2015. május 25., hétfő

Túrós süti



A receptet az Apróséf-en találtam,de ott természetesen nem gluténmentes.

Én így készítettem el: ( 20x25 cm tepsihez)

500 g tehéntúró (félzsíros)
3 evőkanál porcukor
175 g tejföl (12%-os)
5 evőkanál rizsdara
5 evőkanál kristálycukor
1 db citrom reszelt héja (ez most nekem kimaradt,mert nem volt itthon)
5 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
100 g mazsola (kicsit több mert véletlenül megborult a zacskó :) na jó nem véletlen :))

A túrót a tejföllel és a porcukorral elkevertem,majd hozzáadtam a darát,a kristálycukrot,a mazsolát  és az 5 db tojássárgáját.
Az 5 db tojásfehérjét kemény habbá vertem és óvatosan a túróba forgattam.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.
Előmelegített 180 fokos sütőben 35-40 percet sült.
Hagyjuk kihűlni.






2015. május 16., szombat

Bádeni kifli


Ez a kifli valami isteni finom :)
A recept a Malena konyhájáról van.Ugyanúgy csináltam én is csak az egyik lisztet cseréltem le.
Én így készítettem:

Hozzávalók:(egész adag)

32 dkg liszt (13 dkg Nutri Free mix per pane,13 dkg Schär Mix B, 6 dkg Old Miller's vagy Beiker liszt)
10 g psyllium (útifűmaghéj őrlemény) vagy 20 gr útifűmaghély
2,5 dkg friss élesztő (én egy csomag szárított Budafokit tettem bele)
300 ml langyos víz (én felesbe csináltam tejjel)
2 ek cukor
4 evőkanál olvasztott kókuszzsír
Reszelt citromhéj
1 tk vanília aroma

Töltelék:

Durvára darált dió kb 6-8 ek
1 tk fahéj
6 ek cukor

Én fél adagot csináltam,tehát 16 dkg lisztből.

A száraz hozzávalókat összekevertem,majd hozzátettem a zsírt,az aromát és a kéz meleg vizet és tejet. Robotgép dagasztóspiráljával kb 5 percig dagasztottam, majd kókuszzsírral lekent szilikon nyúltólapra tettem és kör alakúra nyújtottam,lekentem kókuszzsírral,8 szeletre vágtam,megszórtam a töltelékkel és a szélesebb végénél kezdve feltekertem.Megforgattam a maradék töltelékben.Tepsibe helyeztem és kelesztettem kb 1 órát.180 fokos sütőbe tettem kb 30 percre.







Update,2017.01.18.
100 gr Beiker,110 gr Schar mit it universal és 110 gr nutri free mixper pane lisztek voltak benne.











2015. május 10., vasárnap

Zsúrkenyér



A recept egy kifli receptje,de most nem volt kedvem kiflizni :)
Igazi kifli néven megtalálható itt nálam a blogon.

Hozzávalók:

32 dkg liszt (13 dkg Nutri Free mix per pane,13 dkg Schär Mix B, 6 dkg Old Miller's vagy Beiker liszt)
5 gr só
10 gr psyllium (útifűmaghéj őrlemény)
2,5 dkg friss élesztő (én egy csomag szárított Budafokit tettem bele)
300 ml langyos víz
5 gr cukor
4 evőkanál olvasztott kókuszzsír (ez mind megy a tésztába) és külön kell majd a kenéshez is

A száraz hozzávalókat összekevertem,majd hozzátettem a zsírt és a kéz meleg vizet. Robotgép dagasztóspiráljával kb 5 percig dagasztottam, majd kókuszzsírral lekent szilikon nyúltólapra tettem és téglalappá nyújtottam,lekentem kókuszzsírral és a rövidebb végénél kezdve feltekertem.Tepsibe helyeztem,lekentem kókuszzsírral és kelesztettem kb 1 órát.Majd ismét lekentem kókuszzsírral és 180 fokos sütőbe tettem kb 35 percre.







2015. május 7., csütörtök

Töltött paprika

Hozzávalók:

A töltelékhez:
1 kg darált hús
6 tk pirospaprika
2 tk ételízesítő

2 tk só
2 tojás
2 tk őrölt bors
8-10 cikk fokhagyma

kb 3-4 marék rizs

Paprika,3 liter paradicsomlé
 
Összekeverjük a tölteléket és a kicsumázott paprikába töltjük,ami megmarad abból gombócot formázunk.
Egy fazék aljára tesszük a paprikákat és a gombócokat majd 3 liter paradicsomlével felöntjük.
2 db babérlevelet,oregánót,bazsalikomot,borsot,zeller levelet teszünk bele,ha valaki édesebben szereti (mint pl én :) ) akkor lehet bele édesítőt vagy cukrot is tenni.Főzzük legalább 2 órát,ha híg a lé akkor rizsliszttel sűríthetjük.



Kekszgombóc,kókuszgolyó (tejmentes is)



A recept még egy gyerekkori szakácskönyvemből van,címe: Pom Pom főz :) ez egy gyerekeknek készült szakácskönyv és kb 30 éves.Nagyon sokszor készítettük ezt gyerekkoromban (akkor még búzásan).


Kicsikét alakítottam a recepten.Először is nekem kekszet kellet hozzá sütni,ezt az alábbi recept szerint csináltam,de most Mester süteményliszttel és rizsliszttel,valamint Ligával hogy tejmentes is legyen: http://pbetti30.blogspot.hu/2014/12/haztartasi-keksz.html

Hozzávalók:

25 dkg darált keksz
12,5 dkg Liga margarin
15 dkg porcukor
2 ek kakaópor
7-8 ml rumaroma (negyed üveg)

A recept ír tejet is,de én nem tettem hozzá mert tapasztalatom szerint kevesebb folyadék kell ehhez a kekszhez amit én gyártok. Másik indok pedig a tejmentesség volt.Ha kellett volna még hozzá folyadék akkor egy kicsi vizet tettem volna,de egyáltalán nem kellett.

A hozzávalókat összegyúrtam ,diónyi golyókat formáztam majd kókuszreszelékbe forgattam.
Én DUPLA adagot csináltam és 50 db dió nagyságú golyó lett belőle.A kekszből is dupla adag készült.





2015. május 4., hétfő

Rakott brokkoli



Hozzávalók:

1 kg darált hús (ebből pörköltet készítünk)
3 fej azaz 1,5 kg brokkoli
2 csomag rizs (250 gr)
1 nagy doboz tejföl (450 gr)
Kb 25 dkg reszelt sajt

A pörköltet a szokásos módon elkészítjük.
A rizst megfőzzük és a kész pörkölthöz keverjük.
A brokkolit kicsit előfőzzük.

Rétegezés:

Brokkoli,pörkölt,tejföl fele,brokkoli,pörkölt,maradék tejföl,brokkoli végül a sajt.
180 fokos sütőben 35 percig sütjük fedetlenül.









Igazi kifli



Eddig ez a legfinomabb,legpuhább gluténmentes kifli amit ettem :) búzás feeling :)
A receptet a Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok Facebook csoportban Fülöp Rozi tette közkincsé :) Ha valaki tagja a csoportnak a receptet itt találja: https://www.facebook.com/groups/287045721344624/permalink/791343884248136/

Hozzávalók:
32 dkg liszt (13 dkg Nutri Free mix per pane,13 dkg Schär Mix B, 6 dkg Old Miller's vagy Beiker liszt)
5 gr só
10 g psyllium (útifűmaghéj őrlemény)
2,5 dkg friss élesztő (én egy csomag szárítottat tettem bele)
300 ml langyos víz
5 gr cukor
4 evőkanál kókuszzsír

Sóhab:
1 csapott ek só
2 ek liszt (fele rizsliszt fele kenyérliszt,nekem most Schar B volt)
4 ek víz
Kikeverni,és ezt csurgatni a félig sült kiflire.

A száraz hozzávalókat összekevertem,majd hozzátettem a zsírt és a kéz meleg vizet. Robotgép dagasztóspiráljával kb 5 percig dagasztottam, majd kókuszzsírral lekent szilikon nyúltólapra tettem és kb 45 cm átmérőjű körré nyújtottam. 8 cikkre vágtam,ebből négyet megkentem fokhagymás kókuszzsírral a másik négyet csak sima kókuszzsírral,ennek az utóbbinak a tetejére majd sóhab kerül.A szélesebb végénél kezdve feltekertem,kicsit hajlítottam rajta majd tepsibe tettem ,megkentem kókuszzsírral és szobahőmérsékletem kelesztettem kb másfél órát.Ezután ismét lekentem kókuszzsírral és 180 fokos sütőbe tettem 35 percre. 20 perc után arra a 4 db-ra ami nem fokhagymás arra sóhabot tettem majd vissza a sütőbe még 15 percre.Látni a színén ha jó,ez sütőfüggő.