2018. szeptember 30., vasárnap

Szülinapi torta banános krémmel


Fiam a mai napon töltötte a 21. szülinapját,ez alkalomból készítettem neki,ezt a banános mascarpone krémes tortát :) Az ő kérése volt a banán,mivel még sosem csináltam,így próbáltam ehetőt összehozni neki :)
Most L-es tojásokat használtam,és jóval magasabb lett a torta, mint múlthéten a Lilis :) töltve 12 cm magas lett :)))
A krém eleinte szép fehér volt,de ahogy állt, a banán miatt úgy barnult be,végül olyan lett a színe mintha kávékrémes lenne :))))

Hozzávalók a piskótához,két 22 cm-es tortaformához:

7 db L-es tojás
7*30 gr kristálycukor
7*30 gr Naturbit barna rizsliszt (innen:egészségmarket)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a leszitált lisztet óvatosan,hogy a hab ne törjön. Kétfelé vettem a masszát és két 22 cm-es formába öntöttem,melyeknek az aljára tettem egy méretre vágott sütőpapírt,de csak az aljára,az oldalára nem és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 30-35 percig egyszerre mindkettőt. Tűpróba!!
Ha kihűlt 2 felé vágjuk mindkettőt így lesz 4 lapunk.

Krém hozzávalók:

750 gr mascarpone
520 gr tisztított banán (ez nekem 4 nagy db volt)
10 gr frissen facsart citromlé (ezt azért tettem hozzá,hogy a banán ne barnuljon be a krémbe,de bebarnult utólag :))
200 gr habtejszín
1 csomag Dr oetker habfixáló
1 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix
50 gr porcukor (ez változhat a banán édességétől függően)

A banánt botmixerrel pépesítjük hozzáadjuk a citromlevet, majd hozzákeverjük a mascarponéhoz. A tejszínt a habfixálóval felverjük és ezt is a mascarponehoz adjuk,itt lehet kóstolni kell e bele cukor,én tettem 50 gr-ot,majd mehet hozzá a Dr Oetker expressz zselatin fix.Hűtjük.
A kész krémet, ha már keményedett a hűtőben,3 felé vesszük és megtöltjük a lapokat. Hűtjük. Majd vajkrémmel kenjük.

Vajkrém a torta kenéséhez:

200 gr teavaj
200 gr porcukor
Kevés kék ételfesték

Habosra keverjük és egyenletesen megkenjük vele a torta oldalát és a tetejét.Hűtjük.
A maradék vajkrémmel lehet a tetejét tetszőlegesen díszíteni.
Szükség lesz még 70%-os étcsokira,gyümölcsökre a díszítéshez.
Azért látszik az ősz a tortákon,eltűntek a nyári gyümölcsök,helyette jöttek az ősziek. Gránátalma, füge,szőlő stb..












2018. szeptember 24., hétfő

Szülinapi torta epres krémmel


Unokahúgom 1 éves lett és ez alkalomból sütöttem egy glutén-, és tejmentes epres pudingos tejszínes tortát neki :) persze ő még csak pár falatot evett belőle.

Hozzávalók a piskótához,két 22 cm-es tortaformához:

7 M-es tojás
7*30 gr kristálycukor
7*30 gr Naturbit barna rizsliszt (innen:egészségmarket)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a leszitált lisztet óvatosan,hogy a hab ne törjön. Kétfelé vettem a masszát és két 22 cm-es formába öntöttem,melyeknek az aljára tettem egy méretre vágott sütőpapírt,de csak az aljára,az oldalára nem és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 30-35 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt 2 felé vágjuk mindkettőt így lesz 4 lapunk.

Krém hozzávalók:

750 gr eper (most fagyasztott volt)
250 gr víz
1 csomag Lucullus étkezési zselatin
2 csomag Haas vaníliás pudingpor
5,5 dl mandulatej
300 gr +50 gr Meggle Decor (tejmentes tejszín)
1 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix
50 gr porcukor

Az epret a vízzel felfőzzük,nem kell sokáig,majd a levéből veszünk ki kb 1 dl-t és elkeverünk benne egy csomag Lucullus étkezési zselatint,vissza öntjük az eperre, de már nem főzzük. Ha már nem meleg botmixerrel pépesítjük. Hűtjük.
A két csomag pudingot az 5,5 dl mandulatejjel elkezdjük főzni, majd ha már kezd összeállni, de még nem "puffog" ,akkor hozzáöntünk 50 gr Meggle decort,ettől krémesebb lesz az állaga. Ha kész a puding akkor lefedve hagyjuk kihűlni,mert így nem bőrösödik be. Ha hideg már a puding és csomókás lenne ,akkor botmixerrel nagyon jól lehet krémesíteni.
300 gr Meggle decort felverjük és a kihűlt pudinggal elkeverjük,hozzáöntve egy csomag Dr Oetker expressz zselatin fixet,majd az epret.Ha szükséges akkor tehetünk bele még cukrot,én tettem 50 gr-ot. Mivel a tejszín édesített így nem biztos,hogy mindenki igényli az édesebb krémet. Hűtjük,mert valószínű,hogy folyékony lesz a krém (nekem is az volt),de a hűtőben nagyon jól megkeményedik. Sőt az a legjobb, ha egy nappal hamarabb készítjük el.
A kész krémet 3 felé vesszük és megtöltjük a lapokat. Hűtjük. Majd vajkrémmel kenjük.

Vajkrém a torta kenéséhez a fondant alá:

200 gr Vénusz sütőmargarin (ez tejmentes van több ízben)
200 gr porcukor

Habosra keverjük és egyenletesen megkenjük vele a torta oldalát és a tetejét.Hűtjük.

Fondant most nem volt időm készíteni,így a Smartflex velvet burkolómasszát használtam fehér és piros színben.











2018. szeptember 13., csütörtök

Cukkinis csirketócsni


A Gastrohobbi oldalon láttam meg ezt a receptet, nagyon megtetszett, kapóra jött, hogy épp kaptam egy jó nagy cukkinit úgyhogy semmi nem állt az útjában annak,hogy elkészítsem :)
Kicsit változtattam a recepten.

Én így készítettem:

Hozzávalók:

790 gr tisztított cukkini nagy lyukú reszelőn lereszelve
2 db M-es egész tojás
200 gr reszelt trappista sajt (én az is nagy lyukú reszelőn reszeltem)
300 gr kicsi kockára vágott csirkemell
70 gr Szafi free világos kenyérliszt (innen:egészségmarket)
só, bors, fokhagyma granulátum, petrezselyem zöld

Összekevertem mindent a liszt kivételével,majd legvégül a lisztet tettem bele. Ami levet eresztett a cukkini,azt a liszt szépen magába szívta,így nem volt híg a tészta.
Sütőpapírral bélelt tepsit kókuszzsírral kentem meg, majd halmokat tettem a tésztából rá és 180 fokos sütőben alsó felső sütésen hőlégkeveréssel 20 percig sütöttem. Nekem így jó lett,de eltérő lehet a sütési idő.A hús is átsült.
Fokhagymás tejföllel locsoltam meg tálalás előtt.
Irtó finom lett :)







2018. szeptember 9., vasárnap

Erdei gyömölcsös mascarpones torta szülinapra


Egy kisfiú szülinapi bulijára készült,aki nem lisztérzékeny, de a meghívott gyerekek között volt aki az,így Ő is ehetett finom tortát :)

Hozzávalók a piskótához 25 cm-es formához:

3 db 3 tojásos piskótát csináltam (tehát 9 tojásból)

Piskóta: (3 db ilyet sütöttem)

3 db M-es tojás
3 evőkanál ( 90 gr) kristálycukor
3 evőkanál ( 90 gr) rizsliszt (innen:egészségmarket)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a lisztet óvatosan,hogy a hab ne törjön. 25 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 25 cm es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 20-25 percig. Tűpróba!!!

Krém hozzávalók:

750 gr mascarpone
750 gr fagyasztott erdei gyümölcs (ezt szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni)
200 gr porcukor

A mascarponet kikeverjük a porcukorral,majd hozzákeverjük a gyümölcsöket.
Kétfelé vettem a krémet és megtöltöttem a lapokat.
Tetejét és oldalát vajkrémmel vontam be.

Vajkrém a torta kenéséhez:

200 gr teavaj
200 gr porcukor
Ételfesték
Habosra keverni.Megkenjük a torta oldalát és tetejét.HŰTJÜK.
Magas kakaótartalmú étcsokit olvasztunk pici olajjal és azzal díszítjük,az oldalára és a tetejére csurgatunk habzsákból, amin nagyon pici lyuk van,mert csak akkor lesz szép a csoki csurgása. Hűtjük. Díszítjük tetszőleges gyümölccsel,cukorgyönggyel,csokival a maradék vajkrémmel stb...




 Kaptam képet,bár nem túl jó minőség,de látszik milyen sok krém van benne :)




2018. szeptember 8., szombat

Nutellás mascarpones torta névnapra


Hozzávalók a piskótához,18 cm-es tortaformához:

4 L-es tojás
4 evőkanál ( 120 gr) kristálycukor
4 evőkanál ( 120 gr) rizsliszt (innen:egészségmarket)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a lisztet óvatosan,hogy a hab ne törjön.
18 cm-es formába öntöttem,melynek aljára tettem egy méretre vágott sütőpapírt,de csak az aljára,az oldalára nem és előmelegített 170 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 30-35 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt 3 felé vágjuk.

Krém:

500 gr mascarpone
400 gr nutella
1 csomag Dr Oetker zselatin fix
2 dl tejszín
1 csomag Dr Oetker habfixáló

A tejszínt felvertem a habfixálóval. A mascarponét kikevertem a Nutellával majd hozzákevertem a zselatin fixet majd óvatosan a felvert tejszínt.
Valamennyi krémet vettem ki a díszítéshez,majd a többit ketté vettem és megtöltöttem a piskóta lapokat.A tetejére nem kell krém, oda majd vajkrém megy.
HŰTJÜK.

Vajkrém a torta oldalának és tetejének kenéséhez:

100 gr teavaj
100 gr porcukor
5 gr kakaópor
Habosra keverni.Megkenjük a torta oldalát és tetejét,hűtjük.

Magas kakaótartalmú étcsokit olvasztunk pici olajjal és azzal díszítjük,az oldalára csurgatunk habzsákból, amin nagyon pici lyuk van,mert csak akkor lesz szép a csoki csurgása. Hűtjük. Díszítjük tetszőleges gyümölccsel,cukorgyönggyel,a félre tett krémmel stb...