Fiam a mai napon töltötte a 21. szülinapját,ez alkalomból készítettem neki,ezt a banános mascarpone krémes tortát :) Az ő kérése volt a banán,mivel még sosem csináltam,így próbáltam ehetőt összehozni neki :)
Most L-es tojásokat használtam,és jóval magasabb lett a torta, mint múlthéten a Lilis :) töltve 12 cm magas lett :)))
A krém eleinte szép fehér volt,de ahogy állt, a banán miatt úgy barnult be,végül olyan lett a színe mintha kávékrémes lenne :))))
Hozzávalók a piskótához,két 22 cm-es tortaformához:
7 db L-es tojás
7*30 gr kristálycukor
7*30 gr Naturbit barna rizsliszt (innen:egészségmarket)
A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a leszitált lisztet óvatosan,hogy a hab ne törjön. Kétfelé vettem a masszát és két 22 cm-es formába öntöttem,melyeknek az aljára tettem egy méretre vágott sütőpapírt,de csak az aljára,az oldalára nem és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 30-35 percig egyszerre mindkettőt. Tűpróba!!
Ha kihűlt 2 felé vágjuk mindkettőt így lesz 4 lapunk.
Krém hozzávalók:
750 gr mascarpone
520 gr tisztított banán (ez nekem 4 nagy db volt)
10 gr frissen facsart citromlé (ezt azért tettem hozzá,hogy a banán ne barnuljon be a krémbe,de bebarnult utólag :))
200 gr habtejszín
1 csomag Dr oetker habfixáló
1 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix
50 gr porcukor (ez változhat a banán édességétől függően)
A banánt botmixerrel pépesítjük hozzáadjuk a citromlevet, majd hozzákeverjük a mascarponéhoz. A tejszínt a habfixálóval felverjük és ezt is a mascarponehoz adjuk,itt lehet kóstolni kell e bele cukor,én tettem 50 gr-ot,majd mehet hozzá a Dr Oetker expressz zselatin fix.Hűtjük.
A kész krémet, ha már keményedett a hűtőben,3 felé vesszük és megtöltjük a lapokat. Hűtjük. Majd vajkrémmel kenjük.
Vajkrém a torta kenéséhez:
200 gr teavaj
200 gr porcukor
Kevés kék ételfesték
Habosra keverjük és egyenletesen megkenjük vele a torta oldalát és a tetejét.Hűtjük.
A maradék vajkrémmel lehet a tetejét tetszőlegesen díszíteni.
Szükség lesz még 70%-os étcsokira,gyümölcsökre a díszítéshez.
Azért látszik az ősz a tortákon,eltűntek a nyári gyümölcsök,helyette jöttek az ősziek. Gránátalma, füge,szőlő stb..