2014. december 8., hétfő

Szilvás gombóc




70 g burgonyapehely
20 g dara (nekem Fe-mini volt itthon,lehet rizsdara is)
60 g Beiker kenyérpor (Nutriból is csináltam már,mindegy milyen kenyérliszt )
1 tk só
1 tojás
1,5 dl víz
1/2 ek olaj

Nagyon jó kis tészta keletkezett belőle,és nem ragad,hihetetlen de NEM ragad!!
Olyan jól lehetett gyúrni és nyújtani persze rizslisztezett (nekem szilikon) lapon.
Négyzetekre vágtam,közepére szilvát tettem amire szórtam fahéjat és cukrot,mivel az nincs a tésztában.Összefogtam,gombócot formáltam.Forrásban lévő vízbe tettem és mikor feljött azután még 5 percig főztem.Kiszedtem,közben GM zsemlemorzsát pirítottam olajon,Barbara zsemlemorzsa volt nekem itthon ez nagyon apró ,de azért jó mert olyan volt mintha dara lenne,mikor megpirult tettem rá vizet,ez az ötlet csak úgy jött, mert csak a darára szoktak vizet önteni,de meglepetésemre a morzsa is megdagadt és puha lett.Megcukroztam majd rátettem a gombócokra.Rizsdarából is lehet prézlit csinálni ugyanúgy, mint a búzadarából.
12 db ebből az adagból

Rizsdarából prézli:
Olaj
2 dl rizsdara
2 dl víz

Egy kevés olajon ( kb 2 ek) felteszem a rizsdarát pirulni,időnként kavargatni kell le ne égjen.Amikor már világosbarna akkor hozzáöntjük a vizet vigyázva ,mert nagyon forró gőz fog keletkezni,jól elkeverjük.Ekkor lehúzzuk a tűzről és le fedjük a lábast és hagyjuk a gőzben puhulni kb fél órát.Majd a gombócokat ebben forgatjuk.





2015.09.11. Nutri free mix per pane liszttel készült




3 megjegyzés:

  1. Holnap elkészítem ,de nem főzöm ki, lefagyasztom.Szilvalekvárral fogom megtölteni.Az édesanyám mindig lekvárral készítette. Örülök, hogy a prézli receptjét leírtad, Nekem nagyon ropogósra sikeredett eddig ,hiába öntöttem rá vizet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,sok sikert hozzá,majd írd meg milyen lett :) én lekvárral még nem próbáltam :)

      Törlés
    2. Szia Betti ! A tészta és a prézli nagyon jól sikerült. A gombóc formázással van bajom, ha kis kockát csinálok akkor nem tudom formázni ,ha nagyobb a kocka akkor nagy a gombóc is. Na 10 db elkészült ,kíváncsi leszek, hogy Marcikának fog-e ízleni.Most a többi -dupla adagot készítettem-megy a fagyasztóba nyersen. Az anyukám aki 90 éves olyan gyorsan elkészíti ,hogy észre sem vettük, hogy gombócot csinált még mi a kertben dolgoztunk. Most hívtam, hogy milyen nehezen boldogulok vele , csak nevetett.megígérte, hogy eljön hozzánk és csinálunk még egy pár adagot.Ő Sárospatakon él. Üdvözlettel : Szép napot !

      Törlés