2018. szeptember 24., hétfő

Szülinapi torta epres krémmel


Unokahúgom 1 éves lett és ez alkalomból sütöttem egy glutén-, és tejmentes epres pudingos tejszínes tortát neki :) persze ő még csak pár falatot evett belőle.

Hozzávalók a piskótához,két 22 cm-es tortaformához:

7 M-es tojás
7*30 gr kristálycukor
7*30 gr Naturbit barna rizsliszt (innen:egészségmarket)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a leszitált lisztet óvatosan,hogy a hab ne törjön. Kétfelé vettem a masszát és két 22 cm-es formába öntöttem,melyeknek az aljára tettem egy méretre vágott sütőpapírt,de csak az aljára,az oldalára nem és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 30-35 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt 2 felé vágjuk mindkettőt így lesz 4 lapunk.

Krém hozzávalók:

750 gr eper (most fagyasztott volt)
250 gr víz
1 csomag Lucullus étkezési zselatin
2 csomag Haas vaníliás pudingpor
5,5 dl mandulatej
300 gr +50 gr Meggle Decor (tejmentes tejszín)
1 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix
50 gr porcukor

Az epret a vízzel felfőzzük,nem kell sokáig,majd a levéből veszünk ki kb 1 dl-t és elkeverünk benne egy csomag Lucullus étkezési zselatint,vissza öntjük az eperre, de már nem főzzük. Ha már nem meleg botmixerrel pépesítjük. Hűtjük.
A két csomag pudingot az 5,5 dl mandulatejjel elkezdjük főzni, majd ha már kezd összeállni, de még nem "puffog" ,akkor hozzáöntünk 50 gr Meggle decort,ettől krémesebb lesz az állaga. Ha kész a puding akkor lefedve hagyjuk kihűlni,mert így nem bőrösödik be. Ha hideg már a puding és csomókás lenne ,akkor botmixerrel nagyon jól lehet krémesíteni.
300 gr Meggle decort felverjük és a kihűlt pudinggal elkeverjük,hozzáöntve egy csomag Dr Oetker expressz zselatin fixet,majd az epret.Ha szükséges akkor tehetünk bele még cukrot,én tettem 50 gr-ot. Mivel a tejszín édesített így nem biztos,hogy mindenki igényli az édesebb krémet. Hűtjük,mert valószínű,hogy folyékony lesz a krém (nekem is az volt),de a hűtőben nagyon jól megkeményedik. Sőt az a legjobb, ha egy nappal hamarabb készítjük el.
A kész krémet 3 felé vesszük és megtöltjük a lapokat. Hűtjük. Majd vajkrémmel kenjük.

Vajkrém a torta kenéséhez a fondant alá:

200 gr Vénusz sütőmargarin (ez tejmentes van több ízben)
200 gr porcukor

Habosra keverjük és egyenletesen megkenjük vele a torta oldalát és a tetejét.Hűtjük.

Fondant most nem volt időm készíteni,így a Smartflex velvet burkolómasszát használtam fehér és piros színben.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése