2021. november 28., vasárnap

Csokis torta ostya pillangókkal



50. szülinapra kérték,rám volt bízva a díszítés,a lényeg volt,hogy szép legyen :) a stenciles tortákkal nem lehet mellé fogni,legfeljebb ha nem szép a stencilezés. Ezt a szürke alapon rózsaszín kombinációt már rég ki szerettem volna próbálni.Rózsaszín alapon szürkét már  csináltam. Szerintem baromi jól mutat együtt mindkét variáció. 

Hozzávalók a piskótához,20 cm-es formához:

6 db M-es tojás
180 gr kristálycukor
90 gr barna rizsliszt 
90 gr Schar B kenyérliszt 

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak szilikon spaklival keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 20 cm-es formába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 20 cm-es sütőpapírt, előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 40-45 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt 4 felé vágjuk.

Krém:

750 gr mascarpone
300 gr olvasztott 70 %-os étcsoki J.D. Gross a Lidlből (én ezt veszem)
2 evőkanál (20 gr) kókuszzsír (Csokival együtt olvasztjuk fel)
120 gr porcukor
4 dl habtejszín (nem kell felverni)

A mascarponet,habtejszínt (folyékony állapotban) és a porcukrot jól kikeverjük robotgéppel és ha már kemény a krém (vigyázzunk nehogy túlverjük) , akkor jöhet az olvasztott, de nem meleg csoki lassan csurgatva.Ha lágy lenne a krém,akkor mehet bele expressz zselatin fix.Most nem tettem bele.
Háromfelé vettem a krémet,megtöltöttem a lapokat. Hűtjük.

Vajkrém:

250 gr teavaj
250 gr porcukor
Fekete és pink fractal ételfesték gél

Keverjük habosra a a vajat a porcukorral,vegyünk ki a krémből kb. 2 evőkanállal (ezt majd rózsaszínre színezzük) a többibe tegyünk pár csepp fekete festéket,szürke lesz belőle.
A kivett krémbe egy csepp pink festéket tegyünk.
A szürke vajkrémmel kenjük körbe a tortát,hűtsük, mert csak így tudjuk rá tenni a stencilt.

Macaron:

A macaronokat a Macaron Paradise pihentetés nélküli francia macaron receptjét használtam,annyi változtatással, hogy én 110 fokon sütöttem alsó felső sütésen hőlégkeveréssel 14-15 percig és résnyire nyitott sütő ajtónál. Az ajtót egy edényfogó kesztyűvel támasztottam ki.

Macaron töltelék:

100 gr nutella
100 gr puha teavaj

Habosra keverjük,töltjük a makikat.Én a krém közepébe tettem házi baracklekvárt.
Díszítjük a tortát tetszőlegesen.
Az ostya pillangókat rendeltem,természetesen gluténmentes az is.










2021. november 26., péntek

Nutellás torta málna zselé betéttel



70. szülinapra készítettem,stencilt még nem raktam fondira,most mivel így kérték,ez kellett,de egyébként krémre sokkal könnyebb fel tenni 😊

Két db 5 tojásos piskótát sütöttem,tehát 10 tojásból.

Hozzávalók egy piskótához,26 cm-es tortaformához:

5 db M-es tojás
150 gr kristálycukor
75 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
75 gr Schar B kenyérliszt (innen:Diszkont diéta)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak szilikon spaklival keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 26 cm-es formába öntöttem a tésztát, melynek az aljára vágtam egy 26 cm -es sütőpapírt,előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 30-35 percig. Tűpróba!!
Meg sütjük a másik piskótát is.
Ha kihűlt mindkét piskóta,2 felé vágjuk ,így lesz 4 lapunk.

Krém:

1250 gr mascarpone
1000 gr Nutella
1 cs Dr Oetker expressz zselatin fix
 
A mascarponet robotgéppel összekeverjük a nutellával. Én adtam még hozzá egy csomag zselatin fixet a jobb tartás miatt.Egy jó állagú finom krémet kapunk. 3 egyforma részre vettem és megtöltöttem a lapokat úgy, hogy a középső krém rétegbe tettem egy málna zselé betétet is. Mutatom képen lentebb.Hűtjük.

Málna zselé:

750 gr málna (fagyasztottat veszek,sokkal olcsóbb mint a friss,és úgyis főzni kell)
1 dl víz
70 gr cukor
2 csomag  Dr Oetker expressz zselatin fix

A málnát fel tesszük főni a cukorral és a vízzel,mikor felforrt és a málna szemek kezdenek szét esni levesszük a tűzről,átpasszírozzuk (670 gr lett magok nélkül) ,majd ha már langyos akkor belekeverjük a zselatin fixet.Ha ezzel meg vagyunk, akkor a zselét egy folpackkal kibélelt (fontos!!) tálkába vagy csatos torta formába öntjük,amelynek a mérete kisebb mint a torta forma. Kb 22 cm legyen.Hűtjük dermedésig.Ezt a zselét tesszük töltéskor a középső krémbe. Mutatom lentebb képen.

