2017. december 15., péntek

Gesztenyés torta esküvőre


Most tejmentes és gluténmentes tortát kértek tőlem :) Tejmenteset még nem csináltam. Legtöbbször mascarponet használok a krémekhez,de ez most nem volt opció. Anita segített nekem ebben,így lett gesztenyés :)

Hozzávalók a piskótához 25 cm-es formához:

3 db 3 tojásos piskótát csináltam (tehát 9 tojásból)

Piskóta: (3 db ilyet sütöttem)

3 db M-es tojás
3 evőkanál ( 75 gr) kristálycukor
3 evőkanál ( 90 gr) rizsliszt (innen:egészségmarket)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a lisztet óvatosan,hogy a hab ne törjön. 25 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 25 cm es sütőpapírt és előmelegített 170 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 33-35 percig. Tűpróba!!!

Krém hozzávalók:

2 csomag Dr Oetker vaníliás pudingpor
6 dl Mandulatej
100 gr kristálycukor
500 gr natúr gesztenyemassza kiolvasztva (lidlből,tej és gluténmentes)
0,5 liter Meggle decor (Csak az a Meggle tejmentes amelyiken rajta van a decor felirat)

A meggle decort felvertem.Hamar kész van.
A mandulatejben megfőztem a pudingot a cukorral,ha teljesen kihűlt akkor a kiolvadt gesztenyemasszát hozzákevertem,majd a felvert habot is alacsony fokozaton.
Kétfelé vettem a krémet,megtöltöttem a piskótákat.A tetejére nem kell.

Vajkrém a torta kenéséhez a fondant alá:

200 gr Liga margarin
200 gr porcukor
Habosra keverni.Megkenjük a torta oldalát és tetejét.HŰTJÜK.

Fondant:

Kiskuktától ismét.

1 ek Lucullus étkezési zselatin (10 gr)
6 ek víz (70 gr)
1 ek (15 gr) margarin vagy vaj (most is kókuszzsírt használtam)
2 ek méz (50 gr)
porcukor szitálva, amennyit felvesz, Sweet family porcukor a legjobb (nekem kb 800 gr volt)

A vízben a zselatint felforrósítjuk (nem forraljuk),majd a vajat ,zsírt vagy margarint és a mézet hozzákeverjük és addig kavarjuk míg elolvad a zsiradék.Ezután a porcukor kb feléhez adjuk és elkeverjük majd fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot,míg nyújtható masszát kapunk.Eleinte ragadni fog,de aztán jól formázható lesz.Én ezt mindig 1-2 nappal hamarabb csinálom meg.
Porcukor és porcukor között nagy különbség van,legjobb a Sweet family,én csak ezt veszem.
A rózsák és a díszítés smartflex flower masszából van :)

Szükség lesz még ételfestékre.














2 megjegyzés: