2017. szeptember 22., péntek

Torta keresztelőre


Ma végre kipróbálhattam a Smartflex flowert ,amivel sokkal jobban és szebben lehet virágokat készíteni, mint a fondantból. És tényleg,álom volt vele dolgozni. Nagyon vékonyra ki lehet nyújtani és nem szakad,nem törik,élmény volt komolyan :))
Csak a virág és a felirat készült smartflexből,a többi saját készítésű fondant.
Keresztelőre készült a torta.

Hozzávalók a piskótához 25 cm-es formához:

3 db 4 tojásos piskótát csináltam amiből 2 világos 1 pedig kakaós. (Tehát 12 tojásból)

Világos piskóta: (2 db ilyet sütöttem)

4 db M-es tojás
4 evőkanál ( 80 gr) kristálycukor
4 evőkanál ( 100 gr) rizsliszt (innen:egészségmarket)

Kakaós piskóta: (1 db ilyet sütöttem)

4 db M-es tojás
4 evőkanál ( 80 gr) kristálycukor
4 evőkanál ( 80 gr) rizsliszt (innen:egészségmarket)
20 gr keserű kakaópor

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a lisztet (kakaósnál a kakaóval elkevert lisztet) óvatosan,hogy a hab ne törjön. 25 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 25 cm es sütőpapírt és előmelegített 170 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 35 -40 percig. Tűpróba!!!

Krém hozzávalók:

500 gr mascarpone
4 dl habtejszín
2 csomag Dr Oetker habfixáló
150 gr porcukor
50 gr keserű kakaópor

A tejszínt felvertem a habfixálóval. A mascarponet a porcukorral és a kakaóval kikevertem,majd a felvert tejszínhabot óvatosan kevertem hozzá,ne törjön a hab.Kétfelé vettem a krémet,megtöltöttem a piskótákat.A tetejére nem kell.

Vajkrém a torta kenéséhez a fondant alá:

200 gr teavaj
200 gr porcukor
Habosra keverni.Megkenjük a torták oldalát és tetejét.HŰTJÜK.

Fondant:

Kiskuktától ismét.

1 ek Lucullus étkezési zselatin (10 gr)
6 ek víz (70 gr)
1 ek (15 gr) margarin vagy vaj (most is kókuszzsírt használtam)
2 ek méz
porcukor szitálva, amennyit felvesz (nekem kb 800 gr volt)

A vízben a zselatint felforrósítjuk,majd a vajat vagy margarint és a mézet hozzákeverjük és addig kavarjuk míg elolvad a vaj.Ezután a porcukor kb feléhez adjuk és elkeverjük majd fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot,míg nyújtható masszát kapunk.Eleinte ragadni fog,de aztán jól formázható lesz.Én ezt mindig 1-2 nappal hamarabb csinálom meg.

Szükség lesz még ételfestékre és dekor gyöngyre (Dr Oetker volt)













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése