2020. október 3., szombat

Hordó torta tejszínes fehércsokis mascarponés krém között meggy zselé réteggel


 
A fiam szülinapjára valami különleges tortát szerettem volna,olyat amilyet még senkinek nem készítettem. 23. szülinapjára szervezett egy kisebb bulit,barátokkal és pár családtaggal úgyhogy mindenképp egy nagyobb tortát akartam csinálni,hogy mindenki jól lakjon belőle, és még maradjon is 😃😃
Ki is néztem egy hordó formát,na mondom az jó is lesz,tudok belőle nagyon is csinálni.
Hát nem mondom,hogy valóban hordó formája lett,inkább hasonlított egy kincses ládához vagy egy kenyértartóhoz,mint boros hordóhoz 😂😂nem lett életem műve az biztos,de legalább örült neki,és finom is lett.A krém abszolút saját elgondolás alapján született meg ,és nem recept szerint.

Piskóta 25*35 cm tepsihez:

Sütöttem két db 8 tojásos és egy db 4 tojásos piskótát.Tehát összesen 20 tojásból. Mindhármat ugyanabban a méretű tepsiben.

8 tojásos piskóta:
 
8 db M-es tojás
240 gr kristálycukor
120 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
120 gr Schar B kenyérliszt (innen:Diszkont diéta)
 
A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak szilikon spaklival keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 25*35 cm es tepsibe öntöttem,amelyet sütőpapírral béleltem ki, előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 30-35 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt vízszintesen 2 felé vágjuk.
Ugyanezt a méretű piskótát megsütjük még egyszer.Azt is ketté vágva lesz négy lapunk.

4 tojásos piskóta:
 
4 db M-es tojás
120 gr kristálycukor
60 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
60 gr Schar B kenyérliszt (innen:Diszkont diéta)
 
Ugyanúgy készül mint a másik két piskóta,csak kevesebb ideig sütjük ,mert vékonyabb a tészta. Kb 25 perc elég.Ezt a piskótát már függőlegesen vágjuk ketté ha kihűlt.

Krém:

2000 gr mascarpone
8 dl habtejszín (nem kell felverni)
160 gr porcukor
500 gr Bourbon fehér csoki (Lidlben szoktam venni J.D. Gross márka 125 gr egy tábla)
30 gr kókuszzsír (ezzel együtt olvasztjuk fel a fehér csokit)
 
A mascarponet robotgéppel keményre verjük a tejszínnel és a porcukorral együtt ,majd hozzáadjuk az olvasztott,langyos fehér csokit.Egy nagyon finom és jó állagú krémet kapunk,amivel jól lehet a tortát tölteni.
 
Meggy zselé:

2 üveg magozott meggy befőtt (1450 gr volt nekem a két üveg tartalma)
2 csomag Dr Oetker vanília puding
2 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix
1 csomag (15 gr) Lucullus étkezési zselatin
50 gr kristálycukor

A meggyet válogassuk át ,mert lehetnek benne magok.Tegyük fel főni lével és cukorral együtt, de a léből vegyünk ki kb 3 dl-t. Ebből a 3 dl-ből 2 dl meggylével keverjük el a két csomag pudingport csomómentesre és ha már forr a meggy hozzáadjuk folyamatos keverés mellett,nehogy csomós legyen. Mintha pudingot készítenénk. A maradék 1 dl meggylében keverjünk el egy csomag étkezési zselatint,majd ha levettük a tűzről a meggyet tegyük hozzá a zselatinos meggylevet.Hagyjuk dermedni. Ha kihűlt én botmixerrel kevertem rajta kicsit,nem sokat,csak hogy legyenek benne meggy darabok is és pürésített is.Itt még elég lágy volt a zselé így tettem bele két csomag Dr Oetker expressz zselatin fixet.

A piskóta töltését úgy csináltam,hogy a macarpones krémmel megkentem a piskótát,nem vastagon,majd habzsákból a piskóta szélén körbe csináltam egy peremet,majd ebbe töltöttem a meggyzselét,aztán habzsákból nyomva befedtem a meggy réteget. Erre ment újabb piskóta és így tovább.Hűtjük pár órát.Én másnapig hagytam.
Hűtőből kivéve megfaragtam,próbáltam hordó formára vágni,hellyel közzel sikerült (ja nem😁),majd vajkrémmel körbekentem és ismét hűtöttem.

Vajkrém a fondant vagy burkoló massza alá:

600 gr teavaj
600 gr porcukor

Habosra kikeverjük.Körbekenjük a tortát.

Kb 1,5 kg fehér Smartflex velvet burkolómasszát használtam fel a burkolásra.
A színezés úgy történt,hogy színtelen aromába (bármilyen ízű) tettem barna és sárga fractal ételfestéket és ecset segítségével körbekentem a burkolást,de már csak akkor ,amikor a fa hatású mintázatot bele tettem.
Friss szőlővel és igazi szőlő levéllel díszítettem.
Alulra ehető mohát készítettem.

Az ehető moha receptjét innen vettem,de leírom én hogyan csináltam.

Hozzávalók:

1 db L es tojás
30 gr méz
12 gr kristálycukor
25 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
5 gr sütőpor
Zöld ételfesték
3 db papírpohár

Az összes hozzávalót egy mérőpohárba tettem,összekevertem és 3 egyforma részre osztottam a poharakban.
Max teljesítményen (ami nálam 700 W) betettem a mikroba másfél percre. Kivettem és fejjel lefelé fordítva kihűtöttem. Tetszőleges darabokra tépkedtem.



                                                














 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése