2020. június 12., péntek

Vadászos szülinapi torta


Hűűűű....tortával még ennyit nem dolgoztam :)))
Most azt mondom soha többet,de ez nyilván változhat :) sok sok óra van benne az tuti...
Egyébként elégedett vagyok vele,és az ünnepelt is az volt úgy tudom :)
Két ízben készült,egyik 26 cm-es csokis mascarponés, másik 18 cm-es epres mascarponés.
Mindent saját kezűleg készítettem,kivéve az ostya és ehető papír sziluettek,azokat rendeltem.
Az ehető mohát is most próbáltam először,nagyon tetszik és mutatós,jól lehet vele tortát dekorálni :) és pár perc alatt elkészül. Az volt a legegyszerűbb az egész tortában.

Csokis torta (alsó) elkészítése:

Hozzávalók egy piskótához ,26 cm-es formához:

2 db 5 tojásos piskótát csináltam (tehát 10 tojásból)

Piskóta: (2 db ilyet sütöttem)

5 db L-es tojás
150 gr kristálycukor
75 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
75 gr Schar mix B  kenyérliszt (innen:Diszkont diéta

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 26 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 26 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!
Ha megsültek és kihűltek a piskóták,akkor mindkettőt kétfelé vágjuk így lesz 4 lap.

Krém:

1250 gr mascarpone
375 gr olvasztott 70 %-os étcsoki
1,5 evőkanál (15 gr) kókuszzsír (Csokival együtt olvasztjuk fel)
150 gr porcukor
4 dl habtejszín

A mascarponet kikeverjük a porcukorral,majd hozzáadjuk a habtejszínt (folyékony állapotban) jól kikeverjük robotgéppel és ha már kemény a krém, akkor jöhet az olvasztott, de nem meleg csoki lassan csurgatva.Ha lágy lenne a krém,akkor mehet bele zselatin fix. Most nekem nem kellett bele.
Háromfelé vettem a krémet,megtöltöttem a lapokat. Hűtjük.

Epres torta (felső) elkészítése:

Piskóta:

5 db L-es tojás
150 gr kristálycukor
75 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
75 gr Schar mix B  kenyérliszt (innen:Diszkont diéta

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a két liszt keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 18 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 18 cm-es sütőpapírt és előmelegített 160 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 35-40 percig. Tűpróba!!!
Ha megsült és kihűlt a piskóta,akkor négyfelé vágjuk.

Krém:

500 gr mascarpone
100 gr porcukor
400 gr eper
2 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix
2 dl tejszín

A mascarponét kikevertem a porcukorral,majd hozzáadjuk a habtejszínt (folyékony állapotban) jól kikeverjük robotgéppel és ha már kemény a krém, akkor mehet hozzá a zselatin fixszel turmixolt eper. Ez a krém nagyon finom,krémes,lágy ,habos :) Tegyük hűtőbe, mert először lágy a krém,de a zselatin miatt keményedni fog a hűtőben,majd 3 felé vettem és megtöltöttem a piskóta lapokat.A tetejére nem kell krém, oda majd vajkrém megy.
HŰTJÜK.

Vajkrém a torta kenéséhez a fondant alá (ez a mennyiség elég volt a két tortához):

400 gr teavaj
400 gr porcukor
Habosra keverni. Megkenjük a torták oldalát és tetejét. Hűtjük.

Fondanttal burkoljuk a tortákat.A terepmintás fondit festettem,zöld és barna ételfestéket oldottam fel külön külön pici színtelen aromában és azzal hanyagul festettem foltokat.

A töltények és a levelek smartflex flowerből készültek.Ezeket pár nappal hamarabb elkészítettem,hogy legyen idejük száradni.
A fű az maradék vajkrém zöldre színezve.
Az ehető papír és ostya sziluetteket rendeltem.

Az ehető moha receptjét innen vettem,de leírom én hogyan csináltam.

Hozzávalók:

1 db L es tojás
30 gr méz
12 gr kristálycukor
25 gr barna rizsliszt (innen:Diszkont diéta)
5 gr sütőpor
Zöld ételfesték
3 db papírpohár

Az összes hozzávalót egy mérőpohárba tettem,összekevertem és 3 egyforma részre osztottam a poharakban.
Max teljesítményen (ami nálam 700 W) betettem a mikroba másfél percre. Kivettem és fejjel lefelé fordítva kihűtöttem. Tetszőleges darabokra tépkedtem.














Ehető moha készítése képekben:






Az torta ötlet a facebookról, innen származik,itt láttam meg ezt a tortát és hasonlóképpen készítettem el én is :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése