2016. április 30., szombat

Ballagási torta



Soha nem készítettem még fondant bevonatos tortát,igazából tortát sem nagyon szoktam,kb két kezemen meg tudom számolni eddig hányszor sütöttem :) inkább a sütemények fekszenek nekem jobban...De a fiam ballagására úgy gondoltam meglepem egy igazi ballagási tortával,első és egyúttal utolsó ballagásán :) Számtalan képet és videót megnéztem mire belefogtam,Dobos Beától segítséget is kaptam telefonon,mit hogyan csináljak és mit ne :) Köszönöm neki még egyszer.

Készítettem 2 piskótát.Egy kisebbet és egy nagyobbat.A tepsi méretek annyira nem fontosak hogy cm-re ennyi legyen mint nekem,de nagyjából ilyen méretek legyenek,lényeg,hogy egyik kisebb másik nagyobb legyen a két méretű könyv miatt.

Nagyobb tepsi:
6 db M-es méretű tojás
8 ek cukor
9 ek rizsliszt
Fél csomag sütőpor
csipet só
Fél dl olaj
Megsütjük 180 fokon 20 perc kb 28*35 cm-es tepsiben

Kisebb tepsi:
5 db M-es méretű tojás (Igen itt eggyel kevesebb a tojás,nem elírás)
8 ek cukor
9 ek rizsliszt
Fél csomag sütőpor
csipet só
Fél dl étolaj vagy kókuszolaj
Megsütjük 180 fokon 20 perc kb 23*32 cm-es tepsiben.

A csoki krémet BAB blogjáról vettem csak dupla adaggal,tehát 8 tojásból.Ezzel töltöttem a lapokat.

Vajkrém a torta külső kenéséhez a fondant alá:
20 dkg porcukor és 20 dkg teavaj jó habosra kikeverve.

Fondant formázás és recept Kiskukta oldaláról van.
Másfél adagot készítettem,tehát:
1,5 ek Lucullus étkezési zselatin
9 ek víz
1,5 ek margarin vagy vaj (nekem vaj volt)
3 ek méz
porcukor, amennyit felvesz (nekem 1,2 kg volt)

Szükség lesz még ételfestékre.















2016. április 22., péntek

Mini kalácsok



A napokban sütött Töltött vágott kifli készítése közben jött az ötlet,hogy édesen is el fogom készíteni :)
A tészta receptje ugyanaz csak több cukorral készítettem. 4 féle töltelékkel töltöttem a kifliket/kalácsokat. Diós,mákos,kókuszos és kakaós.
El lehet készíteni fahéjjal is vagy akár almás-diós töltelékkel :) szerintem még túrósan is finom lehet :)

Tészta:

250 gr Il Pane di Anna új nyújtható kenyérliszt (innen:http://www.egeszsegmarket.hu/)
25 gr cukor
1/2 csomag szárított vagy 12 gr friss élesztő
2 evőkanál (20 gr olvasztott kókuszzsír)  (innen:http://www.egeszsegmarket.hu/)
210 gr meleg tej (vízzel is lehet és akkor tejmentes)
Só nem kell bele mert van a lisztben.

Töltelékek:

Diós:
2 evőkanál darált dió
1 evőkanál cukor
kevés reszelt citromhéj

Mákos:
2 evőkanál darált mák
1 evőkanál cukor
kevés reszelt citromhéj

Kakaós:
2 evőkanál keserű kakaópor
2 evőkanál cukor

Kókuszos:
2 evőkanál kókuszreszelék
1 evőkanál cukor

A tésztához a száraz hozzávalókat (élesztőt is) összekevertem egy tálban majd ment hozzá az olaj és a víz.Robotgép dagasztószárával kikevertem,enyhén lágy volt a tészta,de nem vészes,lisztezett szilikonlapra borítottam görgettem erre-arra így mindenhol lisztes lett,ekkor tudtam formázni,addig ragadt volna egy kicsit.4 felé vettem golyókat formáztam kinyújtottam kb 15*25 cm négyszögletes lappá,de forgattam közbe nehogy leragadjon,majd közepére tettem az egyik tölteléket úgy hogy a szélein mindenhol kb 1-2 cm maradjon üresen mert ezeket a részeket fel kell majd hajtani.Miután minden oldalról felhajtottuk a tésztát akkor tekercset formázunk belőle.
(Zárójelben jegyzem meg,hogy a tésztát nyújtás után meg lehet kenni olvasztott vajjal vagy kókuszzsírral és úgy tegyük rá a tölteléket és akkor a töltelék nem lesz száraz,én ezt nem tettem meg mert nem volt eszembe,ezért írom ide,hogy ezt szerintem nem kellene kihagyni)
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és 50 fokon 30 percet kelesztettem.
Ezután kivettem a tepsit,a sütő hőfokát felemeltem 180 fokra.Tojással kentem le a kalácsokat és visszatettem a sütőbe és kb 20 percig sütöttem.Ekkor már ilyen szép színe volt mint a képen.
Könnyű levegős és puha volt a tészta,egyáltalán nem kemény és nem érezni hogy GM lisztből van :)

Ez a tészta UNIVERZÁLIS,sósat,édeset bármit el lehet vele készíteni.Kelt tésztákhoz tökéletes :)



















2016. április 15., péntek

Feketeerdő tál



Szülinapomra egy kolléganőm meglepett egy saját készítésű gluténmentes Feketeerdő kehellyel :) nagyon finom volt és eldöntöttem,hogy én is elkészítem :)
A receptet itt találtam. Kicsit módosítottam rajta csak.Én cukor helyett eritritolt és süssina édesítő tablettát használtam :)

Hozzávalók:

Tésztához:(35*25 cm-es tepsihez)

5 db M-es tojás
110 gr eritritol ez kb 6 evőkanál volt (Innen:http://www.egeszsegmarket.hu/)
60 gr (3,5 ek) Il Pane di Anna süteményliszt (Innen:http://www.egeszsegmarket.hu/)
15 gr (1,5 ek) kakaópor
Sütőpor nem került bele mert a lisztben van térfogatnövelő.

