2021. január 8., péntek

Vaníliás szülinapi torta

 


Az év első tortája 😀
 
Hozzávalók a piskótához,két db 22 cm-es formához:
 
8 db M-es tojás
240 gr kristálycukor
120 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
120 gr Pennys kenyérliszt

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal vagy szilikon spaklival keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. Két 22 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 22 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!

Krém:

3 csomag Haas vaníliás pudingpor
1 liter tej
100 gr kristálycukor
500 gr Mascarpone
2 csomag Bourbon vaníliás cukor
1 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix

A pudingot megfőztem a tejben a kristálycukorral, hűtöttem. A mascarponét kikevertem a bourbon vaníliás cukorral,a zselatin fixszel, majd hozzákevertem a kihűlt pudingot. Ha a kihűlt puding csomós lenne, akkor vagy késes aprítóban vagy botmixerrel lehet rajta segíteni és akkor nagyon szép krém lesz belőle.Én botmixerrel csináltam,mert nagyon csomós és kemény volt, és ezután kevertem a mascarponéval össze. Ha lágy lenne a kész krém, akkor tegyük hűtőbe,míg jó állaga nem lesz.
Megtöltöttem a piskóta lapokat. HŰTJÜK.

Vajkrém:
 
325 gr teavaj
325 gr porcukor
Lila ételfesték
Habosra keverjük. Megkenjük a kihűtött torta oldalát és tetejét. Ismét hűtjük.
 
A Macaron recept BebePiskóta receptje alapján készült,melyet itt megtaláltok. Annyit változtattam,hogy én 150 fokon sütöttem és 13-14 percig és egy órát pihentettem sütés előtt. Nekem sok volt ami a videóban van.

Rizslapos technika a kehely díszhez:
 
Ennek a lényege,hogy a rizspapírt beáztatjuk a színezékes langyos vízbe kb 2 percre,mikor már puha a rizspapír,formára tesszük.Én egy üveg kis tálkát fordítottam meg és arra tettem a rizslapot ,amelyet megformáztam a tálkán,olyanra amilyenre szeretném,hogy megszáradjon. Kb 24 óra kell neki.Radiátoron pár óra.
 
Csurgatáshoz:
 
125 gr ,a Lidlben kapható J.D. Gross márkájú Bourbon Vaníliás fehér csokit használtam, ami megmaradt színeztem és szilikon mintázóba tettem,majd jól kihűtöttem. Ezeket használtam fel a díszítéshez.
 
 





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése