2020. március 7., szombat

Almás-mákos szülinapi torta


Fiam barátnőjének készítettem :)

Almás mákos tortát nem készítettem még,nem is tudtam hogyan akarom kivitelezni,volt elképzelésem csak nem tudtam hogyan fog működni és miből mennyi kell. Láttam egy jó bögrés piskóta receptet így azt készítettem el.Én gr-ra írom le a hozzávalókat,de 2,5 dl-es bögrével mértem ki,viszont jobban szeretem ha súlyra vannak a hozzávalók.
Julcsinál láttam egy jó almás tölteléket,úgyhogy azt csináltam meg dupla adaggal.
A mákos mascarponés krémet pedig úgy, ahogy egy másik mákos tortámnál készítettem.

Piskóta hozzávalók:

100 gr rizsliszt
100 gr Schar mix B kenyérliszt
200 gr kristálycukor
90 gr darált mák
1 csomag (12 gr) sütőpor
Citromhéj
260 gr tej
2 db L-es tojás
100 gr vaj olvasztva

A két lisztet,a cukrot, a mákot, a citromhéjat és a sütőport egy tálba tettem és elkevertem. Majd hozzá adtam a tojást,tejet és az olvasztott vajat.Jól elkevertem és egy 20 cm-es torta formába öntöttem, melynek az aljára tettem egy méretre vágott sütőpapírt. 170 fokon 40 percet sütöttem. Tűpróba!!
Nem nagyon fog megemelkedni a tészta,és sűrűbb mint egy hagyományos piskóta.
Ha kihűlt 4 felé vágjuk.

Mascarpones mákos krém:

500 gr mascarpone
50 gr porcukor
400 ml habtejszín
2 csomag Dr Oetker habfixáló
70 gr darált mák

A tejszínhabot keményre verjük a habfixálóval.
A mascarponet a porcukorral és a mákkal kikeverjük ,majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot. 3 felé vesszük a krémet.

Almás krém:

550 gr alma tisztítva,kockára vágva
3 dl 100 %-os almalé
50 gr cukor
fahéj
30 gr citromlé
2 csomag (80 gr) Dr Oetker vaníliás pudingpor

Az almát fel tesszük főni 2 dl almalével,cukorral,fahéjjal és a citromlével.
A két csomag pudingport a maradék 1 dl almalében csomómentesre keverjük. Ha az alma már megfőtt és már szinte szét is főtt ,akkor lassan hozzáöntjük a pudingport és gyors mozdulatokkal keverjük.Ha már kemény a krém és "puffog" le lehet venni a tűzről és kihűteni. Ha kihűlt botmixerrel lehet pürésíteni,én csak kis ideig mixeltem,hogy maradjanak benne alma darabok is. Három felé vettem a krémet.

Torta összeállítása tortakarikában:

Piskóta, mascarpones krém, almás krém és újra piskóta stb stb...Tetején piskóta legyen.
Hűtjük,nekem egy éjszakát volt hűtőben,de nem kell neki annyi.

Vajkrém díszíteni és körbe kenni a tortát:

150 gr teavaj
150 gr porcukor
15 gr darált mák
Jól kihabosítjuk és körbekenjük a tortát valamint a maradék krémmel lehet díszíteni tetszés szerint.
Én fehér csokit is csurgattam rá, és kis csokikat valamint emojikat készítettem.
Gyümölcs és cukorgyöngy is került rá.













2 megjegyzés:

  1. Elkészítettem, és isteni finom volt. Igaz nekem nem volt ilyen gyönyörű. De próbálkozom. Már kinéztem a tiramisu tortát. ♥️😉

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vaoo nagyon örülök,hogy sikerült és ízlett :)

      Törlés