Krémhez:

5 dl tej
5 db süssina édesítő tabletta
1 csomag Haas vanília pudingpor
4 dl habtejszín
2 csomag Dr Oetker habfixáló
250 gr Mascarpone

Máz: (Marikától a recept,öntet 2 címen)

1 dl víz (10 evőkanál)
20 gr kókuszzsír (Innen:http://www.egeszsegmarket.hu/)
45 gr kakaópor
10 db süssina tabletta

Szükség lesz még magozott meggyre (kb 50 dkg) ,rumra vagy rumaromára és díszítéshez tejszínhabra de ez nem muszáj.

A piskótát a szokásos módon elkészítjük (180 fokon kb 15 percet sült) majd ha kihűlt akkor kockákra vágjuk.
A pudingot megfőzzük a tejben az édesítővel és hűtjük.
A tejszínt a 2 csomag habfixálóval felverjük kemény habbá.
Ha a puding kihűlt akkor hozzákeverjük robotgéppel a mascarponet és a felvert tejszínt,de azt már fakanállal,hogy a hab ne törjön össze.
A mázhoz az alapanyagokat egy kis edénybe tesszük,és alacsony lángon összemelegítjük,nem kell sokáig,nehogy leégjen a kakaó.
A meggyet a rumba áztatjuk kb 1-2 órán keresztül.

Elkészítés:
Egy kis tálkába,kehelybe vagy pohárba teszünk egy kevés krémet az aljára majd rá piskóta meggy,máz és ismét ugyanígy rétegezzük tovább,a tetejére egy kevés tejszínhab kerül.Akár csoki forgácsot is lehet rá szórni.Isteni finom lett :)



Bal oldalt a felvert tejszín,jobb oldalt a pudinggal elkevert mascarpone...



Itt már a tejszín is benne van a pudingban...







2016. április 10., vasárnap

Töltött vágott kifli



Ezt a receptet tegnap láttam meg az Apróséfen,és már akkor tudtam,hogy ma vacsorára el fogom készíteni.
Én a pita tészta receptjét használtam amit a gyrosnál is és még egyéb másnál is :) Tudom,hogy az nagyon jó és nyújtható tészta.

Hozzávalók:

Tészta:

250 gr Nutri free mix per pane liszt (innen:http://www.egeszsegmarket.hu/)
5 gr cukor
5 gr só
1/2 csomag szárított vagy 12 gr friss élesztő
2 evőkanál (20 gr kókuszzsír)  (innen:http://www.egeszsegmarket.hu/)
210 gr meleg víz

Töltelék:

140 gr csemege kukorica
125 gr sonka (főtt vagy szeletelt,nekem most Dulano szeletelt csirkemell sonka volt)
1 db közepes lila hagyma kockára vágva
5 evőkanál pizzakrém (nekem nem volt itthon csak kb 2 ek így a többit ketchuppal pótoltam)
Ezeket összekeverjük.

Szükség lesz még reszelt sajtra a tetejére.

A tésztához a száraz hozzávalókat (élesztőt is) összekevertem egy tálban majd ment hozzá az olaj és a víz.Robotgép dagasztószárával kikevertem,enyhén lágy volt a tészta,de nem vészes,lisztezett szilikonlapra borítottam görgettem erre-arra így mindenhol lisztes lett,ekkor tudtam formázni,addig ragadt volna egy kicsit.4 felé vettem golyókat formáztam kinyújtottam kb 15*25 cm négyszögletes lappá,de forgattam közbe nehogy leragadjon,majd közepére tettem a töltelékből úgy hogy a szélein mindenhol kb 2 cm maradjon üresen mert ezeket a részeket fel kell majd hajtani.Miután minden oldalról felhajtottuk a tésztát akkor tekercset formázunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és 50 fokon 30 percet kelesztettem.
Ezután kivettem a tepsit,a sütő hőfokát felemeltem 180 fokra.
A tésztát középen bevagdostam hosszába,vigyázva el ne vágjuk,kissé szétnyitottam és tejjel kevert tojássárgájával kentem le.Azért ezzel és nem egész tojással,mert tegnapról maradt tojássárgája és így nem akartam feleslegesen egy tojást ezért elhasználni.Tettem hozzá egy kortynyi tejet elkevertem és azzal kentem a tésztát.Miután lekentem megszórtam sajttal,a mélyedésbe is dugdostam,és betettem sülni alsó felső sütésen 180 fokon.28 percig sütöttem,de nézegettem közbe,mert mivel még nem csináltam ilyet nem tudtam meddig kell sütni.
Nagyon-nagyon finom lett :) Mindenkinek ajánlom az elkészítését.
Édesen is lehet esetleg dióval,kakaóval,túróval stb csak akkor édesebbre kell a tésztát csinálni.