2020. április 26., vasárnap

Csokis szülinapi torta


Hozzávalók a piskótához,két 22 cm-es tortaformához:

7 db L-es tojás
210 gr kristálycukor
105 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
105 gr Schar B kenyérliszt (innen:Diszkont diéta)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. Kétfelé vettem a masszát és két 22 cm-es formába öntöttem,melyeknek az aljára tettem egy méretre vágott sütőpapírt,de csak az aljára,az oldalára nem és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük mindkettőt kb 25-30 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt 2 felé vágjuk mindkettőt így lesz 4 lapunk.

Krém:

1000 gr mascarpone
200 gr olvasztott 70 %-os étcsoki
10 gr (1 evőkanál) kókuszzsír (a csokival együtt olvasztjuk fel)
100 gr porcukor
400 ml habtejszín (nem kell felverni)

A mascarponet kikeverjük a porcukorral,majd hozzáadjuk a habtejszínt (folyékony állapotban) és ha már kemény a krém, akkor jöhet az olvasztott, de nem meleg csoki lassan csurgatva.
Háromfelé vettem a krémet,megtöltöttem a lapokat. Hűtjük.

Vajkrém a fondant alá:

200 gr teavaj
200 gr porcukor
Kikeverjük és körbekenjük a torta oldalát és a tetejét. Hűtjük.

Fondantot színeztem barna ételfestékkel úgy,hogy márványos legyen. Fél cm vastagra nyújtottam,méretre vágtam úgy,hogy kb 2-3 cm-el nagyobb legyen mint maga a torta magassága. Fakéreg mintázóval mintáztam. Másik oldalát picit bevizeztem és a kihűtött torta oldalára ragasztgattam. Ha mind fel lett téve ,akkor tejcsoki színű barna Fractal por ételfestéket kevertem össze kevés színtelen meggy aromával (lehet más aroma is csak színtelen legyen,vagy alkohollal is össze lehet keverni a porfestéket) és átfestettem a "fakérget". Hűtöttem,a fondant ilyenkor még puha vigyázzunk ne deformálódjon el,ezért kell hűteni. Ha eléggé megkeményedett a fondant akkor én olvasztott csokival kentem át a belsejét ahol a zselatinnal (jégkocka) érintkezik,mert az oldaná a fondit, így lesz rajta egy bevonat ami ezt megakadályozza. Vajkrémmel is meg lehet kenni.

"Jégkocka" készítése:

Készítettem 500 ml limonádét és fel tettem melegedni,nem kell forralni csak csípős meleg legyen. Közben 250 ml vízben elkeverek 2 csomag Lucullus étkezési zselatint (ez 40 gr) és ha jól megduzzadt ,akkor hozzákeverem a tűzről levett limonádéhoz.
Négyszögletes műanyag edénybe öntöttem és hűtőbe tettem. Ezt egyébként órákkal hamarabb vagy előző nap is el lehet készíteni.Nekem is egy éjszakát volt a hűtőben.
Késsel a műanyag tálkában vágtam egyforma méretre. Tetszőlegesen díszítjük a tortát.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése