2020. június 26., péntek

Epres túrós meztelen torta glutén-, cukor-, és laktózmentesen


Esküvőre kértek tőlem egy glutén-,cukor-, és laktózmentes tortát,mivel a mulatságon lesznek olyan gyerekek (úgy tudom) akik ezekben az érzékenységben/étel allergiában szenvednek. Azért,hogy ők se maradjanak ki a jóból,elkészítettem ezt a tortát.
A piskóta receptje Rozitól van (itt a facebookon megtalálható) csak egy picit módosítottam rajta...Már a múltkor is Rozi receptje szerint csináltam egy másik tortát szintén esküvőre,de ez a piskóta sokkal jobb lett mint az. Ez nem volt tömör. Az is finom volt nagyon azt mondták,de nekem ez sokkal jobb.

Két piskótát sütöttem.

Hozzávalók 1 db piskótához 20 cm-es formához:

4 db L-es tojás
40 gr Szafi négyszeres erősségű édesítő
8 gr kókuszzsír
30 gr Barna rizsliszt
80 gr őrölt mandula (Lidlben szoktam venni amikor akciós,mert nem állandó termék)
2 gr Lucullus szódabikarbóna (sütőporom nem volt itthon,az kellett volna,de így is tökéletes lett)

A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá lassan az édesítő,ha szép fényes akkor mehet hozzá a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább,majd végül a kókuszzsír (étolaj is jó). Ha benne vannak a tojássárgák és az olaj is,akkor már csak fakanállal vagy szilikon spatulával keverjük hozzá a két liszt és a szódabikarbóna keverékét óvatosan,hogy a hab ne törjön. 20 cm-es tortaformába öntöttem, melynek az aljára vágtam egy 20 cm-es sütőpapírt és előmelegített 180 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 25-30 percig. Tűpróba!!!Nem nagyon fog megemelkedni,nem olyan mint a normál piskóta.
Ha megsült és kihűlt a piskóta akkor 2 felé vágjuk. Megsütjük a másik lapot is. Lesz négy db lapunk.

Krém:

250 gr laktózmentes mascarpone
200 ml laktózmentes tejszín (nem kell felverni)
440 gr laktózmentes túró (lehet fél kg is,én is annyit akartam tenni bele,de amit kaptam a Lidlben az a Magic milk túró csak 220 gr 😡)
500 gr eper (ebből 250 gr turmixolva,250 gr darabolva)
30 gr Szafi négyszeres erősségű édesítő
2 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix

A mascarponehoz hozzákeverjük az édesítőt és a folyékony tejszínt,én már nem szoktam külön felverni a tejszínt ,mert így együtt is fel lehet,és egy nagyon jó krémet kapunk.Addig kell géppel verni míg jó kemény lesz az állaga.Pár perc.Majd hozzákeverjük a túrót.Én ezt is géppel csináltam,mert ez a laktózmentes túró nem rögös nagyon.Ezután a turmixolt epret is hozzá rakjuk,még mindig géppel kevertem. Aztán már a darabolt eper következett,ezt már fakanállal. Mivel a krém lágy volt,így tettem hozzá két csomag zselatin fixet.Hűtöttem kb 1 órát és a zselatin hatására a krém már kemény volt,így betöltöttem a lapokat tortakarikába.Egy éjszakát hűtőben volt.Másnap elkészítettem a Marton Rita féle orosz ganache-t. Ezt a receptet is egy tortás facebook csoportban láttam,Rita szinte csak ezzel dolgozik és nem is csodálom, mert baromi jó és gyorsan el is készül. Ide teszem a linket ahol eredetileg megtalálható a recept.
A lényeg,hogy 150 gr olvasztott fehér csokihoz 250 gr teavaj kell. Én most mivel cukormentes és laktózmentes tortát csináltam,így nehéz volt olyan csokit szerezni,de jó hogy van itthon a Delight fehér csoki alternatíva,ami tejmentes,vegán,gluténmentes, paleo,cukormentes.

Orosz ganache burkoláshoz:

80 gr (egy tábla) Delight fehér csoki (innen:diszkontdiéta)
125 gr laktózmentes teavaj

A csokit gőz fölött megolvasztottam,és ha már nem meleg akkor robotgéppel hozzákevertem a szobahőmérsékletű vajat kockánként,tehát nem egyszerre.Eleinte lágy lesz, de ahogy adagoljuk bele a vajat,szép kemény és fényes krémet kapunk. Ezzel kentem körbe a tortát.A krém sok lett,a fele megmaradt,tehát ha nem meztelen torta készül,akkor elég lesz burkolni is.
Gyümölcsökkel díszítettem.






Olvasztott Delight csoki


Orosz ganache készen









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése