2017. augusztus 4., péntek

Mákos bejgli


Tudom,tudom 40 fok van egész héten és nincs karácsony, de mákos bejglire fájt a fogam :)) tegnap reggel még a nagy meleg előtt beizzítottam a sütőt úgyhogy fél 10 re kész is voltam.Van egy nagyon jó receptem,amit karácsonykor azaz előtte,decemberben többször készítettem, és most Orgran kenyérporból próbáltam ki élesztő nélkül. Ehhez a kenyérporhoz nem kell élesztő,mert megkel anélkül is.Klassz liszt.
A tejet lehet helyettesíteni növényi tejjel,a vajat pedig pl Liga margarinnal és akkor már tejmentes is lesz.
Ha valaki tojásallergiás akkor vagy Orgran tojáspótlóval készítse,vagy a tésztába a tojás helyett tejet tegyen a tetejét pedig frissen facsart narancslével lehet kenni.Ez is szép színt ad neki.Ezt a módszert Szafinál láttam.

Tésztához (2 rúdhoz):

280 gr Orgran kenyérpor (innen:egészségmarket)
50 gr cukor

1 db M-es tojás (55 gr volt)
55 gr puha vaj
120 gr meleg (nem forró) tej

A lényeg ,hogy a tojás,a vaj és a tej együtt 230 gr legyen.Először a tojást és a vajat tettem egy mérőpohárba és mivel ezek együtt 110 gr-ok voltak így már csak 120 gr meleg tejjel kellett kipótolni, hogy meglegyen a 230 gr összesen.

A liszthez tettem a cukrot majd elkevertem és hozzáöntöttem a tejes-vajas-tojásos cuccot. Robotgéppel kikevertem. Hagytam a tálban kelni,kb 15 perc alatt sokat nőtt (képen).
Majd rizslisztezett szilikonlapra borítottam és kétfelé vettem.Kinyújtottam vékonyra,nagyjából 24 cm hosszú téglalap alakra.
Mindkettőt mák töltelékkel kentem meg.Kihűlt legyen a töltelék.Két rövidebb oldalát behajtottam,majd a szélesebb oldalánál fogva felcsavartam.Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.Egész tojással kentem,fogvájóval szúrtam meg és 180 fokos sütőben alsó-felső sütésen 25 percet sült.Én nem tettem hideg helyre,nem kenegettem külön sárgájával majd fehérjével és nem is pihentettem töltés után hanem egyből ment a sütőbe :)
Mivel jó sok mazsolát tettem a töltelékbe így nehezen tudtam szeletelni,mert mindig mazsolába akadtam :))

Máktöltelék (Horváth Ilona szakácskönyvből) 2 rúdhoz:

200 gr darált mák 

30 gr rizsdara (innen:egészségmarket)
2 dl tej
120 gr cukor
100 gr mazsola
1 citrom reszelt héja

A tejet a cukorral felforrósítjuk és belekeverjük a többi hozzávalót.Hűtjük.


















 

3 megjegyzés:

  1. Megsütöttem, de sima gm. lisztből / az volt itthon/, tettem bele egy kis sütőport. Nem lett ennyire szép, talán élesztő jobb lett volna és kicsit száraznak éreztem a tölteléket.De: ec-pec felfalták! Rendszeresítem! Kösz a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen lisztből?
      Kell bele élesztő mindenképp ha másik lisztből készül. Csak ehhez nem kell.

      Törlés
    2. Milyen lisztből?
      Kell bele élesztő mindenképp ha másik lisztből készül. Csak ehhez nem kell.

      Törlés