Vajkrém a fondant alá:

350 gr vaj
350 gr porcukor

Habosra kikeverjük, körbekenjük a tortát.Hűtjük.
Fondanttal vagy smartflex velvettel burkoljuk.Én mostanában smartflexszel szoktam. A maradék vajkrémmel stencilezzük. 

Macaron:

A macaronokat a Macaron Paradise pihentetés nélküli francia macaron receptjét használtam,annyi változtatással, hogy én 110 fokon sütöttem alsó felső sütésen hőlégkeveréssel 14-15 percig és résnyire nyitott sütő ajtónál. Az ajtót egy edényfogó kesztyűvel támasztottam ki.

Macaron töltelék:

100 gr nutella
100 gr puha teavaj

Habosra keverjük,töltjük a makikat.
Díszítjük a tortát tetszőlegesen.













2021. november 20., szombat

Karamellás szülinapi torta

 

A piskóta hozzávalói 16 cm-es formához:

4 db M-es tojás
120 gr kristálycukor
60 gr barna rizsliszt
60 gr Schar mix B kenyérliszt

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön.A masszát 16 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 16 cm-es sütőpapírt és előmelegített 170 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 40-45 percig. Tűpróba!!!Ha kihűt akkor 4 felé vágjuk.

Krém:

500 gr mascarpone
1 konzerv (397 gr) sűrített tej (ebből lesz a karamell)
1 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix
pár db tejkaramella beledarabolva a krémbe

A sűrített tejet előző nap főzzük meg,úgy hogy a konzervet egy fazékba tesszük ,vízzel felengedjük,hogy lepje el a konzervet és 4 órán keresztül főzzük.Elvileg elég 3 óra főzés is,de én biztosra megyek. Ez alatt az idő alatt a vízből fog elfőni,pótolni kell,mindig legyen víz alatt a konzerv. Nem bontjuk fel csak másnap vagy ha kihűlt.
A mascarponet és a kihűlt karamellt kikeverjük robotgéppel, ha lágy lenne a krém lehet tenni bele expressz zselatin fixet. Én tettem bele.Lehet még tenni bele darabolt tejkaramellát. 
Három részre osztottam a krémet és megtöltöttem a lapokat,hűtjük.Én egy éjszakát szoktam hűteni a betöltött tortákat.Másnap jobb vele dolgozni.

Vajkrém:

200 gr teavaj
190 gr porcukor
10 gr kakaópor (attól függ mennyire szeretnénk barnára színezni)

Habosra keverni.Megkenjük a torta oldalát és tetejét.HŰTJÜK. Díszítjük tetszés szerint.
 
macaronokat a Macaron Paradise pihentetés nélküli francia macaron receptje szerint csináltam,annyi változtatással, hogy én 110 fokon sütöttem alsó felső sütésen hőlégkeveréssel 13-15 percig és résnyire nyitott sütő ajtónál. Az ajtót egy edényfogó kesztyűvel támasztottam ki.
Pisztáciás krémmel töltöttem meg.








2021. november 14., vasárnap

Oroszkrém torta glutén-,és laktózmentesen



Hozzávalók egy piskótához ,26 cm-es formához:

2 db 6 tojásos piskótát csináltam (tehát 12 tojásból)

Piskóta: (2 db ilyet sütöttem)

6 db M-es tojás
180 gr kristálycukor
90 gr barna rizsliszt
90 gr Schar mix B kenyérliszt

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak szilikon spaklival keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 26 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 26 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 30-35 percig. Tűpróba!!!
Megsütjük a másik piskótát is.
Ha megsültek és kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt kétfelé vágjuk így lesz 4 lap.

Krém:

11 db M-es tojás sárgája
1,2 liter laktózmentes tej
150 gr kristálycukor
3 csomag bourbon vanília cukor
3 csomag Dr Oetker vaníliás pudingpor (120 gr)
6 dl laktózmentes habtejszín
3 csomag Dr Oetker habfixáló
250 gr mazsola
3 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix
1 üveg rumaroma

Először a mazsolát áztassuk be vízbe ,melybe a rumaromát is bele tesszük. Épphogy ellepje. Jó ha több órát ázik.Én előző este áztattam be.
A 11 db tojássárgáját csomómentesre keverjük a tejjel, cukorral, a vaníliával és a pudingporral. Felfőzzük. Hűlni hagyjuk. Ha esetleg csomós lenne hűtés után,akkor botmixerrel szépen el lehet dolgozni és selymes krémet kapunk.
Míg hűl a krém addig a habtejszínt verjük fel a habfixálóval.
Ha kihűlt a pudingos krém keverjük hozzá a 3 csomag zselatin fixet egyesével apránként,majd óvatosan a tejszínhabot.Valószínű, hogy a krém még lágy lesz (nekem az volt) ,de hűtőbe téve a zselatin kifejti a hatását és keményedni fog.
Kb 200 gr krémet tettem félre a díszítéshez a többit háromfelé vettem és megtöltöttem a lapokat,de úgy hogy piskóta-krém-mazsola majd ismételjük. Tetején piskóta legyen. Én másnapig hűlni hagytam a hűtőben.Mindenképp kell egy éjszaka naki.

Díszítéshez,burkoláshoz:

6 dl laktózmentes habtejszín
1 csomag Dr Oetker habfixáló (nem volt több itthon,amúgy hármat szoktam)
2 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix (ezt nem szoktam tenni bele,de nem volt több habfixáló itthon)
Félretett 200 gr krém
250 gr laktózmentes mascarpone

A félretett krémet és a mascarponet jól összekeverjük,majd a habtejszínt felverjük a habfixálóval és a zselatin fixszel, és a két krémet óvatosan összeforgatjuk,színezzük tetszőlegesen.Körbekenjük a torta oldalát és a tetejét,és díszítjük a tortát.








2021. november 13., szombat

Trüffel krémes torta



Ez volt az első trüffel krémes tortám :) Nézegettem pár receptet,igazából azt sem tudom melyik az igazi,mindenhol mást írtak :))

Hozzávalók a piskótához,két db 22 cm-es formához:

7 db M-es tojás
210 gr kristálycukor
105 gr barna rizsliszt
105 gr Schar B kenyérliszt

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal vagy szilikon spaklival keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. Két 22 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 22 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 30-35 percig. Tűpróba!!!
Ha kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt ketté vágjuk,így lesz 4 lap.

Krém:

1 liter habtejszín
650 gr 70%-os étcsoki (Lidlből veszem a J.D.Gross márka)
100 gr porcukor

A tejszínt a porcukorral felmelegítjük,ráöntjük a csokira,elkeverjük egyneművé és hűtjük. Kihűlés után habosítjuk robotgéppel. Itt viszont figyelni kell, mert könnyen túl lehet verni.
Háromfelé vesszük a krémet és megtöltjük a lapokat.Hűtjük.

Vajkrém a burkoláshoz:

350 gr teavaj
350 gr porcukor
Fractal barack ételfesték gél

Habosítjuk majd körbekenjük a tortát.
Díszítjük.









2021. november 6., szombat

Nutellás banános torta



Most mindenképp alacsonyabb tortát kellett csinálnom mint szoktam,így kevesebb tojásból készítettem piskótát,és csak 3 felé vágtam.

Hozzávalók a piskótához ,18 cm-es formához:

4 db M-es tojás
120 gr kristálycukor
60 gr barna rizsliszt
60 gr Schar B kenyérliszt

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak szilikon spaklival keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 18 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 18 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 40-45 percig. Tűpróba!!!
Ha megsült és kihűlt a piskóta,akkor háromfelé vágjuk,töltjük.

Krém:

400 gr Nutella
250 gr mascarpone
2 nagyobb banán

A nutellát és a mascarponet kikeverjük.Kétfelé vesszük majd megtöltjük a lapokat,úgy hogy a krém tetejére egy karikára vágott banánt teszünk. Piskóta,krém,banán,piskóta ,krém,banán,piskóta.

Orosz ganache burkolni:

150 gr Bourbon fehér csoki (JD Gross Lidlből)
250 gr teavaj
Kék fractal ételfesték

Már többször elkészítettem a Marton Rita féle orosz ganache-t. Ezt a receptet is egy tortás facebook csoportban láttam,Rita szinte csak ezzel dolgozik és nem is csodálom, mert baromi jó és gyorsan el is készül. Ide teszem a linket ahol eredetileg megtalálható a recept.
A lényeg,hogy 150 gr olvasztott fehér csokihoz 250 gr teavaj (most margarin)  kell, de lehet ét-, vagy tejcsokival is csinálni.

A csokit gőz fölött megolvasztottam,és ha már nem meleg akkor robotgéppel hozzákevertem a szoba hőmérsékletű vajat kockánként,tehát nem egyszerre.Eleinte lágy lesz, de ahogy adagoljuk bele a vajat,szép kemény és fényes nagyon finom krémet kapunk.Ezzel kentem körbe a tortát. Hűtjük.

Díszítjük.