2021. december 6., hétfő

Glutén-, és laktózmentes gesztenyés torta névnapra

 

Hozzávalók egy piskótához ,26 cm-es formához:

2 db 5 tojásos piskótát csináltam (tehát 10 tojásból)

Piskóta: (2 db ilyet sütöttem)

5 db L-es tojás
150 gr kristálycukor
75 gr barna rizsliszt
75 gr Schar Mix B kenyérliszt

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 26 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 26 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!
Ugyanígy megsütjük a másik piskótát is.
Ha megsültek és kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt kétfelé vágjuk így lesz 4 lap.

Krém:

750 gr laktózmentes mascarpone
750 gr gesztenyemassza (cukrozott,Lidlből)
5 dl laktózmentes habtejszín (nem kell felverni)
100 gr porcukor (ha natúr gesztenyemasszát veszünk,akkor több cukor kell)
1 üveg rumaroma

A mascarponét,a porcukrot és a folyékony tejszínt keményre verjük,egy nagyon jó állagú kemény krémet kapunk,majd hozzákeverjük a kiolvadt gesztenye masszát és a rumaromát. Arra figyeljünk,ha natúr masszát veszünk, akkor több cukor kell bele. 3 felé vesszük a krémet és megtöltjük a lapokat.HŰTJÜK.

Vajkrém:

400 gr laktózmentes teavaj

400 gr porcukor
barna festék vagy kakaópor

Habosra keverni.Körbekenjük a tortát,hűtjük.

Macaron recept BebePiskóta receptje alapján készült,melyet itt megtaláltok. Annyit változtattam,hogy én 110 fokon sütöttem alsó felső sütésen hőlégkeveréssel, 13-14 percig és most nem pihentettem sütés előtt.Sütés közben a sütő ajtó résnyire nyitva volt,egy edényfogó kesztyűvel "támasztottam" ki.Nekem sok volt ami a videóban van sütési idő.Úgy megég,ki kell tapasztalni. Őrölt mandulát használtam és nem mandula lisztet.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése