2020. február 29., szombat

Tiramisu torta glutén-, és laktózmentesen


Hozzávalók a piskótához,20 cm-es tortaformához:

6 db L-es tojás
180 gr kristálycukor
90 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
90 gr Doves farm sütiliszt (innen:Diszkont diéta)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a lisztet óvatosan,hogy a hab ne törjön.A masszát 20 cm-es formába öntöttem,melyeknek az aljára tettem egy méretre vágott sütőpapírt,de csak az aljára,az oldalára nem és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 35-40 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt 4 felé vágjuk.Nekem 8 cm magas lett a piskóta.

Krém:

750 gr laktózmentes mascarpone
80 gr porcukor
500 ml laktózmentes habtejszín
3 csomag Dr Oetker habfixáló
kb 1 dl laktózmentes tej vagy víz is jó
1/2 üveg rumaroma
Nescafé vagy főzött kávé
Kakaópor

A tejszínhabot keményre verjük a habfixálóval.
A mascarponet a porcukorral kikeverjük ,majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot. 3 felé vesszük a krémet.
A meleg tejet a kávéval és a rumaromával elkeverjük,ezzel meglocsoljuk az egyik piskóta lapot.De vigyázzunk ne ázzon el a piskóta.Én úgy szoktam, hogy zacskóba vagy habzsákba teszem a tejes kávét,vágok rá nagyon picike lyukat,és így locsolom a piskótára, így a piskóta felszíne lesz csak kávés és nem ázik el az egész lap. Megkenjük a krémmel és jól megszórjuk kakaóporral,majd megint piskótát teszünk rá és ismét meglocsoljuk kávéval majd megint krém és kakaópor,és így tovább.A legfelső lapot ne locsoljuk meg. Hűtjük.

Díszíteni:

250 gr laktózmentes mascarpone
400 ml laktózmentes habtejszín
2 csomag Dr Oetker habfixáló
15 gr porcukor

A tejszínhabot keményre verjük a habfixálóval.
A mascarponet a porcukorral kikeverjük ,majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot. Ezzel a krémmel kenjük körbe jó alaposan és díszítjük a tortát.










 

2020. február 28., péntek

Tiramisu Szafi ripszből cukor nélkül


Pár hete már nézegettem milyen finomságokat csinálnak a ripszből/pászkából. Nekem is van itthon pár dobozzal,úgyhogy azt találtam ki,hogy tiramisut fogok készíteni belőle.Volt itthon hozzá minden,tajszín és mascarpone mindig van itthon :)))

Hozzávalók 24x17 cm-es tepsihez:

1 doboz Szafi free ripsz,14 db van benne (innen:diszkontdiéta)
500 gr mascarpone
500 ml 30%-os habtejszín
3 csomag Dr Oetker habfixáló
12 gr Szafi négyszeres erősségű édesítő (innen:diszkontdiéta) (lehet porcukor is,az kb 50 gr)

Kb 1,5 dl híg kávé (1,5 dl meleg tejben vagy vízben 1 teáskanál Nescafét keverünk el) és hozzáadunk1 evőkanál rumaromát.

Elkészítés:

A tejszínt felvertem a habfixálóval,a mascarponet kikevertem az édesítővel majd a kettőt összekevertem óvatosan.4 részre osztjuk a krémet.
A tepsibe a képen látható módon tettem a ripszeket,meglocsoltam kávéval,én elég keveset tettem, mert azt hittem elázik a lap,de nem így volt,nehezen szívta be a kávét,plusz a krémből vette el a nedvességet,úgyhogy lehet bőven locsolni,majd az egyik adag krémet elsimítjuk rajta. Majd ismét ripsz,kávéval locsolva és krém.Így folytatjuk tovább,négy réteg lesz. A negyedik adag krémet már habzsákba tettem és úgy nyomtam a tetejére,de ez nem fontos,csak így szebb volt.Kakaóporral szórtam meg és pár órára hűtőbe tettem,amíg meg nem puhul a ripsz,nekem egy éjszakát állt a hűtőben.Tökéletesen megpuhult és jól szeletelhető lett.Nagyon finom :))

Szafi reform ripsz is jó hozzá :)
















2020. február 22., szombat

Glutén-, és laktózmentes erdei gyümölcsös torta


Hozzávalók a piskótához,két 22 cm-es tortaformához:

8 db M-es tojás
240 gr kristálycukor
120 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
120 gr Alfa mix liszt (innen:Diszkont diéta)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. Kétfelé vettem a masszát és két 22 cm-es formába öntöttem,melyeknek az aljára tettem egy méretre vágott sütőpapírt,de csak az aljára,az oldalára nem és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük mindkettőt kb 25-30 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt 2 felé vágjuk mindkettőt így lesz 4 lapunk.

Krém hozzávalók:

750 gr laktózmentes mascarpone
700 gr fagyasztott (ha nincs friss) erdei gyümölcs (ezt szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni)
100 gr porcukor
2 dl laktózmentes habtejszín
1 csomag Dr Oetker habfixáló

A tejszínt felverjük a habfixálóval.A mascarponet kikeverjük a porcukorral,majd hozzákeverjük a tejszínhabot és a gyümölcsöt.Ha lágy a krém,akkor zselatin fixszel lehet rajta javítani.
Háromfelé vettem a krémet és megtöltöttem a lapokat.

