2020. február 22., szombat
Glutén-, és laktózmentes erdei gyümölcsös torta
Hozzávalók a piskótához,két 22 cm-es tortaformához:
8 db M-es tojás
240 gr kristálycukor
120 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
120 gr Alfa mix liszt (innen:Diszkont diéta)
A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. Kétfelé vettem a masszát és két 22 cm-es formába öntöttem,melyeknek az aljára tettem egy méretre vágott sütőpapírt,de csak az aljára,az oldalára nem és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük mindkettőt kb 25-30 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt 2 felé vágjuk mindkettőt így lesz 4 lapunk.
Krém hozzávalók:
750 gr laktózmentes mascarpone
700 gr fagyasztott (ha nincs friss) erdei gyümölcs (ezt szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni)
100 gr porcukor
2 dl laktózmentes habtejszín
1 csomag Dr Oetker habfixáló
A tejszínt felverjük a habfixálóval.A mascarponet kikeverjük a porcukorral,majd hozzákeverjük a tejszínhabot és a gyümölcsöt.Ha lágy a krém,akkor zselatin fixszel lehet rajta javítani.
Háromfelé vettem a krémet és megtöltöttem a lapokat.
A tetejét és az oldalát svájci vajkrémmel díszítettem:
3 db L-es tojás fehérje (111 g volt nekem)
400 gr laktózmentes teavaj
200 gr kristálycukor
Az elkészítése itt található:Tortautca ,viszont én nem azokkal az arányokkal dolgoztam,mint a linken,de az elkészítési módja ugyanaz.
Az oldalára csurgatáshoz laktózmentes fehércsokit használunk,ha ezt nem kapunk, akkor White delight csokoládé alternatívát is lehet használni. A kis csokikat és az emojikat is így készítettem.
Habcsók:
120 gr tojásfehérje
320 gr porcukor
2 teáskanál citromlé
1 teáskanál étkezési keményítő
A tojásfehérjét gőz fölött kb 70 fokig melegítjük miközben kavargatjuk (nem verjük!!!),majd keverőtálba tesszük és gépi habverővel addig keverjük míg ki nem hűl. Hozzáadjuk a citromlevet és a keményítőt.Jó kemény habot kell kapni. Habzsákba töltjük,színezhetjük is, én a habzsákba belülre szoktam ecsettel ételfestéket kenni.Tetszőleges formára nyomjuk és kb 80 fokon 60-80 percet szárítjuk,attól függ mekkora a habcsók,ha nagyobb akkor több idő kell neki. Van hogy kireped,az okát nem tudom :)
Címkék:
alfa mix,
barna rizsliszt,
desszert,
édes,
erdei gyümölcs,
gyümölcs,
habcsók,
laktózmentes,
mascarpone,
piskóta,
svájci vajkrém,
szülinap,
tejszín,
torta,
ünnep
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése