2016. november 13., vasárnap

Bejgli


Búzásan sem egyszerű feladat bejglit készíteni,hát még gluténmentesen...de most sikerült végre.Régebben sütöttem már (itt),de az nem is bejgli volt,hanem inkább kalács.A napokban is volt egy próbálkozásom ,de az nem sikerült. Most a pita receptemet vettem alapul,mert az mindenre jó :))

Tésztához (2 rúdhoz):

250 gr Nutrifree mix per pane liszt (innen:egészségmarket)
1/2 cs szárított vagy 12 gr friss élesztő (én szárítottat használok mindig)
40 gr cukor

1 db M-es tojás (55 gr volt)
55 gr puha vaj
120 gr meleg (nem forró) tej

A lényeg ,hogy a tojás,a vaj és a tej együtt 230 gr legyen.Először a tojást és a vajat tettem egy mérőpohárba és mivel ezek együtt 110 gr-ok voltak így már csak 120 gr meleg tejjel kellett kipótolni, hogy meglegyen a 230 gr összesen (a pita tésztában ennyi az össz folyadék,olaj és víz).

A liszthez tettem a cukrot,és az élesztőt,elkevertem és hozzáöntöttem a tejes-vajas-tojásos cuccot.Hagytam a tálban kelni,nekem ez most 1,5 óra volt,mert más dolgom volt addig.
Majd rizslisztezett szilikonlapra borítottam és kétfelé vettem.Kinyújtottam vékonyra,nagyjából 24 cm hosszú téglalap alakra.
Az egyiket dió,a másikat mák töltelékkel kentem meg.Kihűlt legyen mindkét töltelék.Két rövidebb oldalát behajtottam,majd a szélesebb oldalánál fogva felcsavartam.Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.Egész tojással kentem,fogpiszkálóval szúrtam meg és 180 fokos sütőben alsó-felső sütésen 25 percet sült.Én nem tettem hideg helyre,nem kenegettem külön sárgájával majd fehérjével és nem is pihentettem töltés után hanem egyből ment a sütőbe :)
Mivel jó sok mazsolát tettem a töltelékbe így nehezen tudtam szeletelni,mert mindig mazsolába akadtam :))

Diótöltelék (Horváth Ilona szakácskönyvből) 1 rúdhoz:

100 gr darált dió
30 gr zsemlemorzsa
1 dl tej
60 gr cukor
50 gr mazsola
1/2 citrom reszelt héja

A tejet a cukorral felforrósítjuk és belekeverjük a többi hozzávalót.Hűtjük.

Máktöltelék (Horváth Ilona szakácskönyvből) 1 rúdhoz:

100 gr darált mák
15 gr rizsdara (innen:egészségmarket)
1 dl tej
60 gr cukor
50 gr mazsola
1/2 citrom reszelt héja

A tejet a cukorral felforrósítjuk és belekeverjük a többi hozzávalót.Hűtjük.





















Új sütés 2016.12.18 két mákos rúd.Mazsola helyett kandírozott narancshéjjal :)





2016.12.20. Új sütés,Aglutén Farina lisztből :) A kilós csomagban van 2 db félkilós csomag,praktikus :) Kandírozott citromhéjjal csináltam.









8 megjegyzés:

  1. Szia! A máktöltelékben a rizsdara helyettesíthető valamivel? :-) köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépek a bejglijeid, remélem nekem is sikerül. Ez az első karácsonyom, hogy tudom, gluténérzékeny vagyok...a bejglit viszont ki nem hagynám :-)

      Törlés
    2. Köszönöm :) ha van kukoricadara az is jó vagy zsemlemorzsa is :) remélem sikerül.

      Törlés
  2. Szia, a zsemlemorzsa mivel helyettesíthető? Illetve milyen GM zsemlemorzsát használsz? Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Szerintem ki is lehet hagyni. Nem nagy mennyiség. Tegyél helyette diót. Most cornito zsemlemorzsa van itthon de van sokféle. Legutóbb mester család volt itthon.

      Törlés
  3. Szia! Nagyon jó beiglit sikerült sütni a recept alapján. Dupla mennyiséget vettünk alapul, így 2 nagy rúd lett belőle, egy mákos és egy diós, amelyek még a 3. napon is teljesen ehetőek voltak. :) Nagyon könnyű volt dolgozni a tésztával és gyönyörűen megsült!:) Köszönöm szépen a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia:) köszönöm a visszajelzést és örülök,hogy nektek is ízlik :) Boldog új évet kívánok:)

      Törlés
    2. Szia:) köszönöm a visszajelzést és örülök,hogy nektek is ízlik :) Boldog új évet kívánok:)

      Törlés