2020. szeptember 26., szombat

Bogyó és Babóca szülinapi torta glutén-, és tejmentesen főzött csokis krémmel

Unokahugim 3 éves lett, és mivel nagyon szereti ezt a mesét, úgy gondoltam meglepem egy ilyen tortával :)
 
Hozzávalók a piskótához,20 cm-es formához:

6 db L-es tojás
180 gr kristálycukor
90 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
90 gr Schar B kenyérliszt (innen:Diszkont diéta)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 20 cm-es formába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 20 cm-es sütőpapírt, előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 35-40 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt 4 felé vágjuk.

Krém:

4 db L-es tojás
170 gr cukor
40 gr holland kakaópor
7 dl mandulatej
2 csomag (80 gr) Haas vanília puding (lehet csokis is de nekem nem volt itthon)
180 gr 70%-os étcsoki (Lidlben veszem J.D.Gross,ez tejmentes is)
180 gr Rama Laktózmentes (ez tejmentes is)

A mandulatejben megfőzzük a pudingport.Cukor nem kell bele. Hűtjük.
A tojásokat összekeverjük a cukorral és a kakaóporral,fém keverőtálba tesszük és vízgőzre rakjuk,folyamatosan kavargatva besűrítjük. Levesszük a vízgőzről,belekeverjük a 180 gr étcsokit apránként, kavargatjuk míg el nem olvad,közben vissza rakjuk pár percre a vízgőzre,2-3 perc. Majd teljesen kihűtjük. Hozzákeverjük a kihabosított Ramat és a kihűlt pudingot. A puding valószínű,hogy kemény lesz és darabos,én botmixerrel szoktam pürésíteni mindig,és azután keverem hozzá a krémhez. Egy isteni finom kémet fogunk kapni :) A margarin elhagyható belőle,de akkor kevesebb lesz a krém. Hűtjük.
Három felé vettem a krémet és megtöltöttem a lapokat.Hűtjük ismét.Egy éjszakát a legjobb.

Orosz ganache a fondant alá:

150 gr 70%-os étcsoki (JD Gross Lidlből ez tejmentes)
250 gr Rama Laktózmentes (ez tejmentes is)

Már többször elkészítettem a Marton Rita féle orosz ganache-t. Ezt a receptet is egy tortás facebook csoportban láttam,Rita szinte csak ezzel dolgozik és nem is csodálom, mert baromi jó és gyorsan el is készül. Ide teszem a linket ahol eredetileg megtalálható a recept.
A lényeg,hogy 150 gr olvasztott fehér csokihoz 250 gr teavaj (most margarin)  kell,de lehet ét-, vagy tejcsokival is csinálni.

A csokit gőz fölött megolvasztottam,és ha már nem meleg akkor robotgéppel hozzákevertem a szoba hőmérsékletű margarint kockánként,tehát nem egyszerre.Eleinte lágy lesz, de ahogy adagoljuk bele a margarint,szép kemény és fényes nagyon finom krémet kapunk.Ezzel kentem körbe a tortát. Hűtjük.

Fondanttal vagy smartflex velvet burkolómasszával burkoljuk.
Az ehető papírt rendeltem innen.
A burkolást festettem kék és zöld ételfestékkel, melyeket külön-külön egy pici színtelen aromában oldottam fel.
A fa beszúrót rendeltem innen.

















2020. szeptember 20., vasárnap

Sellő torta tiramisu ízben

 

Egy 12 éves nagylány ilyet szeretett volna szülinapjára,hát meg is kapta 😚

Hozzávalók a piskótához,22 cm-es formához:
 
8 db L-es tojás
240 gr kristálycukor
120 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
120 gr Schar B kenyérliszt (innen:Diszkont diéta)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. Két 22 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 22 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!
Ha megsültek és kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt ketté vágjuk így lesz 4 lap.
 
Krém:
 
1000 gr mascarpone
120 gr porcukor
600 ml habtejszín (nem kell felverni)

Locsolni a piskótákat:
 
Kb 1 dl meleg tej
2 teáskanál instant kávé (főzött is lehet)
1/2 üveg rumaroma
 
A mascarponet kikeverjük a porcukorral és a folyékony tejszínnel,elég jó kemény stabil krémet kell kapnunk. Háromfelé vettem a krémet,megtöltöttem a lapokat,de úgy, hogy piskóta,ezt locsoltam a kávés folyadékkal, majd rá tettem az egyik adag krémet,megszórtam kakaóporral és újra piskóta,locsolás és krém. Ezt még egyszer megcsináljuk,a tetején az utolsó azaz a negyedik piskótát már nem locsoltam meg. Hűtjük.
 
Vajkrém a tortát körbekenni:
 
250 gr teavaj
250 gr porcukor
színezék

Smartflex velvet burkoló massza a kagylókhoz,sellő farokhoz, díszekhez...















 





2020. szeptember 12., szombat

Glutén-, és cukormentes torta citromos túrós töltelékkel


 
Egy volt kolléganőm 80 éves anyukájának sütöttem.
 
Most is a jól bevált Rozi féle receptet használtam,amely megtalálható a hivatkozásra kattintva,a facebook csoportban,aki tag csak az látja a posztot.Most egy kicsit átvariáltam a receptet.

Hozzávalók a piskótához 16 cm-es formához:

6 db L-es tojás
60 gr Szafi négyszeres erősségű édesítő
20 gr Barna rizsliszt
200 gr őrölt mandula (Lidlben szoktam venni amikor akciós,mert nem állandó termék)
4 gr Lucullus szódabikarbóna

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá lassan az édesítő,ha szép fényes akkor mehet hozzá a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a tojássárgák,akkor már csak szilikon spatulával keverjük hozzá a liszt az őrölt mandula és a szódabikarbóna keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 16 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 16 cm-es sütőpapírt és előmelegített 170 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 40 percig. Tűpróba!!!
Ha kihűt akkor 4 felé vágjuk.
 
Krém:
 
500 gr zsírszegény túró (lehet félzsíros is)
250 gr mascarpone
2 db bio citrom reszelt héja
60 gr frissen facsart citromlé
175 gr natúr joghurt
1,5 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix (30 gr)

A túrót keverjük ki a mascarponeval és az édesítővel,majd tegyük hozzá a zselatin kivételével az összes hozzávalót.Mikor már egynemű a krém, akkor keverjük bele a zselatin fixet.Én először egyet tettem,de mivel messzebb útra vitték ,ezért még került bele egy fél csomag.Nem akartam,hogy szét csússzon.
Három egyforma részre vesszük a krémet,és megtöltjük a tortát. HŰTJÜK!
Egy éjszakát hűtőben volt.
Másnap elkészítettem a Marton Rita féle orosz ganache-t. Ezt a receptet is egy tortás facebook csoportban láttam,Rita szinte csak ezzel dolgozik és nem is csodálom, mert baromi jó és gyorsan el is készül. Ide teszem a linket ahol eredetileg megtalálható a recept.
A lényeg,hogy 150 gr olvasztott fehér csokihoz 250 gr teavaj kell. Én most mivel cukormentes tortát csináltam,így nehéz volt olyan csokit szerezni,de jó hogy van itthon a Delight fehér csoki alternatíva,ami tejmentes,vegán,gluténmentes, paleo,cukormentes.

Orosz ganache burkoláshoz:

110 gr Delight fehér csoki (innen:diszkontdiéta)
300 gr teavaj (ennyi kellett bele)

A csokit gőz fölött megolvasztottam,és ha már nem meleg akkor robotgéppel hozzákevertem a szoba hőmérsékletű vajat kockánként,tehát nem egyszerre.Eleinte lágy lesz, de ahogy adagoljuk bele a vajat,szép kemény és fényes krémet kapunk. Színeztem. Ezzel kentem körbe a tortát és maradt a díszítéshez is.Tetszőlegesen díszítjük.
Olvasztottam meg Delight csokit,színeztem és azzal csurgattam le az oldalát.
Én nem akartam tenni rá gyümölcsöt,de azt mondták tegyek egy keveset.Csináltam képet a gyümölcs nélküli verzióról is 😆Szerintem az szebb volt 😆











2020. szeptember 9., szerda

Glutén-, és laktózmentes csokis mascarpones torta

 

Szülinapra készítettem.

Hozzávalók egy piskótához ,26 cm-es formához:

2 db 5 tojásos piskótát csináltam (tehát 10 tojásból)

Piskóta: (2 db ilyet sütöttem)

5 db L-es tojás
150 gr kristálycukor
75 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
75 gr Schar B kenyérliszt (innen:Diszkont diéta)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 26 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 26 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!
Ha megsültek és kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt kétfelé vágjuk így lesz 4 lap.

Krém:

1250 gr laktózmentes mascarpone
250 gr 70%-os Lidls J.D. Gross olvasztott étcsoki (1 evőkanál kókuszzsírral olvasztottam fel mikróban)
150 gr porcukor
400 ml laktózmentes habtejszín (nem kell felverni)

A mascarponet kikeverjük a porcukorral és a folyékony tejszínnel,elég jó kemény stabil krémet kell kapnunk,majd hozzákeverjük az olvasztott, de nem meleg csokit. Háromfelé vettem a krémet,megtöltöttem a lapokat. Hűtjük.
 
Orosz ganache burkoláshoz:

200 gr 70%-os étcsoki (JD Gross Lidlből)
350 gr Laktózmentes teavaj

Már többször elkészítettem a Marton Rita féle orosz ganache-t. Ezt a receptet is egy tortás facebook csoportban láttam,Rita szinte csak ezzel dolgozik és nem is csodálom, mert baromi jó és gyorsan el is készül. Ide teszem a linket ahol eredetileg megtalálható a recept.
A lényeg,hogy kb 150 gr olvasztott fehér csokihoz kb 250 gr teavaj kell,de lehet ét-, vagy tejcsokival is csinálni.Én most többet csináltam.

A csokit gőz fölött megolvasztottam,és ha már nem meleg, akkor robotgéppel hozzákevertem a szoba hőmérsékletű vajat kockánként,tehát nem egyszerre.Eleinte lágy lesz, de ahogy adagoljuk bele a vajat,szép jó állagú és fényes nagyon finom krémet kapunk.Ezzel kentem körbe a tortát és díszítettem.
 
Csurgatni 50 gr 70% os étcsoki olvasztva.
Díszítjük.