2019. február 16., szombat

Tiramisu tortáim


Szerintem ez az a torta amit legtöbbet csináltam,igazából a díszítése ennek szinte mindig ugyanaz, nem csinálok mindnek külön bejegyzést (néhányat csináltam már). Itt egy helyen összegyűjtöm őket.
Lényegében a méretekben különböznek egymástól.

16 cm-es formában:

Hozzávalók a piskótához,16 cm-es tortaformához:

4 db L-es tojás
120 gr kristálycukor
120 gr rizsliszt (innen:egészségmarket)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a lisztet óvatosan,hogy a hab ne törjön.A masszát 16 cm-es formába öntöttem,melyeknek az aljára tettem egy méretre vágott sütőpapírt,de csak az aljára,az oldalára nem és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 30-35 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt 3 felé vágjuk.

Krém:

750 gr Mascarpone
50 gr porcukor
400 gr habtejszín (vagy Hulala növényi tejszín)
2 csomag habfixáló (csak akkor kell ha nem Hulalával készül mert ahhoz nem kell)
1 teáskanál vanília pasta
kb 2 dl tej
1/2 üveg rumaroma
Nescafé vagy főzött kávé

A tejszínhabot keményre verjük a habfixálóval.
A mascarponet a porcukorral kikeverjük ,majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot. 3 felé vesszük a krémet.
A meleg tejet a kávéval és a rumaromával elkeverjük,ezzel meglocsoljuk az egyik piskóta lapot.Megkenjük a krém harmadával,majd megint piskótát teszünk rá és ismét meglocsoljuk kávéval majd megint egy adag krémmel kenjük és így tovább.Díszítjük a harmadik adag krémmel (ez a krém lehet több is mint a másik kettő,mert díszítéshez több kell).
Kakaóporral szórjuk meg.



20 cm-es formában laktózmentesen is:

Piskóta:

7 db M-es tojás
210 gr kristálycukor
110 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
100 gr Doves farm sütiliszt (innen:Diszkont diéta)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a lisztet óvatosan,hogy a hab ne törjön.A masszát 20 cm-es formába öntöttem,melyeknek az aljára tettem egy méretre vágott sütőpapírt,de csak az aljára,az oldalára nem és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 30-35 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt 4 felé vágjuk.

Krém:

1000 gr laktózmentes mascarpone
100 gr porcukor
500 gr laktózmentes habtejszín
3 csomag habfixáló
1 teáskanál vanília pasta
kb 2 dl laktózmentes tej
1/2 üveg rumaroma
Nescafé vagy főzött kávé

A tejszínhabot keményre verjük a habfixálóval.
A mascarponet a porcukorral kikeverjük ,majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot. 4 felé vesszük a krémet.
A meleg tejet a kávéval és a rumaromával elkeverjük,ezzel meglocsoljuk az egyik piskóta lapot.Megkenjük a krém negyedével,majd megint piskótát teszünk rá és ismét meglocsoljuk kávéval majd megint egy adag krémmel kenjük és így tovább.Díszítjük a negyedik adag krémmel (ez a krém lehet több is mint a másik három,mert díszítéshez több kell).
Kakaóporral szórjuk meg.




20 cm-es formában fondant burkolással:

https://pbetti30.blogspot.com/2019/10/szulinapi-torta-tiramisu-izben.html

22 cm-es formában:

http://pbetti30.blogspot.com/2018/11/szulinapi-torta-ket-izben.html

25 cm-es formában laktóz-, és cukormentesen is:

http://pbetti30.blogspot.com/2018/07/tiramisu-torta-cukor-es-laktozmentesen.html

26 cm-es formában menyasszonyi torta fondant burkolással:

https://pbetti30.blogspot.com/2019/05/menyasszonyi-torta.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése