2017. szeptember 16., szombat

Lila-fehér torta esküvőre


Egy esküvőre készítettem ezt a lila-fehér tortát kakaós mascarponés krémmel töltve :) Tudom kéknek néz ki,de lila volt :)))

Hozzávalók a piskótához 15 cm-es formához:

4 db M-es tojás
4 evőkanál ( 120 gr) kristálycukor
4 evőkanál ( 120 gr) rizsliszt (innen:egészségmarket)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a lisztet óvatosan,hogy a hab ne törjön. 15 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 15 cm es sütőpapírt és előmelegített 170 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 35 -40 percig. Tűpróba!!!

Krém hozzávalók:

250 gr mascarpone
2 dl habtejszín
1 csomag Dr Oetker habfixáló
50 gr porcukor
40 gr keserű kakaópor
1 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix

A tejszínt felvertem a habfixálóval. A mascarponet a porcukorral a kakaóval és a zselatinnal kikevertem,majd a felvert tejszínhabot óvatosan kevertem hozzá,ne törjön a hab.
A kihűlt piskótát 3 felé vágtam és megtöltöttem a krémmel.A tetejére nem kell.

Vajkrém a torta kenéséhez a fondant alá:

150 gr teavaj
150 gr porcukor
Habosra keverni.Megkenjük a torták oldalát és tetejét.HŰTJÜK.

Fondant:

Kiskuktától ismét.

1 ek Lucullus étkezési zselatin (10 gr)
6 ek víz (70 gr)
1 ek (15 gr) margarin vagy vaj (most is kókuszzsírt használtam)
2 ek méz
porcukor szitálva, amennyit felvesz (nekem kb 800 gr volt)

A vízben a zselatint felforrósítjuk,majd a vajat vagy margarint és a mézet hozzákeverjük és addig kavarjuk míg elolvad a vaj.Ezután a porcukor kb feléhez adjuk és elkeverjük majd fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot,míg nyújtható masszát kapunk.Eleinte ragadni fog,de aztán jól formázható lesz.Én ezt mindig 1-2 nappal hamarabb csinálom meg.

Szükség lesz még ételfestékre.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése