2016. február 12., péntek

Zsömle


Egy újabb és finomabb zsömlét sütöttem az eddigieknél is :) Ma péntek van,hétfőn már sütöttem egy kenyeret és 6 db zsömlét ebből a receptből,de addig nem akartam blogbejegyzést írni míg nem tudom,hogy több nap után milyen az állaga.Ma fogyott el a hétfői és biztosra mondhatom hogy ma is puha volt és nem olyan mint a gluténmentes pékárukra jellemző szikkadt vagy éppen kőkemény valami...Tényleg csúcs ez az összeállítás,csináltam már nem egy nem kettő zsömit vagy kenyeret,de ez mindent visz :)
Én így készítettem:

Hozzávalók 6 db zsömléhez:

50 gr Beiker kenyérliszt
100 gr Schar mix it universal liszt (innen:Egészség market)
100 gr Nutri free mix per pane kenyérliszt (innen:Egészség market)
10 gr útifű maghéj (nem a liszt állag hanem a héj) (innen:Egészség market)
0,5 csomag szárított Dr Oetker vagy Budafoki vagy Haas élesztő (bármelyik jó)
5 gr só
5 gr cukor
20 gr (2 evőkanál) olaj vagy kókuszzsír (innen:Egészség market)
130 gr kéz meleg tej
130 gr kéz meleg víz

A száraz hozzávalókat összekevertem egy tálban,majd hozzáöntöttem az olajat,tejet és vizet.Először nagyon hígnak néz ki,de ahogy a robotgéppel keverjük úgy fog egyre keményebb lenni,mert az útifű magába fogja szívni a folyadékot.Kb 5-10 percig dolgozzuk a tésztát.Ezután én hagytam pihenni 15 percet addig 50 fokra melegítettem a sütőt,előkészítettem a tepsit és bele a sütőpapírt.
Én most másfél adag tésztát kevertem be így 9 db zsömlét sütöttem.
Tehát vizes kanállal vettem ki egy adag tésztát a vizes tenyerembe és gombócokat formáztam,tepsibe helyeztem őket kellő távolságra egymástól,mert nőni fognak nem is kicsit.
30 percre betoltam az 50 fokos sütőbe.
30 perc után kivettem,lekentem őket olajjal,közbe felemeltem a hőfokot 190 fokra és mentek is vissza a sütőbe,nem vártam meg míg felmelegszik teljesen a sütő.
30 percig sütöttem a zsömléket :)








Ezek pedig a hétfőn készültek...dupla adag lisztből,így lett 6 db zsömle és egy kenyér :)
A kollázs képen kelesztés előtt,után majd sütés közben és után látható.




7 megjegyzés:

  1. Szia Betti.Én is kipróbáltam a receptedet,nekem a kenyér jénaiban nem sikerült annak mi a titka?Még egy kérdés az útifű maghéj írtad,hogy nem a liszt állag,milyen a héj látni benne a darabokat csak,hogy tudjam mit keressek.?
    Üdv:Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Andi. Az mit jelent hogy nem sikerült? Össze esett? Nyers maradt? Nem kelt meg?
      Az útifűmaghéj az a héj. Itt egy link róla: http://www.biocity.hu/blog/utifu-maghejegy-kulonleges-rostforras/

      Törlés
  2. Kedves Betti

    Szeretném megkérdezni hogy ha magvas zsömlét szeretnék sütni, nem húzzák le sütés közben a magvak a tésztát. Van tapasztalatod? Várom válaszod. Nelli esetleg email cimet tudsz adni. Friss érzékeny vagyok és teljesen tudatlan, ja és nagyon elkeseredett hogy hogyan ezután.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia:) tehetsz bele magvakat nyugodtan☺ nézz szét a Facebook oldalon is nálam. Ott tudsz írni:)

      Törlés
  3. Hú, ez nagyon jól néz ki! :-)

    VálaszTörlés
  4. Itt nincs Beiker liszt. Az mivel pótolható?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hol itt?
      Egyébként mester házi kenyérliszt is jó.

      Törlés