2021. december 18., szombat

Glutén-, és laktózmentes epres joghurtos torta



Szülinapra készítettem :)

Hozzávalók a piskótához,két 22 cm-es formához:

7 db M-es tojás
210 gr kristálycukor
105 gr barna rizsliszt 
105 gr Schar mix B kenyérliszt 

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal vagy szilikon spaklival keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. Két 22 cm-es tortaformába öntöttem, melyeknek az aljára vágtam egy 22 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!
Ha megsültek és kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt ketté vágjuk így lesz 4 lap.

Eper zselé:

800 gr eper
30 gr Lucullus étkezési zselatin
150 gr hideg víz

A hideg vízbe beleöntöm az étkezési zselatint és hagyom duzzadni.
Az epret össze turmixolom és fel teszem melegedni.Ha felforr leveszem a tűzről.20 perc múlva hozzá adom a megduzzadt zselatint és elkeverem,míg a zselatin elolvad.Hűtöm amíg az eperzselé kihűl és valamennyire elkezd keményedni.

Krém:

500 gr laktózmentes mascarpone
150 gr porcukor 
2 dl laktózmentes habtejszín (nem kell felverni)
3*150 gr laktózmentes natúr joghurt
2 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix

A mascarponet kikeverjük a porcukorral és a folyékony habtejszínnel,majd ha az eper kihűlt, akkor a kettőt összekeverjük, hozzáadjuk a joghurtot is és az expressz zselatin fixet, lágy lesz még a krém, ezért hűtjük.Hűtőben meg fog dermedni.
3 felé vesszük a krémet. Megtöltjük a tortát.
Én tortagyűrűben állítottam össze a ,mert így nem folyt ki a krém.Hűtöttem pár órát,ekkorra nagyon jól megdermedt a krém a tortában és jól lehetett burkolni.

Vajkrém:

325 gr laktózmentes teavaj
325 gr porcukor
pici Fractal zöld és fekete ételfesték

Habosra keverjük először festék nélkül,majd veszünk ki belőle kevés krémet a többibe fekete festéket teszünk,de nem sokat,így lesz szürke a színe körbekenjük a tortát.Hűtjük.
A maradék krémhez még tettem fekete festéket,díszítéshez használtam fel, a fehér félretett krém egy részébe zöld festéket tettem,azt is a díszítéshez használtam,plusz a maradék fehéret is.Hűtjük.

A macaronokat a Macaron Paradise pihentetés nélküli francia macaron receptjét használtam,annyi változtatással, hogy én 110 fokon sütöttem alsó felső sütésen hőlégkeveréssel és résnyire nyitott sütő ajtónál. Az ajtót egy edényfogó kesztyűvel támasztottam ki.

Macaron recept BebePiskóta receptje alapján készült,melyet itt megtaláltok. Annyit változtattam,hogy én 120 fokon sütöttem alsó felső sütésen hőlégkeveréssel, 14-15 percig és most nem pihentettem sütés előtt.Nekem sok volt ami a videóban van sütési idő.Úgy megég,ki kell tapasztalni. Őrölt mandulát használtam és nem mandula lisztet.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése