2020. február 19., szerda

Oroszkrém torta glutén-, és tejmentesen


Glutén-,és tejmentesen készítettem.

Hozzávalók egy piskótához ,26 cm-es formához:

2 db 5 tojásos piskótát csináltam (tehát 10 tojásból)

Piskóta: (2 db ilyet sütöttem)

5 db L-es tojás
150 gr kristálycukor
75 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
75 gr Alfa mix liszt (innen:Diszkont diéta

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 26 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 26 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!
Ha megsültek és kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt kétfelé vágjuk így lesz 4 lap.

Krém:

10 db L-es tojás sárgája
1 liter Joya mandulatej
50 gr cukor (elég ennyi mert a Meggle decor édesített)
2 csomag bourbon vanília cukor
2 csomag Haas vaníliás pudingpor (80 gr), Dr Oetker is jó
5 dl Meggle decor (tejmentes habalap)
3 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix
Mazsolát most nem tettem bele,mert nem szereti aki kapja.

A 10 db tojássárgáját csomómentesre keverjük a tejjel, cukorral, a vaníliával és a pudingporral. Felfőzzük. Hűlni hagyjuk. Ha esetleg csomós lenne hűtés után,akkor botmixerrel szépen el lehet dolgozni és selymes krémet kapunk.
Míg hűl a krém, addig a Meggle decort verjük fel kemény habnak.
Ha kihűlt a pudingos krém keverjük hozzá a 3 csomag zselatin fixet egyesével apránként,majd óvatosan a habot.Valószínű, hogy a krém még lágy lesz (nekem az volt) ,de hűtőbe téve a zselatin kifejti a hatását és keményedni fog.
Kb 150 gr krémet tettem félre a díszítéshez a többit háromfelé vettem és megtöltöttem a lapokat.Én másnapig hűlni hagytam a hűtőben.

Díszítéshez:

5 dl meggle decor (3 dl is elég lett volna)
Félretett 150 gr krém
Ha lágy lenne a krém,akkor fél csomag Dr Oetker expressz zselatin fixet lehet bele keverni. Én tettem hozzá mert stabil díszítés kellett.
Egyébként nekem maradt meg krém,de ez díszítésfüggő.
A maradék krémet jól meg kell enni :)))
Gyümölcsök, cukorgyöngy stb...

A meggle decort felverjük,hozzáadjuk a félretett krémet, körbekenjük a torta oldalát és a tetejét majd a maradék krémet habzsákba töltjük és díszítjük tetszőlegesen,gyümölcsökkel, cukorgyönggyel stb...






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése