2020. szeptember 26., szombat

Bogyó és Babóca szülinapi torta glutén-, és tejmentesen főzött csokis krémmel

Unokahugim 3 éves lett, és mivel nagyon szereti ezt a mesét, úgy gondoltam meglepem egy ilyen tortával :)
 
Hozzávalók a piskótához,20 cm-es formához:

6 db L-es tojás
180 gr kristálycukor
90 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
90 gr Schar B kenyérliszt (innen:Diszkont diéta)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 20 cm-es formába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 20 cm-es sütőpapírt, előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 35-40 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt 4 felé vágjuk.

Krém:

4 db L-es tojás
170 gr cukor
40 gr holland kakaópor
7 dl mandulatej
2 csomag (80 gr) Haas vanília puding (lehet csokis is de nekem nem volt itthon)
180 gr 70%-os étcsoki (Lidlben veszem J.D.Gross,ez tejmentes is)
180 gr Rama Laktózmentes (ez tejmentes is)

A mandulatejben megfőzzük a pudingport.Cukor nem kell bele. Hűtjük.
A tojásokat összekeverjük a cukorral és a kakaóporral,fém keverőtálba tesszük és vízgőzre rakjuk,folyamatosan kavargatva besűrítjük. Levesszük a vízgőzről,belekeverjük a 180 gr étcsokit apránként, kavargatjuk míg el nem olvad,közben vissza rakjuk pár percre a vízgőzre,2-3 perc. Majd teljesen kihűtjük. Hozzákeverjük a kihabosított Ramat és a kihűlt pudingot. A puding valószínű,hogy kemény lesz és darabos,én botmixerrel szoktam pürésíteni mindig,és azután keverem hozzá a krémhez. Egy isteni finom kémet fogunk kapni :) A margarin elhagyható belőle,de akkor kevesebb lesz a krém. Hűtjük.
Három felé vettem a krémet és megtöltöttem a lapokat.Hűtjük ismét.Egy éjszakát a legjobb.

Orosz ganache a fondant alá:

150 gr 70%-os étcsoki (JD Gross Lidlből ez tejmentes)
250 gr Rama Laktózmentes (ez tejmentes is)

Már többször elkészítettem a Marton Rita féle orosz ganache-t. Ezt a receptet is egy tortás facebook csoportban láttam,Rita szinte csak ezzel dolgozik és nem is csodálom, mert baromi jó és gyorsan el is készül. Ide teszem a linket ahol eredetileg megtalálható a recept.
A lényeg,hogy 150 gr olvasztott fehér csokihoz 250 gr teavaj (most margarin)  kell,de lehet ét-, vagy tejcsokival is csinálni.

A csokit gőz fölött megolvasztottam,és ha már nem meleg akkor robotgéppel hozzákevertem a szoba hőmérsékletű margarint kockánként,tehát nem egyszerre.Eleinte lágy lesz, de ahogy adagoljuk bele a margarint,szép kemény és fényes nagyon finom krémet kapunk.Ezzel kentem körbe a tortát. Hűtjük.

Fondanttal vagy smartflex velvet burkolómasszával burkoljuk.
Az ehető papírt rendeltem innen.
A burkolást festettem kék és zöld ételfestékkel, melyeket külön-külön egy pici színtelen aromában oldottam fel.
A fa beszúrót rendeltem innen.

















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése