2018. december 21., péntek
Vaníliás szülinapi torta
Glutén-, és laktózmentes vaníliás mascarpone krémmel töltve.
2 db 4 tojásos piskótát sütöttem.
Hozzávalók egy piskótához,20 cm-es tortaformához:
4 M-es tojás
4 evőkanál ( 120 gr) kristálycukor
4 evőkanál ( 120 gr) rizsliszt (innen:egészségmarket)
A tojásfehérjét felverjük keményre,majd mehet hozzá apránként a cukor,ha szép fényes akkor a tojások sárgája egyesével miközben folyamatosan verjük tovább.Ha benne vannak a sárgáják is,akkor már csak fakanállal keverjük hozzá a lisztet óvatosan,hogy a hab ne törjön.
20 cm-es formába öntöttem,melynek aljára tettem egy méretre vágott sütőpapírt,de csak az aljára,az oldalára nem és előmelegített 170 fokos sütőben alsó felső sütésen sütjük kb 30-35 percig. Tűpróba!!
Ha kihűlt 2 felé vágjuk.
A másik piskótát is így sütjük. Lesz 4 lapunk.
Krém:
2 csomag Haas vaníliás pudingpor
6 dl laktózmentes tej
50 gr kristálycukor (ez a pudinghoz kell)
750 gr laktózmentes Mascarpone
50 gr porcukor
1/2 csomag Dr Oetker expressz zselatin fix
1 teáskanál vanília aroma
1 csomag Bourbon vanília cukor
A pudingot megfőztem a 6 dl tejben a kristálycukorral, hűtöttem. A mascarponét kikevertem a porcukorral,a zselatin fixszel,a kétféle vaníliával, majd hozzákevertem a kihűlt pudingot. Ha a megfőtt kihűlt puding csomós lenne, akkor vagy késes aprítóban vagy botmixerrel lehet rajta segíteni és akkor nagyon szép krém lesz belőle.Én botmixerrel csináltam,mert nagyon csomós és kemény volt, és ezután kevertem a mascarponéval össze. Ha lágy lenne a krém akkor tegyük hűtőbe,míg jó állaga nem lesz.
Megtöltöttem a piskóta lapokat.Hagyok a díszítéshez krémet. HŰTJÜK.
Vajkrém a torta oldalának és tetejének kenéséhez:
150 gr laktózmentes teavaj
150 gr porcukor
Habosra keverni.Megkenjük a torta oldalát és tetejét,hűtjük.
Magas kakaótartalmú étcsokit olvasztunk pici olajjal és azzal vonjuk be a torta tetejét és az oldalára csurgatunk habzsákból, amin nagyon pici lyuk van,mert csak akkor lesz szép a csoki csurgása.. Díszítjük tetszőleges gyümölccsel,cukorgyönggyel,maradék vaníliás krémmel stb
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése