2017. december 30., szombat
Dínós torta
Egy kisfiúnak készítettem névnapjára :) glutén-,és laktózmentes kakaós mascarpones krémmel.
Hozzávalók a piskótához 25 cm-es formához:
3 db 3 tojásos piskótát csináltam (tehát 9 tojásból)
Piskóta: (3 db ilyet sütöttem)
3 db M-es tojás
3 evőkanál ( 75 gr) kristálycukor
80 gr rizsliszt (innen:egészségmarket)
10 gr Tutti holland kakaópor
A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a kakaóval elkevert és leszitált lisztet óvatosan,hogy a hab ne törjön. 25 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 25 cm es sütőpapírt és előmelegített 170 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 33-35 percig. Tűpróba!!!
Krém hozzávalók:
500 gr laktózmentes mascarpone
6 dl laktózmentes habtejszín
3 csomag Dr Oetker habfixáló
150 gr porcukor
70 gr Tutti holland kakaópor
A tejszínt felvertem a habfixálóval. A mascarponet a porcukorral és a kakaóporral kikevertem,majd a felvert tejszínhabot óvatosan kevertem hozzá,ne törjön a hab.Valamennyi krémet tettem félre majd a torta oldalának kenéséhez, a többit kétfelé vettem és megtöltöttem a piskótákat.A tetejére nem kell.
Vajkrém a tetejére a mintához:
250 gr teavaj
250 gr porcukor
Habosra keverni.
Ételfesték a kívánt szín eléréséhez.
2017. december 18., hétfő
Szafi free és reform vegyes zsömle és bagett
Összeházasítottam két lisztet :) Imádom a reform lisztet ,de már fogytán van a világos lisztből pedig jó sok van,így össze kellett őket hoznom :)) Szinte minden nap sütök legalább 6 zsömlét.
Hozzávalók 8 db-hoz:
140 gr Szafi free világos lisztkeverék
140 gr Szafi reform CH csökkentett kenyér és péksüti lisztkeverék
40 gr frissen facsart citromlé
4 gr só
330 gr meleg víz
2 db M-es tojás
A vizet,tojást és citromlevet összekevertem.A liszteket és a sót szintén összekevertem,majd a liszthez öntöttem az összekevert folyadékot és robotgép dagasztóspirállal összekevertem. 10 percet állni hagytam,majd olajos kézzel megformáztam. 8 db lett. Tetejét olajjal kentem.
Előmelegített sütőben alsó felső sütésen 200 fokon 35-40 percig sütöttem.
Nagyon nagyon finom lett,és puha :) Imádom :)
TOJÁSMENTES VERZIÓ LENTEBB!!!
Tojásmentes!!!
Hozzávalók:
140 gr Szafi free világos kenyérliszt
140 gr Szafi reform ch csökkentett kenyér és péksütemény lisztkeverék
40 gr frissen facsart citromlé
4 gr himalája só
430 gr meleg víz
A kétfajta lisztet és a sót elkeverjük egy tálban majd hozzáadjuk a citromlé és a víz elegyét és gyors mozdulatokkal elkeverjük.A liszt magába szívja a vizet. Átgyúrjuk. Pihentetjük 15 percet ,majd enyhén olajos (de tényleg csak épphogy olajos legyen) kézzel gombócokat formázunk és kilapítjuk. Én a nyers tésztát eleve 8 részre osztom (kb 94 gr egy darab) így egyforma súlyú zsömiket kapok. Legegyszerűbb úgy csinálni,hogy a tál a mérlegen van és mindig 94 gr-ot veszek ki belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem,lekenem kókuszolajjal és 200 fokon alsó felső sütésen 40 percig sütöm.
Melegen ne vágjuk fel mert nyirkos a közepe.
Linzer
Eddigi legfinomabb linzert csináltam lisztérzékeny életünk során,pedig már 15 éve csináljuk a diétát :) Annyira finom,hogy ezt ki kell próbálnotok.
Rizslisztből csináltam,de tettem hozzá Orgran gluténpótlót és őrölt mandulát. Hogy mi tette ennyire finommá azt nem tudom,de szerintem az összes hozzávaló így együtt :))
Anita receptjét használtam (már megint :)) ) csak kicsit módosítottam rajta.
Glutén-,és laktózmentes.
Hozzávalók:
170 gr rizsliszt
50 gr Orgran gluténpótló
60 gr darált mandula (Lidlből)
120 gr porcukor
1 db citrom reszelt héja
2 db M-es tojás sárgája
160 gr laktózmentes vaj (Ligával készítve tejmentes lesz)
Tésztát gyúrtam a hozzávalókból.kb 30 percet pihentettem hűtőben,majd rizslisztezett szilikonlapon kb 3 mm re nyújtottam.
Kiszaggattam majd 180 fokon 8-10 percet sütöttem.Ez sütőfüggő.Ne égjen meg.
Baracklekvárral töltöttem. Másnapra nagyon jól összeérik a tészta és a lekvár. Nem porhanyós.
28 db lett.
Címkék:
baracklekvár,
desszert,
édes,
egyszerű,
gyors,
Karácsony,
kirándulásra,
könnyű,
laktózmentes,
linzer,
mandula,
Orgran,
rizsliszt,
ünnep
2017. december 17., vasárnap
Káposzta saláta
Évek óta megvan ez a recept,és már nagyon régen csináltam,leginkább azért,mert reszelni kell a káposztát és azt nem szeretem,de van már késes aprítóm ami nagy segítség és apróra összevág mindent.Káposztás tésztához is így vágom össze a káposztát,a fene sem fogja reszelgetni.
Hozzávalók:
Kb 750 gr édes káposzta
3-4 szál nagyobb sárgarépa
2 fej hagyma
2 evőkanál mustár
kb 250 gr majonéz
1 nagy doboz (450 gr) tejföl
1 kis üveg Univer reszelt csemege torma
kevés cukor,só,bors
A káposztát,répát és hagymát nagy lyukú reszelőn lereszeljük vagy késes aprítóval aprítjuk. A többi hozzávalóból lényegében tartár mártást készítünk csak még a torma is megy hozzá.A tartár hozzávalóin lehet változtatni persze,ha valaki szárazabban szereti vagy szaftosabban stb. Én sacc/kb-ra írtam,nem méregettem.
Összekeverjük a reszelt zöldségekkel és hűjük,érjenek össze az ízek :)
Nagyon finom.Én fasírtot csináltam és ahhoz ettük.De magában is klassz étel.
2017. december 15., péntek
Gesztenyés torta esküvőre
Most tejmentes és gluténmentes tortát kértek tőlem :) Tejmenteset még nem csináltam. Legtöbbször mascarponet használok a krémekhez,de ez most nem volt opció. Anita segített nekem ebben,így lett gesztenyés :)
Hozzávalók a piskótához 25 cm-es formához:
3 db 3 tojásos piskótát csináltam (tehát 9 tojásból)
Piskóta: (3 db ilyet sütöttem)
3 db M-es tojás
3 evőkanál ( 75 gr) kristálycukor
3 evőkanál ( 90 gr) rizsliszt (innen:egészségmarket)
A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a lisztet óvatosan,hogy a hab ne törjön. 25 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 25 cm es sütőpapírt és előmelegített 170 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 33-35 percig. Tűpróba!!!
Krém hozzávalók:
2 csomag Dr Oetker vaníliás pudingpor
6 dl Mandulatej
100 gr kristálycukor
500 gr natúr gesztenyemassza kiolvasztva (lidlből,tej és gluténmentes)
0,5 liter Meggle decor (Csak az a Meggle tejmentes amelyiken rajta van a decor felirat)
A meggle decort felvertem.Hamar kész van.
A mandulatejben megfőztem a pudingot a cukorral,ha teljesen kihűlt akkor a kiolvadt gesztenyemasszát hozzákevertem,majd a felvert habot is alacsony fokozaton.
Kétfelé vettem a krémet,megtöltöttem a piskótákat.A tetejére nem kell.
Vajkrém a torta kenéséhez a fondant alá:
200 gr Liga margarin
200 gr porcukor
Habosra keverni.Megkenjük a torta oldalát és tetejét.HŰTJÜK.
Fondant:
Kiskuktától ismét.
1 ek Lucullus étkezési zselatin (10 gr)
6 ek víz (70 gr)
1 ek (15 gr) margarin vagy vaj (most is kókuszzsírt használtam)
2 ek méz (50 gr)
porcukor szitálva, amennyit felvesz, Sweet family porcukor a legjobb (nekem kb 800 gr volt)
A vízben a zselatint felforrósítjuk (nem forraljuk),majd a vajat ,zsírt vagy margarint és a mézet hozzákeverjük és addig kavarjuk míg elolvad a zsiradék.Ezután a porcukor kb feléhez adjuk és elkeverjük majd fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot,míg nyújtható masszát kapunk.Eleinte ragadni fog,de aztán jól formázható lesz.Én ezt mindig 1-2 nappal hamarabb csinálom meg.
Porcukor és porcukor között nagy különbség van,legjobb a Sweet family,én csak ezt veszem.
A rózsák és a díszítés smartflex flower masszából van :)
Szükség lesz még ételfestékre.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)