2020. március 14., szombat
Karamellás szülinapi torta
Szülinapra készítettem :)
2 db 5 tojásos piskótát csináltam (tehát 10 tojásból)
Hozzávalók egy piskótához ,26 cm-es formához:
5 db L-es tojás
150 gr kristálycukor
75 gr rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
75 gr Schar B kenyérliszt (innen:Diszkont diéta)
A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 26 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 26 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!
Ha megsültek és kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt kétfelé vágjuk így lesz 4 lap.
Krém:
1000 gr mascarpone
2 konzerv (2*397 gr) sűrített tej
1 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix
A sűrített tejet előző nap főzzük meg,úgy hogy a konzerveket egy fazékba tesszük ,vízzel felengedjük,hogy lepje el a konzervet és 4 órán keresztül főzzük.Nem bontjuk fel csak másnap.
Összekeverjük a mascarponeval, nekem most lágy volt a krém,így tettem bele zselatin fixet.
Három részre osztottam a krémet és megtöltöttem a lapokat,hűtjük.
A tetejét és az oldalát svájci vajkrémmel kentem,díszítettem:
3 db L-es tojás fehérje (111 g volt nekem)
400 gr teavaj
210 gr kristálycukor
Az elkészítése itt található:Tortautca ,viszont én nem azokkal az arányokkal dolgoztam,mint a linken,de az elkészítési módja ugyanaz.
Az oldalára csurgatáshoz fehér csokit használtam amihez tettem lila ételfestéket.
Cukorgyöngyökkel,gyümölccsel díszítjük.
Címkék:
desszert,
édes,
karamell,
mascarpone,
piskóta,
rizsliszt,
Schar mix B,
svájci vajkrém,
szülinap,
torta,
ünnep
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése