2015. június 7., vasárnap

Kovászos uborka



Egy nagyon egyszerű,de annál finomabb kovászos uborka receptet hoztam.
Krumplival készül és sokkal finomabb és roppanósabb mint kenyérrel.

Hozzávalók egy 5 literes üveghez:

Kb 3 kg kovászolni való uborka
kapor
Kb 25 szem egész bors
2 babérlevél
3 cikk fokhagyma
2 db krumpli (attól függ mekkora)
60 gr só
Csapmeleg víz

Az uborkát jól megmossuk,végeit levágjuk és hosszában mindkét végéről bevágjuk de nem végig hanem kb 1 cm maradjon meg,tehát nem vágjuk végig.Így 4 felé lesz vágva,de egyben marad.
A nyers krumplit vágjuk vékony karikára,tegyük a jól megmosott üveg aljára,de ne mindet,kb 8 karikát.Majd erre mehet a kapor,a bors,a karikára vágott fokhagyma és a babérlevél.Majd az uborkák állítva szorosan egymás mellé és a tetejére is,ha már nem fér állítva a tetejére akkor fektetve.Kb az üveg nyakáig kell tenni uborkával,majd erre megint mehet krumpli úgy hogy befedje az uborkákat.Ezután a sót feloldjuk kb 2 liter meleg vízben (ami a csapból jön meleg víz elég) és felöntjük az üveget majdnem tele,kb 1 cm-nyi maradjon el a tetejétől.A maradék vizet eltesszük mert lehet szükség lesz rá (nekem mindig kell pótolni). Tányérral lefedjük,alá teszünk tálcát mert ha elkezd forrni akkor kiforr az üvegből.
Meleg helyre tesszük és kb 3 nap múlva lehet szűrni.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése