2019. február 9., szombat
Oroszkrém torta
Soha nem csináltam még Oroszkrém tortát,így azt sem tudtam melyik recept lenne a legmegfelelőbb, vagy melyik az eredeti,többet is elolvastam az interneten és kreáltam egyet magamnak :))
Glutén-,és laktózmentesen készítettem.
Hozzávalók egy piskótához ,25 cm-es formához:
2 db 5 tojásos piskótát csináltam (tehát 10 tojásból)
Piskóta: (2 db ilyet sütöttem)
5 db M-es tojás
150 gr kristálycukor
150 gr rizsliszt (innen:egészségmarket)
A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a leszitált lisztet óvatosan,hogy a hab ne törjön. 25 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 25 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!
Ha megsültek és kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt kétfelé vágjuk így lesz 4 lap.
Krém:
10 db M-es tojás sárgája
1 liter laktózmentes tej
200 gr kristálycukor
1 teáskanál Dr Oetker vanília pasta
1 csomag vanília cukor
1 csomag bourbon vanília cukor
2 csomag Haas vaníliás pudingpor (80 gr), Dr Oetker is jó
6 dl laktózmentes habtejszín
3 csomag Dr Oetker habfixáló
200 gr mazsola
2 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix
1 üveg rumaroma
Először a mazsolát áztassuk be vízbe ,melybe a rumaromát is bele tesszük. Épphogy ellepje. Jó ha több órát ázik.
A 10 db tojássárgáját csomómentesre keverjük a tejjel, cukorral, a háromféle vaníliával és a pudingporral. Felfőzzük. Hűlni hagyjuk. Ha esetleg csomós lenne hűtés után,akkor botmixerrel szépen el lehet dolgozni és selymes krémet kapunk.
Míg hűl a krém addig a habtejszínt verjük fel a habfixálóval.
Ha kihűlt a pudingos krém keverjük hozzá a két csomag zselatin fixet egyesével apránként,majd óvatosan a tejszínhabot.Valószínű, hogy a krém még lágy lesz (nekem az volt) ,de hűtőbe téve a zselatin kifejti a hatását és keményedni fog.
Háromfelé vettem a krémet és megtöltöttem a lapokat,de úgy hogy piskóta-krém-mazsola majd ismételjük. Tetején piskóta legyen. Én másnapig hűlni hagytam a hűtőben.
Ez a torta nem egy gyors elkészítésű,legalábbis nekem nem volt az :)))
Díszítéshez:
6 dl laktózmentes habtejszín
3 csomag Dr Oetker habfixáló
Gyümölcsök, szeletelt mandula, cukorgyöngy
A habtejszínt felverjük a habfixálóval, körbekenjük a torta oldalát és a tetejét majd a maradék krémet habzsákba töltjük és díszítjük tetszőlegesen.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Kedves Betti! Köszönjük a receptet! Azt szeretném megkérdezni, hogy a zselatint felolva, tehát vízzel együtt adod bele, vagy az reméljük, hogy felolvad a masszában? A férjem vegetáriánus, így mi ráadásul vega zselatint használunk, de a plusz 400ml folyadék nagyon soknak tűnik... Köszönöm!
VálaszTörlésSzia 😊 ehhez nem kell víz. Hozzá kell szórni a port a krémhez ahogy írtam is. Ez nem étkezési zselatin hanem zselatin fix.
TörlésBetti