A tetejét és az oldalát svájci vajkrémmel díszítettem:

3 db L-es tojás fehérje (111 g volt nekem)
400 gr laktózmentes teavaj
200 gr kristálycukor

Az elkészítése itt található:Tortautca ,viszont én nem azokkal az arányokkal dolgoztam,mint a linken,de az elkészítési módja ugyanaz.

Az oldalára csurgatáshoz laktózmentes fehércsokit használunk,ha ezt nem kapunk, akkor White delight csokoládé alternatívát is lehet használni. A kis csokikat és az emojikat is így készítettem.

Habcsók:

120 gr tojásfehérje
320 gr porcukor
2 teáskanál citromlé
1 teáskanál étkezési keményítő

A tojásfehérjét gőz fölött kb 70 fokig melegítjük miközben kavargatjuk (nem verjük!!!),majd keverőtálba tesszük és gépi habverővel addig keverjük míg ki nem hűl. Hozzáadjuk a citromlevet és a keményítőt.Jó kemény habot kell kapni. Habzsákba töltjük,színezhetjük is, én a habzsákba belülre szoktam ecsettel ételfestéket kenni.Tetszőleges formára nyomjuk és kb 80 fokon 60-80 percet szárítjuk,attól függ mekkora a habcsók,ha nagyobb akkor több idő kell neki. Van hogy kireped,az okát nem tudom :)













2020. február 19., szerda

Oroszkrém torta glutén-, és tejmentesen


Glutén-,és tejmentesen készítettem.

Hozzávalók egy piskótához ,26 cm-es formához:

2 db 5 tojásos piskótát csináltam (tehát 10 tojásból)

Piskóta: (2 db ilyet sütöttem)

5 db L-es tojás
150 gr kristálycukor
75 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
75 gr Alfa mix liszt (innen:Diszkont diéta

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 26 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 26 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!
Ha megsültek és kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt kétfelé vágjuk így lesz 4 lap.

Krém:

10 db L-es tojás sárgája
1 liter Joya mandulatej
50 gr cukor (elég ennyi mert a Meggle decor édesített)
2 csomag bourbon vanília cukor
2 csomag Haas vaníliás pudingpor (80 gr), Dr Oetker is jó
5 dl Meggle decor (tejmentes habalap)
3 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix
Mazsolát most nem tettem bele,mert nem szereti aki kapja.

A 10 db tojássárgáját csomómentesre keverjük a tejjel, cukorral, a vaníliával és a pudingporral. Felfőzzük. Hűlni hagyjuk. Ha esetleg csomós lenne hűtés után,akkor botmixerrel szépen el lehet dolgozni és selymes krémet kapunk.
Míg hűl a krém, addig a Meggle decort verjük fel kemény habnak.
Ha kihűlt a pudingos krém keverjük hozzá a 3 csomag zselatin fixet egyesével apránként,majd óvatosan a habot.Valószínű, hogy a krém még lágy lesz (nekem az volt) ,de hűtőbe téve a zselatin kifejti a hatását és keményedni fog.
Kb 150 gr krémet tettem félre a díszítéshez a többit háromfelé vettem és megtöltöttem a lapokat.Én másnapig hűlni hagytam a hűtőben.

Díszítéshez:

5 dl meggle decor (3 dl is elég lett volna)
Félretett 150 gr krém
Ha lágy lenne a krém,akkor fél csomag Dr Oetker expressz zselatin fixet lehet bele keverni. Én tettem hozzá mert stabil díszítés kellett.
Egyébként nekem maradt meg krém,de ez díszítésfüggő.
A maradék krémet jól meg kell enni :)))
Gyümölcsök, cukorgyöngy stb...

A meggle decort felverjük,hozzáadjuk a félretett krémet, körbekenjük a torta oldalát és a tetejét majd a maradék krémet habzsákba töltjük és díszítjük tetszőlegesen,gyümölcsökkel, cukorgyönggyel stb...






2020. február 13., csütörtök

Nutellás torta


Hozzávalók a piskótához,16 cm-es tortaformához:

4 db M-es tojás
120 gr kristálycukor
60 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
60 gr Alfa mix liszt (innen:Diszkont diéta)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön.
16 cm-es formába öntöttem,melynek aljára tettem egy méretre vágott sütőpapírt,de csak az aljára,az oldalára nem és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 30-35 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt 4 felé vágjuk.

Krém:

500 gr mascarpone
400 gr Nutella
1/2 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix

Kikeverjük a krémet. 4 egyforma részre osztjuk,a három adagból megtöltjük a tortát a negyedik adaggal körbekenjük és ami marad még krém azzal díszítjük.

Díszítéshez:

Fehér csoki, gyümölcsök, cukorgyöngy, kis üveges nutella stb...
Több fehér csokit olvasztottam meg,ami maradt a csurgatás után azt kis csoki szilikon formába tettem,és dermedés után azt is felhasználtam díszítéshez.