2018. május 29., kedd

Zabpehely keksz,energia szelet


Egy volt kolléganőmtől van a recept,nem kóstoltam,mert nem volt gluténmentes,de annyira jó illata volt,hogy muszáj volt elkészíteni,és tényleg nagyon fincsi :)

Hozzávalók:

250 gr Glutenix Zabpehely (innen:egészségmarket)
60 gr Glutenix Zabpehelyliszt (innen:egészségmarket)
100 gr cukor
1 vanília cukor
100 gr vaj
2 teáskanál őrölt fahéj
késhegynyi szegfűszeg
30 gr szezámmag
50 gr hántolt napraforgó (más néven Szotyi)
100 gr aszalt vörös áfonya
100 gr aszalt gyümölcs és étcsokoládé mix (kép lentebb)
Fél csomag (6 gr) sütőpor
1 gr szódabikarbóna
3 tojás

Felolvasztjuk a vajat és megpirítjuk benne a zabpelyhet (ne sötétre),hozzáadjuk a cukrot és a vanília cukrot és meg tovább pirítjuk.Félretesszük. Ha kihűlt akkor hozzáadjuk a sütőporral és szódabikarbónával elkevert zabpehelylisztet. Ezután a gyümölcsök,magvak,fűszerek jönnek bele. Lehet diót,mogyorót,mandulát,mazsolát bármit tenni hozzá.
3 db nyers tojást kicsit felverjük épp csak annyira,hogy elkeveredjen a sárgája és a fehérje,és a tésztához adjuk.
Vizes kézzel kicsit nagyobb mint diónyi gombócokat formálunk,majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük,kicsit meglapogatjuk és 180 fokos előmelegített sütőben alsó felső sütésen 10-15 percig sütjük. Ez sütőfüggő,tehát lehet több vagy kevesebb is a sütési idő. Kicsit meg fognak dagadni.
Ha valaki sok száraz anyagot tesz bele (pl sok aszalt gyümi vagy magvak,csonthéjasok) akkor még egy tojással lehet lazítani.Nagyon finom igazi energia szelet :)) Sokáig eláll és kirándulásra,nyaralásra tökéletes.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése