2017. augusztus 4., péntek
Mákos bejgli
Tudom,tudom 40 fok van egész héten és nincs karácsony, de mákos bejglire fájt a fogam :)) tegnap reggel még a nagy meleg előtt beizzítottam a sütőt úgyhogy fél 10 re kész is voltam.Van egy nagyon jó receptem,amit karácsonykor azaz előtte,decemberben többször készítettem, és most Orgran kenyérporból próbáltam ki élesztő nélkül. Ehhez a kenyérporhoz nem kell élesztő,mert megkel anélkül is.Klassz liszt.
A tejet lehet helyettesíteni növényi tejjel,a vajat pedig pl Liga margarinnal és akkor már tejmentes is lesz.
Ha valaki tojásallergiás akkor vagy Orgran tojáspótlóval készítse,vagy a tésztába a tojás helyett tejet tegyen a tetejét pedig frissen facsart narancslével lehet kenni.Ez is szép színt ad neki.Ezt a módszert Szafinál láttam.
Tésztához (2 rúdhoz):
280 gr Orgran kenyérpor (innen:egészségmarket)
50 gr cukor
1 db M-es tojás (55 gr volt)
55 gr puha vaj
120 gr meleg (nem forró) tej
A lényeg ,hogy a tojás,a vaj és a tej együtt 230 gr legyen.Először a tojást és a vajat tettem egy mérőpohárba és mivel ezek együtt 110 gr-ok voltak így már csak 120 gr meleg tejjel kellett kipótolni, hogy meglegyen a 230 gr összesen.
A liszthez tettem a cukrot majd elkevertem és hozzáöntöttem a tejes-vajas-tojásos cuccot. Robotgéppel kikevertem. Hagytam a tálban kelni,kb 15 perc alatt sokat nőtt (képen).
Majd rizslisztezett szilikonlapra borítottam és kétfelé vettem.Kinyújtottam vékonyra,nagyjából 24 cm hosszú téglalap alakra.
Mindkettőt mák töltelékkel kentem meg.Kihűlt legyen a töltelék.Két rövidebb oldalát behajtottam,majd a szélesebb oldalánál fogva felcsavartam.Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem.Egész tojással kentem,fogvájóval szúrtam meg és 180 fokos sütőben alsó-felső sütésen 25 percet sült.Én nem tettem hideg helyre,nem kenegettem külön sárgájával majd fehérjével és nem is pihentettem töltés után hanem egyből ment a sütőbe :)
Mivel jó sok mazsolát tettem a töltelékbe így nehezen tudtam szeletelni,mert mindig mazsolába akadtam :))
Máktöltelék (Horváth Ilona szakácskönyvből) 2 rúdhoz:
200 gr darált mák
30 gr rizsdara (innen:egészségmarket)
2 dl tej
120 gr cukor
100 gr mazsola
1 citrom reszelt héja
A tejet a cukorral felforrósítjuk és belekeverjük a többi hozzávalót.Hűtjük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Megsütöttem, de sima gm. lisztből / az volt itthon/, tettem bele egy kis sütőport. Nem lett ennyire szép, talán élesztő jobb lett volna és kicsit száraznak éreztem a tölteléket.De: ec-pec felfalták! Rendszeresítem! Kösz a receptet!
VálaszTörlésMilyen lisztből?
TörlésKell bele élesztő mindenképp ha másik lisztből készül. Csak ehhez nem kell.
Milyen lisztből?
TörlésKell bele élesztő mindenképp ha másik lisztből készül. Csak ehhez nem kell.