,nekem ez most 1 óra volt.
Majd rizslisztezett szilikonlapra borítottam és kétfelé vettem.Egyiket kör alakúra nyújtottam és cikkekre vágtam,töltöttem és szélesebb végénél fogva felcsavartam,a másikat téglalap alakúra és a képen látható módon megtöltöttem,darabokra vágtam.Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.Egész tojással kentem,fogpiszkálóval szúrtam meg,de csak a csavart kifliket,és 180 fokos sütőben alsó-felső sütésen 17 percet sült.Nekem ennyi volt a sütési idő,de ez eltérő lehet,sütőtől függ.Nem kell már keleszteni töltés után hanem egyből mehet a sütőbe.
Ötlet: hogy könnyebb legyen a tölteléket a tésztára tenni,én egy habzsákba tettem,vágtam a végére lyukat és úgy nyomtam rá a résztára így nem pergett mindenfelé,kezelhetőbb volt.


















4 megjegyzés:

  1. Kedves Betti, megkérdezhetem, milyen mákot használtál? Sehol nem találok gluténmenteset. Köszönöm, Juli

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Juli, ami a Lidlben van Gardis darált mák a bordós lilás csomagolású az jó. Amin Pozsonyi kifli képe van. Mert van olyan is ami nem jó.

      Törlés