2019. november 27., szerda
Oroszkrém torta glutén-, és laktózmentesen
Glutén-,és laktózmentesen készítettem.
Hozzávalók a piskótához ,16 cm-es formához:
Piskóta:
4 db L-es tojás
120 gr kristálycukor
60 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
60 gr Alfa mix liszt (innen:Diszkont diéta)
A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 16 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 16 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 35-40 percig. Tűpróba!!!
Ha megsült és kihűlt a piskóta akkor 4 felé vágjuk.
Krém:
5 db L-es tojás sárgája
0,5 liter laktózmentes tej
75 gr kristálycukor
1 teáskanál Dr Oetker vanília pasta vagy 1 evőkanál vanília aroma
1 csomag vanília cukor
1 csomag bourbon vanília cukor
1 csomag Haas vaníliás pudingpor (40 gr), Dr Oetker is jó
3,5 dl laktózmentes habtejszín
2 csomag Dr Oetker habfixáló
100 gr mazsola
2 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix
0,5 üveg rumaroma
Először a mazsolát áztassuk be vízbe ,melybe a rumaromát is bele tesszük. Épphogy ellepje. Jó ha több órát ázik.
Az 5 db tojássárgáját csomómentesre keverjük a tejjel, cukorral, a háromféle vaníliával és a pudingporral. Felfőzzük. Hűlni hagyjuk. Ha esetleg csomós lenne hűtés után,akkor botmixerrel szépen el lehet dolgozni és selymes krémet kapunk.
Míg hűl a krém addig a habtejszínt verjük fel a habfixálóval.
Ha kihűlt a pudingos krém keverjük hozzá a 2 csomag zselatin fixet egyesével apránként,majd óvatosan a tejszínhabot.Valószínű, hogy a krém még lágy lesz (nekem az volt) ,de hűtőbe téve a zselatin kifejti a hatását és keményedni fog.
Kb 150 gr krémet tettem félre a díszítéshez ,a többit háromfelé vettem és megtöltöttem a lapokat,de úgy hogy piskóta-krém-mazsola majd ismételjük. Tetején piskóta legyen. Én másnapig hűlni hagytam a hűtőben.
Díszítéshez:
3,5 dl laktózmentes habtejszín
2 csomag Dr Oetker habfixáló
Félretett 150 gr krém
Gyümölcsök, szeletelt mandula, cukorgyöngy stb...
Glutén-,tejmentes, vegán fehér csokit olvasztottam meg,színeztem,csoki szilikon formába tettem és azt is felhasználtam a díszítéshez.
A habtejszínt felverjük a habfixálóval,hozzáadjuk a félretett krémet, körbekenjük a torta oldalát és a tetejét majd a maradék krémet habzsákba töltjük és díszítjük tetszőlegesen.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése