2019. szeptember 28., szombat

Glutén-, cukor-, tejmentes erdei gyümölcsös torta esküvőre


Glutén-, cukor-, és tejmentes tortát kellett csinálnom esküvőre,ilyen tortát még nem csináltam ami ettől a három allergéntől mentes,nem is volt egyszerű. Pl olyan növényi habalap ami tejmentes is és cukormentes is csak egy fajta létezik.
A díszítésnél a cukorgyöngyök viszont cukorból vannak,de ez csak a díszítés,azt le lehet szedni.Sajnos cukormentes cukorgyöngyöt még nem láttam :(
A piskóta recept Rozitól van a Gluténmentes fb csopiból. Aki tag az látja a posztot. Aki nem annak le írom.

Piskóta 16 cm-es formához:

5 db L-es tojás
30 gr Szafi reform négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (Innen:diszkont diéta)
12 ml olaj vagy kókuszzsír (innen:diéta diszkont)
1 kávéskanál sütőpor
100 gr Naturbit barna rizsliszt (innen:diszkont diéta)
25 gr őrölt mandula

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá lassan az édesítő,ha szép fényes akkor az olaj is majd a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt és a sütőpor keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 16 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 16 cm-es sütőpapírt és előmelegített 180 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 30-35 percig. Tűpróba!!!Nem nagyon fog megemelkedni,nem olyan mint a normál piskóta.Ez kicsit tömörebb is.
Ha megsült és kihűlt a piskóta akkor 4 felé vágjuk. 4 vékonyabb lap lesz.

Krém:

300 gr erdei gyümölcs
250 ml cukormentes mandulatej
1 csomag Dr Oetker vanília puding
6 db süssina édesítő tabletta
50 gr Schlagfix habalap (a kék dobozos nem édesített)
50 ml víz
1 csomag azaz 20 gr Lucullus étkezési zselatin

A gyümölcsöt a vízzel felmelegítjük,nem kell forralni csak,hogy csípős meleg legyen. Lehúzzuk a tűzről veszünk ki a levéből kb fél dl-t és csomómentesre elkeverjük benne a zselatint majd a gyümölcshöz adjuk az egészet.
A pudingot megfőzzük a mandulatejben az édesítővel.
A schlagfixet felverjük habbá.
Ha a puding kihűlt valószínű ,hogy kemény lesz és darabos,ezen botmixerrel lehet segíteni és szép selymes pudingot kapunk. Majd hozzákeverjük a kihűlt gyümölcsöt és a habot. Ha valakinek kell még bele édesítő tehet bele.Szerintem nem kellett bele több. A piskóta is édes és jó hozzá egy ilyen kissé savanykás krém.
Ha lágy a krém tegyük hűtőbe,a zselatin kifejti hatását. 3 felé vesszük a krémet.
Én tortagyűrűben állítottam össze a tortát, így tuti nem folyik ki a krém és másnapig hagytam dermedni.

Díszítéshez krém:

250 ml cukormentes mandulatej
40 gr étkezési keményítő
6 db süssina tabletta
150 gr puha Rama Laktózmentes (ez tejmentes is mert rá van írva hogy Vegan)
50 gr Schlagfix (a kék dobozos nem édesített)

A keményítőt megfőzzük a mandulatejben az édesítővel.Ha kihűlt ezt is botmixerrel selymesre keverjük.Hozzákeverjük a puha margarint és a felvert schlagfixet.Körbekenjük a tortát.Hűtjük.
A maradék krémet tetszőlegesen színezzük annak megfelelően,hogy milyen színű lesz a díszítés. Nálam most sárga volt.
Olvasztottam meg tejmentes és cukormentes fehér csokit tettem hozzá sárga ételfestéket és ezzel csurgattam le a torta oldalát majd a maradékot formába öntöttem és hűtőbe tettem. Ha megdermedt kivettem a formából és díszítettem vele a tortát.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése