2020. október 15., csütörtök

Gesztenyés torta


 
Férfinak sosem egyszerű tortát készíteni,legalábbis nekem 😃 nőknek annyi féle díszítést tudok elképzelni,de férfinak...😩főleg mikor nincs konkrét elképzelés,hanem rám van bízva,áááá
Piskóta 18 cm-es formához:

5 db M-es tojás
150 gr kristálycukor
80 gr rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
80 gr Schar B kenyérliszt (innen:Diszkont diéta)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal vagy szilikon spaklival keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 18 cm-es formába öntöttem,a formának nincs alja, mert ez csak egy állítható torta gyűrű, így sütőpapírral körbecsomagoltam (mutatok képet) ,tepsibe tettem és úgy öntöttem bele a tésztát, előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 35-40 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt 4 felé vágjuk.

Krém:

250 gr mascarpone
500 gr gesztenyemassza
2 dl habtejszín
50 gr porcukor
1/2 üveg rumaroma

A mascarponét,a porcukrot és a folyékony tejszínt keményre verjük,egy nagyon jó állagú kemény krémet kapunk,majd hozzákeverjük a kiolvadt gesztenye masszát és a rumaromát. Arra figyeljünk,ha natúr masszát veszünk, akkor több cukor kell bele. 3 felé vesszük a krémet és megtöltjük a lapokat.HŰTJÜK.
 
Orosz ganache burkoláshoz:

150 gr Bourbon vaníliás fehér csoki (J.D. Gross Lidlből)
250 gr teavaj
Fekete ételfesték

Már többször elkészítettem a Marton Rita féle orosz ganache-t. Ezt a receptet is egy tortás facebook csoportban láttam,Rita szinte csak ezzel dolgozik és nem is csodálom, mert baromi jó és gyorsan el is készül. Ide teszem a linket ahol eredetileg megtalálható a recept.
A lényeg,hogy 150 gr olvasztott fehér csokihoz 250 gr teavaj kell,de lehet ét-, vagy tejcsokival is csinálni.

A csokit gőz fölött megolvasztottam,és ha már nem meleg akkor robotgéppel hozzákevertem a szoba hőmérsékletű vajat kockánként,tehát nem egyszerre.Eleinte lágy lesz, de ahogy adagoljuk bele a vajat,szép kemény és fényes nagyon finom krémet kapunk. Kétfelé vettem,egyiket fekete festékkel színeztem.Ezzel kentem körbe a tortát és díszítettem.
 
Csurgatni az oldalára 70%-os étcsokit használtam,melyet egy kevés kókuszzsírral olvasztottam fel.Ami maradt meg olvasztott csoki,azt bele tettem emoji és mini csoki szilikon formába és dermesztettem,ezt használtam díszítéshez.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése