2019. november 16., szombat

Oroszkrém torta glutén-, és laktózmentesen


Glutén-,és laktózmentesen készítettem.

Hozzávalók egy piskótához ,26 cm-es formához:

2 db 5 tojásos piskótát csináltam (tehát 10 tojásból)

Piskóta: (2 db ilyet sütöttem)

5 db M-es tojás
150 gr kristálycukor
75 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
75 gr Alfa mix liszt (innen:Diszkont diéta

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 26 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 26 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!
Ha megsültek és kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt kétfelé vágjuk így lesz 4 lap.

Krém:

10 db L-es tojás sárgája
1 liter laktózmentes tej
150 gr kristálycukor
1 teáskanál Dr Oetker vanília pasta vagy 1 evőkanál vanília aroma
1 csomag vanília cukor
1 csomag bourbon vanília cukor
2 csomag Haas vaníliás pudingpor (80 gr), Dr Oetker is jó
6 dl laktózmentes habtejszín
3 csomag Dr Oetker habfixáló
200 gr mazsola
3 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix
1 üveg rumaroma

Először a mazsolát áztassuk be vízbe ,melybe a rumaromát is bele tesszük. Épphogy ellepje. Jó ha több órát ázik.
A 10 db tojássárgáját csomómentesre keverjük a tejjel, cukorral, a háromféle vaníliával és a pudingporral. Felfőzzük. Hűlni hagyjuk. Ha esetleg csomós lenne hűtés után,akkor botmixerrel szépen el lehet dolgozni és selymes krémet kapunk.
Míg hűl a krém addig a habtejszínt verjük fel a habfixálóval.
Ha kihűlt a pudingos krém keverjük hozzá a 3 csomag zselatin fixet egyesével apránként,majd óvatosan a tejszínhabot.Valószínű, hogy a krém még lágy lesz (nekem az volt) ,de hűtőbe téve a zselatin kifejti a hatását és keményedni fog.
Kb 150 gr krémet tettem félre a díszítéshez a többit háromfelé vettem és megtöltöttem a lapokat,de úgy hogy piskóta-krém-mazsola majd ismételjük. Tetején piskóta legyen. Én másnapig hűlni hagytam a hűtőben.

Díszítéshez:

6 dl laktózmentes habtejszín
3 csomag Dr Oetker habfixáló
Félretett 150 gr krém
Gyümölcsök, szeletelt mandula, cukorgyöngy

A habtejszínt felverjük a habfixálóval,hozzáadjuk a félretett krémet, körbekenjük a torta oldalát és a tetejét majd a maradék krémet habzsákba töltjük és díszítjük tetszőlegesen.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése