2017. október 8., vasárnap

Keresztelőre torta


Most glutén,- és laktózmentes tortát kellett készítenem keresztelőre gesztenyés krémmel.

Hozzávalók a piskótához 22 cm-es formához:

3 db 2 tojásos piskótát csináltam (tehát 6 tojásból)

Piskóta: (3 db ilyet sütöttem)

2 db M-es tojás
2 evőkanál ( 50 gr) kristálycukor
2 evőkanál ( 60 gr) rizsliszt (innen:egészségmarket)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a lisztet óvatosan,hogy a hab ne törjön. 22 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 22 cm es sütőpapírt és előmelegített 170 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 33-35 percig. Tűpróba!!!

Krém hozzávalók:

250 gr laktózmentes mascarpone
2 dl laktózmentes habtejszín
1 csomag Dr Oetker habfixáló
70 gr porcukor
500 gr gesztenyemassza kiolvasztva

A tejszínt felvertem a habfixálóval. A mascarponet a porcukorral és a gesztenyemasszával kikevertem,majd a felvert tejszínhabot óvatosan kevertem hozzá,ne törjön a hab.Kétfelé vettem a krémet,megtöltöttem a piskótákat.A tetejére nem kell.

Vajkrém a torta kenéséhez a fondant alá:

150 gr laktózmentes teavaj
150 gr porcukor
Habosra keverni.Megkenjük a torták oldalát és tetejét.HŰTJÜK.

Fondant:

Kiskuktától ismét.

1 ek Lucullus étkezési zselatin (10 gr)
6 ek víz (70 gr)
1 ek (15 gr) margarin vagy vaj (most is kókuszzsírt használtam)
2 ek méz (50 gr)
porcukor szitálva, amennyit felvesz (nekem kb 800 gr volt)

A vízben a zselatint felforrósítjuk,majd a vajat vagy margarint és a mézet hozzákeverjük és addig kavarjuk míg elolvad a vaj.Ezután a porcukor kb feléhez adjuk és elkeverjük majd fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot,míg nyújtható masszát kapunk.Eleinte ragadni fog,de aztán jól formázható lesz.Én ezt mindig 1-2 nappal hamarabb csinálom meg.

Szükség lesz még ételfestékre és dekor gyöngyre (Dr Oetker volt)
A rózsákat Smartflex flowerből csináltam.
Kiscipő sablon innen.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése