2020. január 31., péntek

Karamellás torta


Barátnőm szülinapjára készítettem,nem tudott róla így meglepetés volt neki :) megvolt az öröm főleg,hogy kedvence a karamell :)

Piskóta 18 cm-es formához:

5 db M-es tojás
150 gr kristálycukor
75 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
75 gr Alfa mix liszt (innen:Diszkont diéta)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 18 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 18 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 35-40 percig. Tűpróba!!!
Ha kihűlt a piskóta,akkor négyfelé vágjuk.

Krém:

500 gr mascarpone
1 konzerv sűrített tej azaz 397 gr (igen ennyi van benne) ez lesz a karamell
1 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix

A sűrített tejet előző nap főzzük meg,úgy hogy a konzervet egy fazékba tesszük ,vízzel felengedjük,hogy lepje el a konzervet és 3,5 órán keresztül főzzük.Nem bontjuk fel csak másnap.
Összekeverjük a mascarponeval, nekem most lágy volt a krém,így tettem bele zselatin fixet.
Három részre osztottam a krémet és megtöltöttem a lapokat,hűtjük.

Vajkrém a torta kenéséhez a fondant alá:

150 gr teavaj
150 gr porcukor
Habosra keverni. Megkenjük a torta oldalát és tetejét.Hűtjük.

Fondanttal vagy burkoló masszával esetleg marcipánnal burkoljuk. Én fondantot szoktam használni. Díszítjük.

A cukorcsipkét az oldalára kész csipkeporból készítettem. Innen rendeltem.Nem a dobozon lévő használati utasítást követtem,hanem 70 fokos sütőben 20-25 percig szárítottam,ez függ a forma mélységétől.Van amelyiknek elég a 20 perc,de van amelyiknek a 25 is kevés,nézegetni szoktam időnként, és ha nem ragad a teteje akkor kiveszem.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése