Egy 60 éves hölgy szülinapjára készítettem. Nem tud róla úgyhogy meglepetésnek szánják :)
Remélem tetszeni fog neki :)
Most kapott gyümölcsöket használtam fel hozzá,volt szeder,eper, piros ribizli, fehér ribizli és málna.
2 db 5 tojásos piskótát csináltam (tehát 10 tojásból)
Hozzávalók egy piskótához ,26 cm-es formához:
5 db L-es tojás
150 gr kristálycukor
80 gr rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
80 gr Doves farm sütiliszt (innen:Diszkont diéta)
A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 26 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 26 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!
Ha megsültek és kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt kétfelé vágjuk így lesz 4 lap.
Krém:
1000 gr Mascarpone
100 gr porcukor
3 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix
Kb 1200 gr vegyes gyümölcs (szeder,eper, piros ribizli, fehér ribizli és málna)
A gyümölcsök egy részét (kb 900 gr) fel tesszük 1 dl vízzel főni,nem főzzük sokáig csak forrás után kb 5 perc. Hűtjük. Szűrőn átpasszírozzuk. A mascarponet kikeverjük a porcukorral,majd hozzákeverjük a kihűlt átpasszírozott gyümölcsöt és a maradék kb 300 gr egész gyümölcsöt. Teszünk hozzá 3 csomag expressz zselatin fixet. Hűtjük. Háromfelé vettem a krémet és megtöltöttem a lapokat. HŰTJÜK!
Tetejét és oldalát vajkrémmel vontam be.
HŰTJÜK.
Vajkrém, a tortát körbekenni:
150 gr teavaj
150 gr porcukor
Habosra keverni.Körbekenjük a tortát,hűtjük.
Fondanttal burkoljuk.
A cukorcsipkét az oldalára kész csipkeporból készítettem. Innen rendeltem.Nem a dobozon lévő használati utasítást követtem,hanem 70 fokos sütőben 20-25 percig szárítottam,ez függ a forma mélységétől.Van amelyiknek elég a 20 perc,de van amelyiknek a 25 is kevés,nézegetni szoktam időnként, és ha nem ragad a teteje akkor kiveszem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése