Szülinapra készítettem egy kicsi fiúnak,akinek nagy kedvence a traktor,kombájn :)
2 db 5 tojásos piskótát csináltam (tehát 10 tojásból)
Hozzávalók egy piskótához ,26 cm-es formához:
5 db L-es tojás
150 gr kristálycukor
75 gr rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
75 gr Schar B kenyérliszt (innen:Diszkont diéta)
A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 26 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 26 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!
Ha megsültek és kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt kétfelé vágjuk így lesz 4 lap.
Krém:
1000 gr Mascarpone
100 gr porcukor
750 gr fagyasztott (ha nincs friss) erdei gyümölcs (ezt szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni)
200 gr eper darabolva
2 dl habtejszín
1 csomag De Oetker habfixáló
A tejszínt felverjük a habfixálóval. A mascarponet kikeverjük a porcukorral,majd hozzákeverjük a gyümölcsöket majd óvatosan a tejszínhabot. Ha lágynak gondoljuk a krémet,akkor egy csomag Dr Oetker expressz zselatin fixet tehetünk hozzá.
Háromfelé vettem a krémet és megtöltöttem a lapokat.HŰTJÜK!
Vajkrém, a tortát körbekenni:
200 gr teavaj
200 gr porcukor
Habosra keverni.Körbekenjük a tortát,hűtjük.
Fondanttal burkoljuk,a fondit kívül festettem,attól lett ilyen márványos a színe. Picike barna porfestéket tettem színtelen vanília aromába (bármilyen színtelen aroma jó), és ecsettel átfestettem.
Tetejére ehető papírt rendeltem,természetesen az is gluténmentes.
Díszítéshez svájci vajkrémet használtam:
1 db L-es tojás fehérje (37 g volt nekem)
125 gr teavaj
67 gr kristálycukor
Az elkészítése itt található:Tortautca ,viszont én nem azokkal az arányokkal dolgoztam,mint a linken,de az elkészítési módja ugyanaz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése