2020. október 17., szombat

Kengyelfutó gyalogkakukk torta csokis ízben glutén-, és laktózmentesen


 
Azzal a hajmeresztő ötlettel állt elő egy ismerősöm,hogy tudok e csinálni kengyelfutó gyalogkakukk tortát kisfia 5. szülinapjára,merthogy most ez a kedvenc meséje (nekem is az volt gyerekkoromban) 😆😲😵 hát ööö...mondom nem tudom,nem csináltam még.Gyorsan neki álltam keresni Pinterest,Insta, Google ,de sehol nem találtam normálisat,mondjuk kb semmit sem. Azt tudtam,hogy ehető papírt fogok hozzá rendelni,ne de hogy díszítsem??? Volt rá több hetem,hogy kitaláljam.De a teljes elképzelés akkor született meg,amikor készült a torta.
 
Hozzávalók a piskótához,16 cm-es tortaformához:

4 db M-es tojás
120 gr kristálycukor
65 gr rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
65 gr Schar B kenyérliszt (innen:Diszkont diéta)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 16 cm-es formába öntöttem,a formának nincs alja, mert ez csak egy állítható torta gyűrű, így sütőpapírral körbecsomagoltam,tepsibe tettem és úgy öntöttem bele a tésztát, előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 35-40 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt 4 felé vágjuk.

Krém:

500 gr laktózmentes mascarpone
125 gr olvasztott 70 %-os étcsoki J.D. Gross a Lidlből (én ezt veszem)
1 evőkanál (10 gr) kókuszzsír (Csokival együtt olvasztjuk fel)
100 gr porcukor
2 dl laktózmentes habtejszín

A mascarponet kikeverjük a porcukorral,majd hozzáadjuk a habtejszínt (folyékony állapotban) jól kikeverjük robotgéppel és ha már kemény a krém, akkor jöhet az olvasztott, de nem meleg csoki lassan csurgatva.Ha lágy lenne a krém,akkor mehet bele expressz zselatin fix.
Háromfelé vettem a krémet,megtöltöttem a lapokat. Hűtjük.
 
Vajkrém a torta kenéséhez a fondant vagy burkolómassza alá:

200 gr laktózmentes teavaj
200 gr porcukor

Habosra keverni. Megkenjük a torta oldalát és tetejét. Hűtjük.
Ami marad meg vajkrém azt majd színezzük zöldre és rózsaszínre a kaktuszokhoz.

Burkoljuk,én most smartflex velvetet használtam.
Festettem a tortát úgy, hogy külön kevertem be kék és külön edénybe barna-sárga ,ezt együtt, festéket színtelen aromába és úgy festettem a tortát.
Az ehető papírból kivágtam a figurákat,és feltettem a torta oldalára és tetejére, majd tovább díszítettem. Csináltam köveket smartflexből,a homok az lehet bármilyen GM és LM keksz amit csak jól összetörünk.
A kaktuszokat 195-ös számú csővel nyomtam ki.



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése