2020. március 14., szombat

Karamellás szülinapi torta


Szülinapra készítettem :)

2 db 5 tojásos piskótát csináltam (tehát 10 tojásból)

Hozzávalók egy piskótához ,26 cm-es formához:

5 db L-es tojás
150 gr kristálycukor
75 gr rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
75 gr Schar B kenyérliszt (innen:Diszkont diéta)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 26 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 26 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!
Ha megsültek és kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt kétfelé vágjuk így lesz 4 lap.

Krém:

1000 gr mascarpone
2 konzerv (2*397 gr) sűrített tej
1 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix

A sűrített tejet előző nap főzzük meg,úgy hogy a konzerveket egy fazékba tesszük ,vízzel felengedjük,hogy lepje el a konzervet és 4 órán keresztül főzzük.Nem bontjuk fel csak másnap.
Összekeverjük a mascarponeval, nekem most lágy volt a krém,így tettem bele zselatin fixet.
Három részre osztottam a krémet és megtöltöttem a lapokat,hűtjük.

A tetejét és az oldalát svájci vajkrémmel kentem,díszítettem:

3 db L-es tojás fehérje (111 g volt nekem)
400 gr teavaj
210 gr kristálycukor

Az elkészítése itt található:Tortautca ,viszont én nem azokkal az arányokkal dolgoztam,mint a linken,de az elkészítési módja ugyanaz.

Az oldalára csurgatáshoz fehér csokit használtam amihez tettem lila ételfestéket.
Cukorgyöngyökkel,gyümölccsel díszítjük.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése