Húúú, erre a tortára most büszke vagyok,ugyanis életem első menyasszonyi tortáját készítettem el, nutellás mascarponés krémmel készült mindkét emelet. Sőt amivel most burkoltam egy számomra új fondant recept,tartottam is tőle,hogy milyen lesz,mivel nem ismertem,de nagyon nagyon jó lett,most már ezt fogom készíteni az tuti,mert tényleg nagyon jól lehet vele dolgozni,nem szárad,nem törik. Tökéletes.Egy tortás facebook csopiba akadtam rá.
3 db 3 tojásos és 1 db 4 tojásos piskótát sütöttem. Tehát 13 tojásból összesen. A 3 tojásosok 25 cm átmérőjű formában készültek és az lesz az alsó torta,a 4 tojásos pedig 18 cm formában sült, ez lesz a felső,ezt 3 felé vágtam miután kihűlt. Tehát 13 tojásból készült összesen.
Hozzávalók egy piskótához,25 cm-es tortaformához:
3 L-es tojás
3 evőkanál ( 90 gr) kristálycukor
3 evőkanál ( 90 gr) rizsliszt szitálva (innen:egészségmarket)
A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a lisztet óvatosan,hogy a hab ne törjön.
25 cm-es formába öntöttem,melynek aljára tettem egy méretre vágott sütőpapírt,de csak az aljára,az oldalára nem és előmelegített 170 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 20 percig,de ha 6 tojásból készül akkor 30-35 percig. Tűpróba!!
Ugyanígy készítettem a 4 tojásos piskótát 18 cm-es formába, csak azt tovább sütöttem (4 tojás,120 gr cukor,120 gr rizsliszt)
Krém:
1500 gr Mascarpone
2 db 400 gr-os üveg Nutella (800 gr)
3 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix
Én úgy osztottam el a krémet,hogy az alsó tortába 1 kg mascarpone, 1 és 1/3 üveg nutella és 2 csomag zselatin fix, a kis tortába 500 gr mascarpone,a maradék 2/3 üveg nutella és 1 csomag zselatin fix került,így külön készítettem el a krémeket.
A mascarponét kikevertem a Nutellával és a zselatin fixxel.Mindkét mennyiségű krémet kétfelé vettem és megtöltöttem a piskóta lapokat.A tetejére nem kell krém, oda majd vajkrém megy.
HŰTJÜK.
Vajkrém a torta tetejének és az oldalának kenéséhez:
400 gr teavaj
400 gr porcukor
Habosra keverni.Megkenjük a torta oldalát és tetejét.Hűtjük. Ez a mennyiség elég volt a két tortára.
A csipkét az oldalára cukorcsipke porból készítettem amit szintén a Grallutól rendeltem.
A torta tetejére még került egy nászpár,de azt nem én tettem rá :)) remélem kapok róla képet.
Az alsó tortába 4 db vastag szívószálat szúrtam és erre tettem a felső tortát aminek az alján volt egy méretre vágott torta alátét (nem látszik).Ez azért,hogy az alsó torta nem süllyedjen meg.
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlésVan még mit gyakorolni!😕 A krém az nagyon karcsú és minek bele zselatinfix? A nutella és mascarpone is elég sűrű!
VálaszTörlésAnnyira nem volt sűrű,nem mertem kockáztatni 😉
TörlésSzia,a dekorgyöngy higy marad meg az oldalan?Hogy kell feltenni?Nekem lepotyog☺��
TörlésNagyon szép lett a torta.Ahhoz, hogy megtartsa az alsó torta a felsőt kell bele zselatin fix. Én is teszek bele, vagy svájci vajkrémmel keverem össze.
VálaszTörlésNem az alsó torta kell, h megtartsa a felsőt, hanem a megfelelő merevítés! 😉
Törlés