2019. szeptember 28., szombat

Glutén-, cukor-, tejmentes erdei gyümölcsös torta esküvőre


Glutén-, cukor-, és tejmentes tortát kellett csinálnom esküvőre,ilyen tortát még nem csináltam ami ettől a három allergéntől mentes,nem is volt egyszerű. Pl olyan növényi habalap ami tejmentes is és cukormentes is csak egy fajta létezik.
A díszítésnél a cukorgyöngyök viszont cukorból vannak,de ez csak a díszítés,azt le lehet szedni.Sajnos cukormentes cukorgyöngyöt még nem láttam :(
A piskóta recept Rozitól van a Gluténmentes fb csopiból. Aki tag az látja a posztot. Aki nem annak le írom.

Piskóta 16 cm-es formához:

5 db L-es tojás
30 gr Szafi reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (Innen:diszkont diéta)
12 ml olaj vagy kókuszzsír (innen:diéta diszkont)
1 kávéskanál sütőpor
100 gr Naturbit barna rizsliszt (innen:diszkont diéta)
25 gr őrölt mandula

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá lassan az édesítő,ha szép fényes akkor az olaj is majd a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt és a sütőpor keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 16 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 16 cm-es sütőpapírt és előmelegített 180 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 30-35 percig. Tűpróba!!!Nem nagyon fog megemelkedni,nem olyan mint a normál piskóta.Ez kicsit tömörebb is.
Ha megsült és kihűlt a piskóta akkor 4 felé vágjuk. 4 vékonyabb lap lesz.

Krém:

300 gr erdei gyümölcs
250 ml cukormentes mandulatej
1 csomag Dr Oetker vanília puding
6 db süssina édesítő tabletta
50 gr Schlagfix habalap (a kék dobozos nem édesített)
50 ml víz
1 csomag azaz 20 gr Lucullus étkezési zselatin

A gyümölcsöt a vízzel felmelegítjük,nem kell forralni csak,hogy csípős meleg legyen. Lehúzzuk a tűzről veszünk ki a levéből kb fél dl-t és csomómentesre elkeverjük benne a zselatint majd a gyümölcshöz adjuk az egészet.
A pudingot megfőzzük a mandulatejben az édesítővel.
A schlagfixet felverjük habbá.
Ha a puding kihűlt valószínű ,hogy kemény lesz és darabos,ezen botmixerrel lehet segíteni és szép selymes pudingot kapunk. Majd hozzákeverjük a kihűlt gyümölcsöt és a habot. Ha valakinek kell még bele édesítő tehet bele.Szerintem nem kellett bele több. A piskóta is édes és jó hozzá egy ilyen kissé savanykás krém.
Ha lágy a krém tegyük hűtőbe,a zselatin kifejti hatását. 3 felé vesszük a krémet.
Én tortagyűrűben állítottam össze a tortát, így tuti nem folyik ki a krém és másnapig hagytam dermedni.

Díszítéshez krém:

250 ml cukormentes mandulatej
40 gr étkezési keményítő
6 db süssina tabletta
150 gr puha Rama Laktózmentes (ez tejmentes is mert rá van írva hogy Vegan)
50 gr Schlagfix (a kék dobozos nem édesített)

A keményítőt megfőzzük a mandulatejben az édesítővel.Ha kihűlt ezt is botmixerrel selymesre keverjük.Hozzákeverjük a puha margarint és a felvert schlagfixet.Körbekenjük a tortát.Hűtjük.
A maradék krémet tetszőlegesen színezzük annak megfelelően,hogy milyen színű lesz a díszítés. Nálam most sárga volt.
Olvasztottam meg tejmentes és cukormentes fehér csokit tettem hozzá sárga ételfestéket és ezzel csurgattam le a torta oldalát majd a maradékot formába öntöttem és hűtőbe tettem. Ha megdermedt kivettem a formából és díszítettem vele a tortát.














2019. szeptember 6., péntek

Gyümölcsös mascarpones szülinapi torta


Egy 60 éves hölgy szülinapjára készítettem. Nem tud róla úgyhogy meglepetésnek szánják :)
Remélem tetszeni fog neki :)
Most kapott gyümölcsöket használtam fel hozzá,volt szeder,eper, piros ribizli, fehér ribizli és málna.

2 db 5 tojásos piskótát csináltam (tehát 10 tojásból)

Hozzávalók egy piskótához ,26 cm-es formához:

5 db L-es tojás
150 gr kristálycukor
80 gr rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
80 gr Doves farm sütiliszt (innen:Diszkont diéta)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 26 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 26 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!
Ha megsültek és kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt kétfelé vágjuk így lesz 4 lap.

Krém:

1000 gr Mascarpone
100 gr porcukor
3 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix
Kb 1200 gr vegyes gyümölcs (szeder,eper, piros ribizli, fehér ribizli és málna)

A gyümölcsök egy részét (kb 900 gr) fel tesszük 1 dl vízzel főni,nem főzzük sokáig csak forrás után kb 5 perc. Hűtjük. Szűrőn átpasszírozzuk. A mascarponet kikeverjük a porcukorral,majd hozzákeverjük a kihűlt átpasszírozott gyümölcsöt és a maradék kb 300 gr egész gyümölcsöt. Teszünk hozzá 3 csomag expressz zselatin fixet. Hűtjük. Háromfelé vettem a krémet és megtöltöttem a lapokat. HŰTJÜK!

Tetejét és oldalát vajkrémmel vontam be.
HŰTJÜK.

Vajkrém, a tortát körbekenni:

150 gr teavaj
150 gr porcukor
Habosra keverni.Körbekenjük a tortát,hűtjük.

Fondanttal burkoljuk.
A cukorcsipkét az oldalára kész csipkeporból készítettem. Innen rendeltem.Nem a dobozon lévő használati utasítást követtem,hanem 70 fokos sütőben 20-25 percig szárítottam,ez függ a forma mélységétől.Van amelyiknek elég a 20 perc,de van amelyiknek a 25 is kevés,nézegetni szoktam időnként, és ha nem ragad a teteje akkor kiveszem.







2019. szeptember 1., vasárnap

Erdei gyümölcsös torta


Egy 16 éves fiatal lány szülinapjára készítettem ezt a tortát.

Hozzávalók a piskótához,18 cm-es tortaformához:

4 L-es tojás
120 gr kristálycukor
65 gr rizsliszt (innen:egészségmarket)
65 gr Doves farm sütiliszt (innen:egészségmarket)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön.
18 cm-es formába öntöttem,melynek aljára tettem egy méretre vágott sütőpapírt,de csak az aljára,az oldalára nem és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 30-35 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt 3 felé vágjuk.

Krém:

500 gr Mascarpone
80 gr porcukor
350 gr erdei gyümölcs

A mascarponet kikeverjük a porcukorral. A gyümölcsöt óvatosan beleforgatjuk,jó kis masszív krémet kapunk, ha nagyon sűrű lenne, akkor kevés folyékony tejszínnel lehet lazítani. Ha viszont lágy,akkor fél csomag Dr Oetker expressz zselatin fixszel lehet rajta segíteni.2 felé vesszük a krémet és megtöltjük a tortát.Hűtjük

Vajkrém a torta kenéséhez a fondant alá:

100 gr teavaj
100 gr porcukor
Habosra keverni. Megkenjük a torta oldalát és tetejét. Hűtjük.

Fondanttal vagy burkoló masszával esetleg marcipánnal burkoljuk,díszítjük.